2015 m. spalio mėn., palyginti su rugsėjo mėn., stebėti dideli
daržovių ir vaisių kainų pokyčiai: pabrango pomidorai – 38,2 proc.,
žaliosios vynuogės – 10,3, svogūnai – 3,9, baltagūžiai kopūstai –
2,8, bananai – 1,6 proc., o atpigo obuoliai – 9,9 proc., burokėliai
– 4,5, bulvės – 3,1, apelsinai – 2,1 proc.
Iš kitų prekių daugiausia pabrango suskystintos automobilinės
dujos – 6,3 proc., vienkartinės nosinaitės – 5,3, aukščiausios
rūšies šaltai rūkytos dešros – 4,6, šokoladu glaistyti saldainiai –
3,7, vištų kiaušiniai – 3,4, šokoladu glaistytas vanilinis varškės
sūrelis – 3,2, majonezas be priedų – 3 proc., o atpigo sausainiai
iš kvietinių miltų pakeliuose – 5,4 proc., dantų pasta – 4,4,
tualetinis popierius – 3,9, karštai rūkyta nugarinė be kaulo – 3,3,
apelsinų sultys – 2,8, malta natūrali kava vakuuminėje pakuotėje,
Gouda tipo fermentinis sūris ir gyvas karpis – po 2,6 proc.
Iš patiekalų ir gėrimų viešojo maitinimo paslaugas teikiančiose
įstaigose pabrango vištienos krūtinėlės kepsnys su garnyru kavinėje
– 1,9 proc., pilstomas šviesus alus kavinėje – 1,8 proc., dienos
pietūs restorane ar kavinėje (sriuba ir karštas mėsos patiekalas) –
1,1, juoda kava kavinėje – 1 proc., o atpigo vištienos kebabas su
lavašu išsineštinai – 0,5 proc. Iš kitų paslaugų labiausiai
pabrango lengvojo automobilio išorės plovimas automatinėje
plovykloje – 2,4 proc., moteriškų batelių pakulnių pakalos
pakalimas – 1,4, vyriškų pusbačių pakulnių pakalos pakalimas – 0,6,
danties plombavimas ir vyrų modelinis kirpimas kirpykloje – po 0,5
proc., o atpigo cheminis vyriško kostiumo valymas – 0,7 proc.
Spalio mėn. 100 pagrindinių vienarūšių vartojimo prekių ir
paslaugų vidutinėms mažmeninėms kainoms apskaičiuoti buvo
užregistruotos 12 674 kainos 968 prekybos ir paslaugų įmonėse ir
vietos vienetuose 18 miestų.
2015 m. spalio mėn., palyginti su 2014 m. rugsėjo mėn. (nuo šio
laikotarpio pradėta kainas registruoti eurais), iš 100 stebimų
pagrindinių vienarūšių vartojimo prekių ir paslaugų 52 prekių ir
paslaugų kainos padidėjo, 47 – sumažėjo, 1 – nepasikeitė.
Iš prekių daugiausia pabrango plautos morkos – 2,3 karto,
baltagūžiai kopūstai – 40,4 proc., svogūnai – 37,6, pomidorai – 29,
obuoliai – 24,8, bulvės – 16,3, burokėliai – 16, žaliosios vynuogės
– 12,8, grikių kruopos – 11,3, vienkartinės nosinaitės – 9,6 proc.,
o atpigo suskystintos dujos su pristatymu maistui gaminti – 25,4
proc., suskystintos automobilinės dujos – 23,8, dyzeliniai degalai
– 18,6, varškė (9 % riebumo) – 17,7, A-95 benzinas – 15, sviestas –
12,1, pasterizuotas pienas (2,5 % riebumo) – 10,6, grietinė (30 %
riebumo) – 10,2, lydytas tepamas sūrelis be priedų – 9,9, Lietuvoje
pagamintas alus – 9,8, viščiukas broileris – 9,3, kefyras (2,5 %
riebumo) – 9,2 proc.
Iš paslaugų daugiausia pabrango vakarinis seansas kino teatre –
9,5 proc., vyrų modelinis kirpimas kirpykloje – 9,4, juoda kava
kavinėje – 8,9, dienos pietūs restorane ar kavinėje (sriuba ir
karštas mėsos patiekalas) – 8,5, vištienos krūtinėlės kepsnys su
garnyru kavinėje – 6,7, cheminis vyriško kostiumo valymas – 6,5,
vyriškų pusbačių pakulnių pakalos pakalimas – 6,4, moterų modelinis
kirpimas kirpykloje – 6,2 proc.