Pamirškite auksą – atėjo laikas investuoti į aplinką

„Socialinė atsakomybė“ - vis garsiau įvairiose srityse skambantis burtažodis. Atėjo laikas  šį terminą pritaikyti investavimui.

Socialinis investavimas tampa vis populiaresnis.<br>J. Stacevičiaus nuotr.
Socialinis investavimas tampa vis populiaresnis.<br>J. Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-05-28 15:32, atnaujinta 2017-05-29 10:53

Investavimo ekspertas, banko „Nordea“ taupymo produktų vadovas Viktoras Ivanovas įsitikinęs – investuojant socialiai galima ne tik pasirūpinti pasauliu, kuriame gyvename, bet ir neblogai uždirbti.

 

Nauji prioritetai

 

Galima investuoti į gigantus, o galima elgtis kitaip – atkreipti dėmesį į tai, koks įmonės požiūris į darbuotojus bei aplinką. Greitai tai gali tapti kur kas vertingiau už didžiulį kapitalą ar garsų vardą.

„Klimatas ir aplinkosauga yra ilgalaikė tendencija“, - teigė V.Ivanovas. Apie šiuos dalykus girdime vis daugiau.

„Egzistuoja ekonominė paskata taupyti išteklius bei politinis motyvas būti kuo mažiau priklausomiems“, - teigė „Nordea“ ekonomistas.

Gamyboje išteklių su laiku reikės vis daugiau, o daugumos jų mūsų žemėje – ribotas kiekis. Lygiai taip pat vis dažniau koją kiša ekologinės industrijos pasekmės gamtai. Ir kuo toliau, tuo aktualiau darosi taupymas, švara ir įmonių atsakomybė.

 

Į ką investuoti?

 

Kalbant apie socialinę atsakomybę ir investicijas, dažniausiai pirma mintys ima suktis apie alternatyvią energetiką, ypač saulės ir vėjo energiją.

Bet investavimo eksperto teigimu, tai ne visuomet protingiausias pasirinkimas.

„Jei žiūrėsime į saulės ir vėjo energiją, tai pastarųjų metų rezultatai šiose srityse nėra labai geri“, - sakė V.Ivanovas. Atpigusi nafta šiek tiek pristabdė atsinaujinančių energijos išteklių plėtrą.

Investuotojams banko atstovas siūlo atkreipti dėmesį į inovatyvias socialines paskatas įprastuose versluose. Jis pateikė kelis pavyzdžius ir įmones, į kurias investuoja banko „Nordea“ investuotojai.

Viena tokių – orkaites restoranams gaminanti įmonė „Rational“. Skamba neypatingai, tiesa? O kompanijos rezultatai rodo ką kitą. Pasirodo, naujos technologijos leidžia pakeisti seną techniką ir taip sutaupyti. O mažiau išlaidų reiškia daugiau pelno.

Taip pat į sėkmės Olimpą lipa ir įmonė „Waste Management“, leidžianti gamykloms susigrąžinti daugybę aliuminio oksido ir taip sutaupyti bei „Ansys“, kurianti įrangą vandeniui taupyti.

„Tokie produktai kuo toliau tuo labiau bus paklausūs, nes jie mažina išlaidas. Tai leidžia verslams daugiau uždirbti ir tokios įmonės gali būti nedidelės, bet rodyti puikius rezultatus investuotojams“, - kalbėjo V.Ivanovas.

Dar viena socialinio investavimo tendencija – investicijos į anglies pluoštą. Tai itin lengva, bet labai patvari medžiaga. Kompanija „Hexle“ pradėjo anglies pluoštą naudoti orlaivių gamyboje ir investuotojai tiki, kad ši bendrovė tikrai rodys puikius rezultatus – medžiaga leidžia lėktuvams sunaudoti mažiau kuro, tad faktas, kad taps populiari.

„Mūsų banko investuotojai paskutiniu metu vis daugiau investuoja į energijos efektyvumą, išmanius elektros tinklus, biodegalus ir išmanią statybą. Šios sritys ir kitas socialius investavimas leidžia ne tik rūpintis aplinka, bet padeda investuotojams neblogai uždirbti“, - kalbėjo „Nordea“ atstovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.