Neramios žinios iš bitininkų: karščiai išdžiovino augalus, pranašauja vidutinį derlių (1)

2024 m. rugsėjo 7 d. 16:50
Pavasario medus jau paragautas ir parduotas arba puikuojasi lentynose laukdamas žiemos, o vasaros žolynai bitutes dar vilioja. Koks antrasis sezonas bitininkams ir koks bus visų metų derlius, teiraujamės krašto bitininkų.
Daugiau nuotraukų (1)
Buvo geras lipčius
Kėdainių krašto ketvirtos kartos bitininkas Ramūnas Ardavičius juokiasi iš gandų, kad karščiai pakenkė augalų nektarui ir bus mažiau medaus.
„Tai neteisybė, – sako ilgametis bitininkas. – Šiemet buvo lipčiaus. O tai pats geriausias medus, kurį ypatingai vertina vokiečiai“.
Bitės medų šiemet rinko nuo lapų, o taip būna ne visada. Koks bus galutinis derlius bitininkas ir verslininkas, dar neskuba spręsti.
„Dar sunku pasakyti. Reikia viščiukus rudenį skaičiuoti“, – sako R. Ardavičius.
Tačiau vis dėlto bitininkas sako numanąs, kad derlius bus vidutinis: tai yra nei labai geras, nei blogas. Pavasarinis rinkimas buvo gana geras. O rudenį jau suskaičiuos vidurkį: kiek gi per šį sezoną išsukta medaus vidutiniškai iš avilio. Reikia žiūrėti vidutiniškai, o ne kiek viena bičių šeima medaus atneša individualiai.
„Vienas avilys išspies, o kitas gal neišspies. Tai vienoje šeimoje bus daugiau, o kitoje mažiau“, – dalinasi savo pastebėjimais bitininkas.
Šiemet ir žiema šiam bitynui buvo gera. Nuostolio nebuvo, todėl ir savo pirkėjų bitininkas negąsdina. Medaus kainas sako palikęs tokias pačias – po 4 eurus – už vieną kilogramą medaus. Tokia kaina buvo pernai, tokia ir šiemet.
Karščiai išdžiovino nektarą
Prieš 40 metų bitininkystę atradusi ir ja susižavėjusi kraštietė Diana Tamašauskienė sako, kad karščiai išdžiovino žiedų nektarą ir bitės jo tiesiog neranda. Augalams reikia drėgmės, kad jie išskirtų nektarą, o drėgmės nepakanka, o dar laikosi didžiuliai karščiai.
„Daugumos augalų nektarinės yra atviros ir nektaras labai greitai išgaruoja“, – sako savo tėviškėje, Gudžiūnuose, bitynus laikanti D. Tamašauskienė.
Surinkto medaus derlius nelabai nukentėjo, nes dėl oro sąlygų bitės pririnko daugiau lipčiaus. Lipčius – saldus skystis, kuris sausu ir karštu oru lašų pavidalu išsiskiria ant lapų arba kitų žalių augalo dalių, bet tai ne nektaras. Bitininkai sako, kad lipčiaus medus ilgiau nekietėja, yra tamsesnės spalvos ir turi įvairių mineralinių medžiagų, jame gausu natūralių kalio ir natrio druskų.
„Lipčiaus nemažai bitės pririnko ir labai gražaus“, – džiaugiasi bitininkė.
Ji pamini, kad šiemet medunešyje buvo dar vienas išskirtinis dalykas.
„Labai palankiu metu žydėjo liepos. Toks žydėjimas, kai bitės gali surinkti labai gryną, nesumaišytą liepų žiedų medų, pasitaiko labai retai“, – džiaugiasi bitininkė.
Didėja konkurencija
Paklausus apie kainą moteris sako, kad bitininkai sunerimę ir kainų nekelia, o džiaugiasi, kad ji kol kas bent jau tokia pati, kaip pernai.
Pasirodo, rinkoje atsirado labai daug įvežtinio medaus. Jo daug atkeliauja iš Kinijos bei Ukrainos. Ir todėl medaus kaina krenta.
Bitininkai dėl to nerimauja ir labai tikisi, kad medaus kaina išsilaikytų tokia pati ir jokiu būdu nekristų. Urminė medaus kaina gali būti vienokia, o turguje – kiek kitokia, didmiesčiuose žmonės perka dar brangiau.
Šiemet normali medaus kaina priklausomai nuo rūšies yra 5–6 eurai už kilogramą.
„Medaus produkcija yra Dievo dovana ir negali būti visai pigiai atiduodama“, – įsitikinusi D. Tamašauskienė.
Medusbitininkaibitės
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.