Atėjus rudeniui kosmetologė perspėja paauglių tėvus: „Tai – labai didelė klaida“

2024 m. spalio 1 d. 14:13
Vasarą, kai veidas įdega, odos problemos tarsi pasislepia ir nesimato. Tačiau tai dažnu atveju būna apgaulinga: odoje slepiasi saulės, smėlio, dulkių, negyvųjų ląstelių padaryti uždegiminiai židiniai. Atėjus rudeniui, vėstant orui, mokslo pradžia yra žymima naujų darbų gausa, padidėjusiu stresu ir dažnai netvarkinga mityba. O kur dar ant odos besikaupiantys nešvarumai! Visi šie veiksniai galiausiai virsta spuogais... Tad rudenėjant odos priežiūros specialistams padaugėja darbo – veido odos valymas reikalingas tiek suaugusiems, tiek paaugliams.
Daugiau nuotraukų (3)
Nors paauglystėje pasitikėjimas savimi yra ypatingai svarbus, tačiau neretai paauglys tiesiog nori pasislėpti nuo viso pasaulio. Dažna to priežastis – būtent dėl hormonų pokyčių atsirandantys spuogai, inkštirai, riebi ar jautri oda. Tinkamai nepasirūpinus oda – galiausiai tenka kovoti su akne. O tai – problema, kuri gali ne tik palikti randus, bet ir tapti nuolatinio nerimo, pasitikėjimo savimi stokos ir net depresijos priežastimi.
Odos priežiūra – itin svarbi
Jei nuo paauglystės bus tinkamai rūpinamasi oda, neatsiras rimtų pažeidimų, randelių ar kitokių nemalonių pasekmių. Be to, paauglys išmoks tinkamai rūpintis savo oda. Tai – svarbu, nes su amžiumi šio – didžiausio mūsų kūno organo – poreikiai didėja.
„Aknė rudenį gali suaktyvėti dėl streso, tai yra vienas pagrindinių ligos paūmėjimą lemiančių veiksnių, ypač paauglių tarpe. Kūnas patiria stresą, todėl padidėja hormono kortizolio lygis. Jis skatina riebalinių liaukų aktyvumą, tokiu būdu sukeldamas odos porų užsikimšimą ir padidindamas spuogų atsiradimo riziką. Svarbu pažymėti, kad aknę iššaukti taip pat gali ir mitybos pokyčiai (pavyzdžiui, jeigu paauglys pradėjo valgyti daugiau riebaus ir cukraus kupino maisto). O jei dar dienotvarkę papildė ir fizinė veikla, būtina viso kūno higiena rūpintis papildomai“, – sako kosmetologė, masažo meistrė Giedrė Petrauskienė.
Specialistė primena, kad augantis, bręstantis organizmas yra labai imlus. Deja, vaikai ne visada pasisako apie pastebėtus kūno pasikeitimus tėvams. Tad čia tenka atsakinga ir įpareigojanti užduotis tėvams – laiku pastebėti ir, prireikus, imtis priemonių, kurios galėtų užkirsti kelią didesnėms problemoms ateityje.
Spuogai – liga, kurią reikia gydyti
Daugelis žmonių vis dar vadovaujasi gaju stereotipu, kad spuogai – ne liga, patys savaime praeis. „Tai – labai didelė klaida, – sako G. Petrauskienė. – Spuogai, o ypač negydomi, yra proporcingai didėjanti problema: kuo ji didesnė – tuo sunkiau sprendžiama. Kartais tenka sutikti jaunas merginas ir vaikinus, kurie pasakoja savo odai neskiriantys jokio dėmesio, neva spuogai praeis savaime. Jie pasakoja, kad naudoti kosmetologines priemones – brangu arba dalinasi tiesiog nežinantys, kokias naudoti“.
Pasak kosmetologės, toks paauglių požiūris atkeliauja iš tėvų, kurie savo odai taip pat laiko neskiria ir bet kokias odos procedūras, jos priežiūrą laiko pertekliniu dalyku. Visgi, pasak pašnekovės, pasitaiko ir tokių situacijų, kai besikreipiantys pagalbos jos tiesiog negauna: „Viena mama atvedė 15-metę dukrą, kurios veido odoje – vien pūlingi spuogai ir inkštirai. Klausiau – kodėl nieko nedarėte iki šiol? Pasirodo, kad mama kreipėsi į kosmetologijos kabinetą, norėdama užregistruoti dukrą konsultacijai, tačiau pasakiusi dukros amžių išgirdo, kad jie paauglių nepriima“.
Ji pasakoja, kad toks laiko vilkinimas neišėjo į naudą: „Tuo metu, kai apsilankė vizitui pas mane, situacija buvo tokia, kad paprasto veido valymo neužteko, reikėjo taikyti medikamentinį gydymą. Dažnu atveju, kreipusis į specialistus laiku, pakanka vienąkart atlikti odos valymą ir vėliau namuose laikytis sudaryto odos priežiūros plano“.
G. Petrauskienė priduria, kad bet kuris norintis – paauglys ar jo tėvai – gali kreiptis nemokamai konsultacijai, kurios metu sužinos, kokias priemones odos priežiūrai naudoti geriausia. Jas galite įsigyti kosmetologės kabinete arba vaistinėje pasirinktinai. „Smagiausia, kai ateina, paprašo patarimo, atvirai įvardija biudžetą ir tada aš, žinodama priemonių funkcijas, galiu patarti ir padėti. Tai nieko nekainuoja“, – šypsosi kosmetologė.
Odos priežiūra jaunuoliams
Teisinga odos priežiūra reikėtų pradėti rūpintis dar paauglystėje, kai kūnas pradeda keistis ir prasideda lytinio brendimo laikotarpis. Keičiantis kūnui keičiasi hormonų veikla, o tai daro įtakos ir odos riebalų išsiskyrimui, kuris tiesiogiai prisideda prie odos problemų – užsikemša odos poros, o netvarkomos virsta spuogais arba dar blogiau – akne.
„Jaunuoliams kol kas pakanka tik dviejų dalykų: pasirūpinti švara ir apsauga. Aš siūlau kasdienėje odos priežiūroje vakare, prieš miegą naudoti švelnų veido prausiklį, kuris neišsausintų ir nesudirgintų odos. Nuplovus veidą daugiau nieko daryti ir nereikia (nebent yra veido odos problemų, tuomet reikia pasikonsultuoti su specialistu, kokias papildomas priemones naudoti). Ryte, jei oda labai riebi taip pat reikia naudoti prausiklį. O jei oda normali, užtenka plauti tik šiltu vandeniu suvilgytu vatos diskeliu ir naudoti apsauginį kremą su SPF filtru. Tai patariama daryti ištisus metus, nes drėkinantys kremai su SPF nuo 30 ir su + ženklais saugo ne tik nuo saulės ultravioletinių spindulių, bet ir nuo visų aplinkoje esančių spindulių, nuo kietųjų dalelių ir kitų žalingų odai aplinkos poveikių. Net ir jauniems žmonėms, dėl žalingo aplinkos poveikio, ant veido gali atsirasti pernelyg dideli odos išsausėjimai bei pigmentacijos žymių – apgamų, strazdanų, dėmių. O vyresniems oda daug greičiau sensta, atsiranda raukšlės“, – įspėja specialistė.
Mūsų oda reguliariai atsinaujina, ir negyvos odos ląstelės su prausikliu gerai nenusivalo, likusios ant odos jos sluoksniuojasi ir kemša odos poras, o tai ir sukelia spuogelių atsiradimą, todėl švelnus šveitiklis kartą (ar, jei oda labai riebi ir/ar jaunuolis daug sportuoja – du kartus per savaitę) – dar viena būtina rutinos dalis.
Jei paauglio oda labai išsausėjusi, galima ją tepti drėkinančiu, lengvu, neriebiu kremu, tačiau geriau ieškoti išsausėjimo priežasčių. „Labai patarčiau vengti jaunimo taip mėgstamų kaukių po kelis eurus. Esu skyrusi laiko jų sudėčiai analizuoti ir tikrai kol kas neradau nieko, kas tose pigiose kaukėse būtų naudinga“, – teigia G. Petrauskienė. Vienintelė priemonė, kurią ji rekomenduotų riebiai veido odai – molio kaukės, kurios valo odą ir žalos tikrai neturėtų padaryti.
Svajonė – apjungti įvairių sričių specialistus
Giedrė yra kosmetologė, individualiai taikanti kiekvienai odai tinkamas procedūras, ir kobido, neurosedatyvinio bei osteobukalinio masažo specialistė. Ji sako jau seniai svajojanti apjungti įvairių sričių specialistus, nes žmogaus veidas – tarsi atverstas žemėlapis. „Kai pas mane ateina žmogus, aš matydama jo veidą galiu tarsi „nuskaityti“ ir vidinius negalavimus. Mūsų kūnas yra tobulai sukurtas ir viskas susiję – maistas, stresas, fizinis aktyvumas, poilsis – viskas matoma žmogaus išorėje, odoje. Pavyzdžiui, jeigu patiriame neigiamas emocijas, tai skatina išsiskirti pykčio hormoną kortizolį, kuris iš karto atakuoja kepenis, o tai sukelia negalavimus kūne bei specifinius spuogus veide. Galima vardinti ir vardinti...“
Specialistė pasakoja, kad kai kada atlikdama procedūras, klientų veide jaučia kietus, tarsi surakintus, žandikaulius. „Žmogus dažnai kažką daro prieš savo valią ir visa tai puikiai matosi“, – sako ji ir prasitaria jau seniai planuojanti bendradarbiauti su kitų sričių specialistais: jogos, pilateso ar kitokio atpalaiduojančio sporto atstovais. Taip pat jos planuose ir psichologas ar psichoterapeutas, įvairių sričių koučeriai, dirbantys su žmonių mąstymu, endobiogenikai, dermatologai, trichologai, mitybos specialistai.
„Aš įsivaizduoju, kad mano būsimi kolegos, kurių kaip tik ir ieškau, gali dirbti savo mieste. Aš dirbu Ukmergėje, o nemaža dalis klientų yra iš Vilniaus, Kauno, Anykščių, Širvintų. Tad bendradarbiaudami mes galime keistis klientais, sukurti jiems saugų ratą, kur jie galėtų gauti visokeriopą pagalbą, o ne vien siauros srities“, – pasakoja „Švari oda“ įkūrėja Giedrė.
Ji pažymi, kad žmonės nori pagalbos, bet dažnai nežino patikimo specialisto arba jam trūksta paskatinimo, jog kreiptųsi pagalbos. O toks saugus įvairių sričių specialistų ratas būtų reali pagalba tam, kuris pasiruošęs ją priimti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.