Nepalankūs metai
Avių skaičius Lietuvos ūkininkų prižiūrimose bandose kasmet kyla ir slūgsta kaip bangos. Vasarį ir kovą, prasidėjus ėriavimosi laikui, bandos iki vasaros vidurio sparčiai gausėja, o tada ima mažėti ir iki gruodžio grįžta maždaug į tą pačią būseną.
Tai natūralus procesas, nes iki tam tikro svorio užauginti ėriukai yra arba skerdžiami maistui Lietuvoje, arba parduodami jų supirkėjams užsienyje.
Bet šie metai avininkystei nėra palankūs.
Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro (ŽŪIKVC) duomenys rodo, kad nuo 2018-ųjų iki šiol avių Lietuvoje sparčiai mažėjo.
Pavyzdžiui, 2018 metų sausį į šių gyvulių registrą buvo įrašyta apie 169,5 tūkst. avių, o pernai sausį, kaip ir šių metų pradžioje, jų skaičius sukosi apie 136,5 tūkst.
Rugsėjį avių bandos Lietuvoje buvo mažiausios per pastaruosius penkerius metus – rudens pradžioje registruota apie 145,7 tūkst. šių gyvūnų.
Prieš metus jų buvo apie 152,5 tūkst, o štai 2018-aisiais – 185,6 tūkst.
Paklausa ir kainos
„Avių paklausa Lietuvoje yra sumenkusi. Tam neišvengiamai ir pas mus, ir visoje Europoje įtakos daro ekonomikos sulėtėjimas. Žmonės taupo pinigus, todėl avių kaina smarkiai sumažėjo.
Pavyzdžiui, pernai parduodami gyvas aveles ir avinėlius už jų kilogramą gaudavome po 3–3,5 euro, šįmet kaina smuko iki 2,2–2,5 euro“, – sakė bendrovės „Genetiniai ištekliai“ padalinio „Šeduvos avininkystė“ direktoriaus pavaduotojas Rimantas Kairys.
Užtat ėrienos pardavimo kaina išliko nesumažėjusi.
„Tie, kurie valgė Lietuvoje ėrieną, tebevalgo. Regime tai, nes ūkyje turime skerdyklą ir prekiaujame šia mėsa.
Manau, jog įtakos daro ir tai, kad dirbti į Lietuvą atvyksta vis daugiau žmonių iš musulmoniškų kraštų.
Savo ruožtu daugiau atidaryta ir restoranų bei kavinių, kurių savininkai yra armėnai arba uzbekai. Jie perka ėrieną kaip kepsnių žaliavą, ir tai mus gelbėja.
Lietuviai ėrieną perka saikingai. Mūsiškiams labiau priimtina paukštiena ir kiauliena, nes ji pigesnė.
Ėrienos savikaina yra didelė, tad ir mėsa kainuoja gerokai brangiau“, – kalbėjo R.Kairys.
Eksportas sustingo
Gyvulių eksporto į užsienio šalis apimtis taip pat liudija didelį gyvų avių pardavimo nuosmukį.
ŽŪIKVC duomenimis, 2018–2020 m. į užsienį kasmet būdavo išgabenama maždaug po 4500 avių.
2021-aisiais eksportas buvo gerokai padidėjęs – užsienio pirkėjus pasiekė apie 6220 avių, pernai – apie 5260. O štai šiemet iki rugsėjo jiems parduotos vos 864 avys.
„Eksportas mus maitina. Jeigu ėriukais prekiautume tik Lietuvoje, kainų nuosmukis būtų toks didelis kaip prieš dešimtmetį. Pamenu, tada, apie 2013-uosius, gyvo svorio ėriuko kilogramas kainavo apie 3,5 lito – vos eurą.
Lietuvoje geriausiais laikais buvo auginama apie 170 tūkst. avių, šiuo metu jų yra maždaug apie 146 tūkst.
Pagrindinė ėriavedžių ir avinų banda Lietuvoje yra 90 tūkst., vadinasi, apie 60 tūkst. turi būti paskersta arba parduota.
Jei nebūtų prekybos su užsieniu, ėriukų kaina būtų itin maža – eksportas didina paklausą, o kartu ir kainą“, – pabrėžė R.Kairys.
Pasiūlą išpūtė airiai
Pasak 20 avių augintojų vienijančio kooperatyvo „Avininkas“ vadovo Vytauto Dzingulevičiaus, ėriukų supirkimo kainos šiemet smarkiai nukritusios.
„Airija užvertė Europos rinką daug pigesne mėsa.
Airiai nori prieš žiemą išvalyti avių bandas, kad jose neliktų ėriukų.
Kadangi šiuos gyvulius jie gano ir šaltuoju metų laiku, kai žolės būna mažiau, jie skerdžia prieauglį ir viską išparduoda.
Savo ruožtu ir mums tenka gerokai pigiau parduoti ėriukus ar skerdieną Olandijai, Danijai, Vokietijai, Skandinavijos šalims.
Matydami smukusias šių gyvulių supirkimo kainas užsienyje pavieniai avių augintojai Lietuvoje irgi jas skerdžia ir santykinai pigiai pardavinėja jų mėsą“, – situaciją apibūdino V.Dzingulevičius.
Tačiau, pasak jo, yra ir gerų žinių. Restoranai, su kuriais bendradarbiauja asociacija, užsakymų nesumažino.
„Net tos viešojo maitinimo įstaigos, kurios darbuojasi sezono metu kurortuose, visą rugsėjį dirbo visu pajėgumu, tad vidaus vartojimas nesumažėjo“, – tvirtino pašnekovas.
Nemenka veislių gausa
Pasak R.Kairio, Lietuvoje šiuo metu auginamos 37 veislių avys, dauguma jų – egzotinės, laikomos kaip kraštovaizdžio puošmena. Mėsinių tėra apie 10 veislių.
„Prekyba ėriena turi vieną ne itin patrauklų bruožą – sezoniškumą. Neužauginama Lietuvoje tiek ėriukų, kad būtų galima nuolatos rinką aprūpinti mėsa.
Kadangi avys kergiamos vasaros pabaigoje, ėriukai pabyra žiemą, užtat rudenį ateina laikas, kai ėrienos rinkoje ima trūkti.
Šeduvoje rūpinamasi Lietuvos juodgalvių avių veisle, dėl kergimo kalendoriaus specifikos ėriavimosi ciklą išplečiame nuo sausio iki gegužės pabaigos, todėl ir prekyba ėriena pas mus vyksta kiaurus metus.
Pastebėjau, kad žmonės, kurie mėgsta avieną, pas mus nuolatos užsisako šios mėsos. Per metus paskerdžiame apie 400–450 avių, kitiems ūkininkams irgi teikiame šią paslaugą“, – kalbėjo R.Kairys.
Avių augintojai mėgsta pirkėjus patraukti per dantį. Kokios mėsos jie nori – raudonos-baltos ar baltos-raudonos? Jeigu paprašytų antrosios, vadinasi, gautų lajaus su trupučiu raumenų.
„Ėriukai auginami iki 45–50 kilogramų.
Nelygu šėrimo intensyvumas ir veislė, tokie užauga per 8–10 mėnesių“, – aiškino pašnekovas.
Lietuvoje avių skerdyklų gana mažai. Tai specifinė paslauga, kurios neteikia didžiosios įmonės.
Tapo savaitgalio preke
Pasak „Norfos“ prekybos tinklo atstovo Dariaus Ryliškio, aviena ir ėriena yra savaitgalio prekės.
„Šia mėsa pradedame prekiauti ketvirtadieniais, paprastai per savaitgalį ji išperkama. Pastebėjome, kad po truputį ėrienos pardavimas didėja, jos populiarumas grįžta“, – sakė D.Ryliškis.
Pradėjusi augti 2022-ųjų antrąjį pusmetį ėrienos kaina didėjo iki šio rudens, tačiau pastaruoju metu nebekinta. „Perkamiausia yra mentė su kaulu ir kumpis. Atitinkamai jų kilogramas kainuoja 11,99 ir 13,49 euro“, – teigė pašnekovas.
Prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir korporatyvinių reikalų departamento vadovė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė tikino, kad avienos kasmet parduodama vis daugiau.
„Skerdieną perkame iš nedidelių vietinių ūkių. Pardavimo duomenys rodo, kad kasmet apyvarta didėja.
Pavyzdžiui, pernai, palyginti su 2021-aisiais, pirkėjai mūsų parduotuvėse avienos įsigijo kone penktadaliu daugiau“, – sakė I.Trakimaitė-Šeškuvienė.
Barbora.lt interneto parduotuvėje atšaldytų lietuviškos avienos šonkauliukų kilogramas kainuoja 8,99 euro, kulninė euru pigesnė.
Mentės su kaulu kilogramo kaina siekia 12 eurų, o brangiausia yra nugarinė su šonkauliukais. Jos kilogramas kainuoja 16 eurų.