Ruošiamasi keisti valstybinės žemės naudojimo tvarką: tokių pokyčių laukta jau seniai

Ketvirtadienį Seimui pateikti Aplinkos ministerijos paruošti pakeitimai dėl valstybinės žemės naudojimo.

Laukai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Laukai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Žygimantas Šilobritas

Jul 11, 2024, 4:47 PM, atnaujinta Jul 11, 2024, 4:48 PM

Šiais pakeitimais siekiama ne kartą Konstitucinio Teismo pažymėtų vertybių efektyvesnio įgyvendinimo: racionalesnio valstybės turto tvarkymo, jo tausojimo ir didesnės naudos visuomenei.

Už Žemės įstatymo pakeitimo projektą ir lydinčiuosius po pateikimo balsavo 56, susilaikė 21, prieš nebalsavo nei vienas parlamentaras.

Pagrindiniu komitetu svarstysiančiu projektą patvirtintas Aplinkos apsaugos komitetas, o papildomu – Kaimo reikalų komitetas, dalį paketo nagrinės Teisės ir teisėtvarkos komitetas.

Projektas svarstymo stadijoje į plenarinių posėdžių salę turėtų grįžti parlamento rudens sesijos metu.

Priėmus šiuos įstatymo pakeitimus būtų ištaisytos Konstitucijai prieštaraujančios Žemės įstatymo nuostatos.

Šiuo metu įstatymas numato, kad areštuoti ar teisminio ginčo objektu esantys žemės ūkio sklypai negali būti sujungiami, padalijami, atidalijami ar perdalijimo būdu pertvarkomi.

Taip pat pakeitimais siūloma atsisakyti savivaldybių teisės atleisti sutarties šalį nuo valstybinės žemės nuomos mokesčio, jei ji išnuomota aukciono būdu, tam bus numatyti specifiniai atvejai.

Kaip pristatydama pakeitimus teigė aplinkos viceministrė Monika Juodvalkė, tikimasi, kad taip valstybinė žemė bus naudojama efektyviai ir visuomenė gaus maksimalią naudą.

„Taikant Žemės įstatymą ir specifiškai kalbant apie valstybinės žemės nuomą, pardavimą ir panaudą, paaiškėjo, kad turime šiuos santykius šiek tiek koreguoti tam, jog užtikrintume racionalų valstybinės žemės panaudojimą“, – Seimo posėdžio metu aiškino M. Juodvalkė.

„Aiškiai sudėliojame atvejus, kada aiškiai galima atleisti nuo nuomos mokesčio“, – pridūrė ji.

Taip pat, jos teigimu, pakeitimuose numatomi nauji valstybinės žemės nuomos sutarties nutraukimo atvejai.

Be to, anot viceministrės, asmenys perkantys valstybinę žemę išsimokėtinai bus tikrinami Nacionalinės žemės tarnybos, kad išvengti nemokumo atvejų.

„Šiandienai galiojantis reguliavimas leidžia nusipirkti valstybinę žemę išsimokėtinai, per terminą, kuris ne ilgesnis, nei 15 metų.

Ir praktikoje susiduriame su atvejais, kad įsigyja, tačiau nemoka. Ir čia Valstybės kontrolės rekomendacija, kad reikia tikrinti mokumą“, – komentavo ji.

Įstatymų pakeitimais taip pat norima numatyti, kad aukciono būdu išnuomotame valstybinės žemės sklype pastačius naujus statinius, nuomos sutartis nenutraukiama, tačiau toks sklypas arba jo dalis parduodamas šių statinių savininkui, sumokant sklypo ar jo dalies vertę.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.