Jūsų vaikas užmezgė draugystę internete? Nustebsite, kas dažnai slepiasi po miela nuotrauka

2024 m. spalio 18 d. 13:00
Nebendrauti su nepažįstamaisiais kieme ir gatvėje – ar šios taisyklės paisoma ir internete? Naudodamiesi socialiniais tinklais, vaikai ir paaugliai susiduria su virtualiais draugais, kurie kviečia draugauti, užmezga pokalbį, siūlo dalytis savo išgyvenimais ar nuotraukomis. Telekomunikacijų bendrovės „Telia“ ekspertai primena: tėvams ypač svarbu atkreipti dėmesį ne tik į tai, ar saugūs vaiko duomenys, bet ir į tai, ar virtualios draugystės netampa svarbesnės nei realios.
Daugiau nuotraukų (2)
Būtina laikytis taisyklių
Keturiolikmetis Matas socialiniais tinklais naudojasi kone kasdien: bendrauja su draugais ar bendraamžiais, dalyvauja pokalbiuose. Kitas jo pomėgis – žaisti kompiuterinius žaidimus ir su kitais žaidėjais kalbėtis gyvai.
Matas pasakojo, jog jei internetu sulaukia žinutės, o tikslesnės informacijos, kas jam rašo, neturi, dažniausiai sureaguoja, pasisveikina, pabando išsiaiškinti, ar su rašančiu žmogumi yra pažįstami realiame gyvenime, jei ne – pokalbio netęsia. Jei visgi nusprendžia bendrauti toliau, visuomet laikosi ir kitiems primena kelias pagrindines taisykles:
  • niekada neatskleisti informacijos apie šeimos narius ir save;
  • kalbėti tik bendromis temomis, nekalbėti apie asmeninį gyvenimą;
  • neatskleisti duomenų, nesidalinti nuotraukomis;
  • virtualus bendravimas negali pakeisti realaus, nematydamas žmogaus, negali žinoti, koks jis iš tiesų;
  • galima bendrauti internete, tačiau nesusitikti realybėje, ypač be suaugusiųjų žinios;
  • nepamiršti, jog po vaiko nuotrauka gali slėptis nusikaltėlis ir būti visuomet atsargiam.
  • įspėjimu gali tapti virtualaus draugo nenoras bendrauti vaizdo skambučiais.
Matui ypač svarbi atrodo taisyklė – nepažįstamam virtualiams draugui neatskleisti tikrojo vardo, pavardės, telefono numerio, adreso ir panašių dalykų, nes vien iš nuotraukos suprasti, ar kitoje ekrano pusėje bendraamžis, ar piktų kėslų turintis nusikaltėlis – neįmanoma.
„Mano nuomone, virtualus draugas gali būti toks pat svarbus, kaip ir realiame gyvenime, nes mūsų amžiuje svarbiausia atrodo tiesiog turėti draugų, tačiau realybėje asmeninio gyvenimo detales pasakojame juk ne kiekvienam. Gyvenime internete elkimės taip pat, ypač jei nesame tikri, koks žmogus iš tiesų mums rašo – diskutuokite bendromis temomis, kurios jus domina, bet ne apie savo gyvenimą, artimuosius ar jų darbą, finansus, pirkinius ar pan.“, – sako Matas.
Pats Matas – kompiuterinių žaidimų fanas, todėl noriai dalyvauja grupėse, kur gyvai kalbasi su kitais žaidėjais iš kone viso pasaulio. Mato žodžiais, toks virtualus bendravimas – įdomus, tačiau taisyklės kalbėti tik apie žaidimą, bet ne apie save, jis visada laikosi.
Kas gali nutikti, jei atskleisite savo duomenis?
  • tavo atskleista asmeninė informacija gali būti paviešinta platesniam ratui žmonių; tu gali sulaukti patyčių ar psichologinio smurto internete;
  • žmogus kitoje ekrano pusėje gali pradėti reikalauti ne tik tam tikros informacijos, bet ir reikalauti įsitraukti į veiklą, kuri yra neteisėta arba pavojinga.
  • internetinės atakos gali būti sunkiai pakeliamos, todėl būtina kreiptis į žmones, kuriais pasitiki, nebandyti visų problemų išspręsti.
Telekomunikacijų bendrovės „Telia“ Įvairovės ir įtraukties vadovė Julija Markeliūnė primena, jog jeigu susidūrus su patyčiomis ar duomenų vagyste internete kreiptis į artimą suaugusįjį nedrąsu, arba šalia nėra to, kuris išklauso – pagalbos visada galima kreiptis į vaikų ar jaunimo linijas.
Specialistai, kurie nuolat susiduria su neigiamomis virtualaus bendravimo pasekmėmis, įspėja – draugystės internete vaikus ar paauglius gali įtraukti į nusikalstamas veikas. Iš pažiūros malonūs virtualūs draugai, kaip paaiškėja vėliau, iš tiesų – vaikų pornografijos mėgėjai, prekiautojai žmonėmis, vagys ir kiti nusikaltėliai.
Incidentai internete, kuomet vaikai ar paaugliai apšmeižiami, užgauliojami, pavagiamos jų paskyros, neteisėtai naudojamos nuotraukos pridaro vis daugiau žalos, ypač – reputacinės.
„Telia“ Įvairovės ir įtraukties vadovė J.Markeliūnė atkreipia dėmesį, jog, pastebėjus netinkamą elgesį virtualioje erdvėje, labai svarbu ne tylėti, o būtinai apie jį pranešti. Priklausomai nuo netinkamo elgesio pobūdžio, apie žalingą turinį internete galima pranešti galima tiek svetainėje „Švarus internetas“ (svarusinternetas.lt), tiek kreipiantis į teisėsaugos institucijas tiesiogiai ar registruojant įvykį per ePolicija.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.