Jo teigimu, sausio 22-26 dienomis iš kavinės meniu pradings kainos, o atėję ir užsisakę patiekalą klientai už jį galės mokėti tiek, kiek jiems norisi ir kiek jie mano esant verta.
„Mes žinome, kad didžioji dalis žmonių palaiko mūsų socialinę misiją ir nors kainos kavinėje nėra labai aukštos, kai kurie gyventojai, ypač kalbant apie daugiavaikes šeimas, vyresnius žmones, neturi finansinių galimybių pas mus apsilankyti.
Per tą savaitę mes norime jiems suteikti tokią galimybę“, – lrytas.lt sakė kavinės savininkas ir pabrėžė, kad žmonės už maistą galės mokėti tiek, kiek gali sau leisti.
Paklaustas, ar nebijo, kad atsiras gudraujančių, olandas sakė, kad supranta, jog kai kurie žmonės mokės mažesnę kainą, nei įprastai yra prašoma, tačiau jis teigė pasitikintis savo klientais ir tikintis, kad jie, įvertindami vykdomą misiją, bus sąžiningi.
T. van Wijkas rugsėjo viduryje įkūrė blyninę, kurioje dirba negalią turintys žmonės.
Tokie ir panašūs eksperimentai pasauliui nėra naujiena. 2009-aisiais toks ekperimentas kartą jau buvo įgyvendintas ir Lietuvoje. Tada Molėtuose įsikūrusi picerija „Donatelo“ savo klientams siūlė patiems įvertinti, kiek jie gali ir nori mokėti už picas.
Restoranų ir kavinių „mokėk kiek nori“ galima ir rasti Olandijoje, Jungtinėje Karalystėje, Austrijoje, Australijoje, JAV, Tailande, Malaizijoje, Slovėjojoje, Ukrainoje ir t.t.
Vienas tokių restoranų tinklų – „Karma Kitchen“. Jis įsikūręs tokiose šalyse kaip Malaizija, Ispanija, Jungtinė Karalystė, Prancūzija, JAV.
Užsisakę patiekalą ir gavę čekį žmonės jame gali matyti, kad jų sąskaita lygi nuliui, tačiau čekio apačioje esantis užrašas skelbia, kad „jūsų pateikalas buvo dovana iš anksčiau atėjusio kliento“. Tai reiškia, kad jums yra siūloma apmokėti kito, po jūsų ateisiančio žmogaus, sąskaitą.
O yra ir tokių kavinių, kur mokėti už patiekalus išvis nereikia. Viena tokių - „Ziferblat“, įsikūrusi Rusijoje, Jungtinėje Karalystėje, Slovėnijoje ir Ukrainoje.
Čia žmonės šlamančius skaičiuoja už laiką, praleistą kavinėje. Tai reiškia, kad nuo tos minutės, kai jūs įžengėte pro kavinės duris, jūs mokate pinigus. Nors gali pasirodyti, kad lankytis šiame kavinių tinkle labai brangu, taip nėra. Štai Liverpulio mieste esanti kavinė klientų už kiekvieną praleistą minutę prašo susimokėti po 8 pensus. O jeigu kavinėje praleisite valandą, tai jums kainuos maždaug 6 dol.
Tiesa, kai kurie restoranai nenorėdami stipriai rizikuoti, „mokėk, kiek nori“ verslo modeliui įgyvendinti pasirenka vos vieną dieną per savaitę. Viena tokių, Kentukio valstijoje Šelbivilio mieste įsikūrusi kavinė „Harvest Coffee and Cafe“.
Kavinėje lankytojai kiekvieną trečiadienį už pasirinktus patiekalus gali mokėti tiek, kiek jiems norisi. Skaičiuojama, kad patiekalas čia vidutiniškai kainuoja apie 10 dol.