Tai – klausimai, kuriems atsakymų teieško ekonomistai. Užtat turistai, prisipirkę bilietų mažų sąnaudų skrydžių bendrovėse, keliaklupsčiauja prieš Italiją. Jie gali niurnėti dėl vėluojančių traukinių, dėl siaubingai ilgos siestos ar dėl visiško italų abejingumo tiems, kurie nervinasi tik dėl to, kad kur nors vėluoja.
Tuo tarpu patys italai mėgsta išdidžiai pakelti galvas ir, paleidę gerkles, išaiškinti, kad jie savo valstybėje užsiaugina ir pasigamina visko, ko tik jiems patiems reikia.
Jie turi vaisių, daržovių, mėsinių ir pieninių galvijų, kiaulių, grūdų. Jie skęsta vynuogynuose ir vynu aplieja kone visą pasaulį.
Jie patys kuria muziką ir patys savo šeimyninėse kavinėse jos klausosi mėgaudamiesi. Ji skrudina kavos pupeles ir ant kiekvieno kampo geria nepaprastai stiprią, nepriekaištingo skonio kavą. Jie kemša tuos savo raviolius, picas, makaronus ir viską, ką tik galima pagaminti iš kvietinių miltų. Ir, šiauriečių pavydui, nestorėja.
Jie šlakstosi kvepalais ir prisigamina nepriekaištingos kokybės kosmetikos. Jie moka siūti drabužius ir juos dėvėti.
Ir jie tikrai moka dirbti tai, kas jiems patinka: kirpti, šukuoti, gaminti, vaišinti...
Kava, kuri pakerta kojas
Kelionės nuovargis, „Ryanair“ lėktuvui nutūpus Bergamo oro uoste (rudeniniams skrydžiams iš Vilniaus į Bergamą ir atgal pakanka ir 70 eurų), o autobusui – atgabenus iki šio miesto centro, akimirksniu priverčia praverti artimiausios kavinės duris. Ir išverčia iš koto.
„1,5 euro“, – barista beda pirštu į skaičius kasos aparate, ir juos matant sunku patikėti, kad jis neapsiriko. Tai – kaina už espreso kavą ir sviestinį ragelį – kruasaną.
Tiems, kurie Vilniuje malasi po kavines, gerai žino, kad kruasano kaina jose sukasi apie 1,9-2,2 euro. Espreso kava eurą tekainuoja „Caffeine“ tinkle, o kitur jos kyla nuo stiebiasi nuo 1,2 iki 1,6 euro ir dar aukštėliau. Ką jau kalėti apie visokią baliną kavą – latte, cappuccino, kurių kainos aukštyn kyla nuo 2 eurų.
Apmaudu? Žinoma. Geriau negerti Lietuvos kavinėse kavos? Galima ir negerti. Bet kas uždraus palyginti jos kainas?
Bolonijoje yra tokia „avyčių“ kavinė. „Avyčių“ – tik todėl, kad joje prekiaujama kava, ant kurios nupieštas avies snukutis ir kurios 350 g pakuotė kainuoja 14,5 euro. Tačiau ne ją italai čia perka. Ir ne iš rūšinių kavos pupelių „išgręžtą“ espreso, kuri čia, pačiame mieto centre, kainuoja 1,3 euro. Nors balintos kavos – latte – kaina tesiekia 1,8 euro.
Rytais jie grūste grūdasi toje „Forn Brisa“ kavinėje-užkandinėje prie prekystalio ir graibsto įvairių rūšių picas, kurios gabalėlis kainuoja 2,2 euro ir kurie sodriai būna apkrauti viskuo, ką tik šioje kavinėje-užkandinėje dirbantys vaikinai sugalvoja. Nepagailėdami nei Parmos kumpio, nei įvairių rūšių sūrio, nei grybų, alyvuogių, svogūnų bei kuo įvairiausių prieskonių. Užkrovę ir pomidorų pastos jie iškepa tai, ko kitur Bolonijoje neįmanoma gauti.
Jie perka ir šviežią duoną, nors ji tikrai nėra čia pigi. Kilogramo kaina priklauso nuo to, ko pridėta į tešlą, ir sukasi tarp 6,5 ir 9 eurų.
Galima palyginti: naminės, su raugu iškeptos duonos kilogramas Lietuvoje kainuoja 3,5-4,5 euro.
Šiaip jau šiaurės Italijos kavinėse pigiausios picos kainuoja 7-8 eurus. Tačiau galima pasiguosti, kad jos vienos dviem žmonėms prisikirsti yra per akis.
Sviestas, pensijos ir dar kai kas
Teigiama, kad šiaurinėje Italijoje yra brangiau nei pietinėje. Tačiau lietuviams jau nebeatrodo, kad maistas joje yra labai brangus.
Anot ekonomisto Tado Povilausko, keliauninkų iš Lietuvos Italijoje maisto kainos nebegąsdina jau vien dėl to, kad lietuviškosios augo augo, ir jau pasiekė itališkųjų lygį.
Užmetus akį į sviesto kainas šiaurinės Italijos prekybos centruose akivaizdu ir tai, kad vasarą pasaulį užvaldęs sviesto kainų pakilimas neaplenkė šios valstybės. Bet ir itin smarkiai jos žmonių nenuskriaudė.
Lietuvoje šiuo metu 200 g sviesto pakuotė kainuoja 1,8-1,9 euro – prieš pusmetį jo kaina buvo 1,45-1,6 euro. Tad sviesto kilogramo kaina šiuo metu sukasi apie 9,5 euro.
Italijoje sviestas dažniausiai pakuojamas į 250 g pakelius, ir jo kaina svyruoja tarp 2,3-3,1 euro: šio pieno produkto kilogramas kainuoja apie 9,2-12 eurų.
Pats laikas priminti, kad vidutinė alga Italijoje yra 2,5 tūkst. eurų (pensija – 1,7 tūkst. eurų). Lietuvoje vidutinė senatvės pensija sudaro apie 270 eurų, vidutinis darbo užmokestis (iki mokesčių) – apie 817 eurų.
Turgaus kainos
Štai dar keletas kainų, kurios krito į akis Bolonijos savaitgalio turguje:
stambios jūros žuvys 35-38 Eur/kg
smulkios jūros žuvys 2,5-14 Eur/kg
šviežios kiaulienos kumpis su kaulu 5,9 Eur/kg
kiaulienos kumpis be kaulo 10 Eur/kg
rūkytas Parmos kumpis 22 Eur/kg
triušiena 7,9 Eur/kg
vištiena 3,5 Eur/kg
vištienos file 7,9 Eur/kg
kalakutienos file 8,9 Eur/kg
Parmos sūris (parmezanas, 32 mėn. brandinimo) 18,9 Eur/kg
rankų darbo ravioli (itališki virtinukai) 22-26 Eur/kg
brokoliai 3,8 Eur/kg
raudonosios paprikos 4 Eur/kg
pomidorai 3 Eur/kg
vynuogės 1,7-4 Eur/kg
melionai 3 Eur/kg
slyvos 1,5 Eur/kg