Ukrainietis Koba sostinės restorane virėju dirba beveik metus. Namuose jo laukia dvylikos metų dukrelė ir žmona, todėl vyrą dažnai kamuoja namų ilgesys.
„Nežinau, kaip tai apibūdinti žodžiais. Jausmas, kurio neapsakysi. Liūdesys apima“, – atvirai sakė Koba Curcumija, virėjas iš Ukrainos.
Nors ilgisi namų, bent jau artimiausius metus iš Lietuvos vyras išvykti nesiruošia. Ukrainoje jis uždirbtų apie 300 eurų, o likęs Lietuvoje gauna triskart daugiau. Dėl uždarbio iš Ukrainos atvyko ir Vladimiras Staško.
„Kai atvažiuoji čia iš tėvynės, šiek tiek kamuoja liūdesys, po to įsisuki į darbus, stengiesi tiesiog negalvoti apie namus, kažkuo užsiimti. Reikia kažką aukoti“, – kalbėjo V.Staško.
Iš viso kartu su juo restorano virtuvėje dirba penki ukrainiečiai. Restorano vadovas Vytautas Babušis sakė, kad juos įdarbino, nes nerado lietuvių.
„Zdrasvuite, čevo želajete? Sveiki, ko pageidautumėte?“, – štai tokio kreipimosi rusų kalba netrukus gali sulaukti kavinių ir restoranų lankytojai. Šiuo metu Lietuvoje labai trūksta padavėjų, todėl ketinama jų prisikviesti iš Ukrainos ar Baltarusijos. Pirmą šių metų ketvirtį darbdaviai ieškojo daugiau nei 800 padavėjų.
Viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė „Lietuvos ryto“ televizijai teigė, jog dabar galvojama, kaip reikės spręsti problemą, kai restoranuose arba registratūrose dirba angliškai, rusiškai kalbantys, bet lietuvių kalbos nemokantys užsieniečiai.
Paklausėme restorano klientų, kaip jie reaguotų, jei juos aptarnautų rusiškai ar angliškai kalbantis padavėjas.
„Jeigu matai, kad žmogus bando kalbėti, išmoksta bent elementarius žodžius „labas rytas“, „laba diena“, „kava“, „arbata“, žiūri atlaidžiau, o jei tik rusiškai ar angliškai, kitoks požiūris būtų“, – sakė viena restorano lankytojų.
„Mano kartai nebūtų problema, mes nepamiršę rusų kalbos, anglų kalbą šiaip mokame, jaunesniems būtų problema. Kitas dalykas – tai neįprasta Lietuvoje, iš pradžių gali būti diskomfortas“, – kalbėjo maitinimo įstaigos klientas.
Užsieniečių įdarbinimo dokumentus tvarkančios įmonės atstovė sakė, kad darbdaviai ukrainiečių prašo, nes už siūlomą algą lietuviai dirbti nesutinka.
„Maža to, kad jų nėra, kurie yra, nėra tinkami darbuotojai, jie tingi dirbti. Užsieniečiai atvažiuoja užsidirbti, jie stengiasi dirbti visada ir poilsio beveik nenori“, – teigė teisininkė Natalija Bortnikaitė.
Skaičiuojama, kad Lietuvoje padavėjais dirbantys ukrainiečiai uždirba apie 600 eurų be arbatpinigių. Ekonomikos ir inovacijų ministras pripažįsta, kad ukrainiečių populiarėjimas – pavojus lietuvių algoms.
„Labai svarbu, kad atvykstantys darbuotojai nepradėtų iškreipti rinkos ir nelėtintų atlyginimų augimo, kuris yra dabar. Kad ir toliau atlyginimai būtų augantys ir vis daugiau tautiečių pasiliktų Lietuvoje“, – komentavo Ekonomikos ir inovacijų ministras Virginijus Sinkevičius.
Ukrainiečiai padavėjai – ne vieninteliai, kurių dairosi lietuvių verslininkai. Šimtais įdarbinama virėjų, statybininkų ir tolimųjų reisų vairuotojų.