Maltiečių paramos akcija: apie poreikį stiprinti ir auginti individualias globojamo jaunimo savybes

2024 m. rugsėjo 17 d. 10:54
Savaitgalį maltiečiai globojamą jaunimą sukvietė į hakatoną. Tai jaunimo paramos akcijos „Drąsiau į gyvenimą“ baigiamasis renginys, kurio tikslas – skatinti vaikų kritinį mąstymą, kūrybiškumą, komandinį darbą, verslumą, dalyviai turėjo galimybę saugioje aplinkoje susipažinti su dirbtiniu intelektu bei jo įrankiais. Šiemetinės akcijos „Drąsiau į gyvenimą“ žvilgsnis buvo nukreiptas į individualią kiekvieno vaiko stiprybę ir paskatinimą ją skleisti.
Daugiau nuotraukų (6)
Maltiečių jaunimo hakatonas įvyko ypatingoje erdvėje – Kaune, Lietuvos krepšinio namuose, kur jaunimas galėjo susipažinti su krepšinio žvaigždžių sėkmės istorijomis. Tai simboliniai ne tik krepšinio, tai žmonių pergalių namai, liudijantys apie tikslą, ryžtą ir rezultatą. Įmanoma viskas!
Hakatone dalyvavo 60 vaikų – maltiečių globojamas jaunimas iš visos Lietuvos: vaikų dienos centrų auklėtiniai, paauglių namų ir atviros jaunimo erdvės lankytojai, maltiečių palydėjimo paslaugą gaunantis jaunimas. Iš viso mūsų šalies ar net pasaulio problemas sprendė 12 komandų, kurioms padėjo 12 savanorių mentorių – šalyje žinomų verslo, mokslo ir institucijų atstovų.
„Svarbiausia, kad šiandien jūs kuriate savo ir šalies ateitį“
Maltiečių jaunimo hakatoną atidarė socialinės apsaugos ir darbo viceministras Domantas Katelė. Jis pasidžiaugė matydamas tokius linksmus jaunus žmones iš visos Lietuvos, gražu, kad tai yra stipri bendruomenė, bet šiandien svarbiausia, kad jaunimas susirinko kartu kurti ateitį – savo ir šalies. Viceministras kiekvienam dalyviui palinkėjo sėkmės hakatone ir siekiant savo tikslo.
Maltiečių viceprezidentas Vaidas Tumėnas atkreipė dėmesį, kad Krepšinio namai, tai buvusių sporto pergalių istorija. Jis paklausė, ar kas nors iš susirinkusiųjų norėtų būti krepšininkas. Jei taip – vadinasi, jums užduotis kurti Lietuvos krepšinio pergalių ateitį. „Siekite to ir į gyvenimą ženkite ne tik drąsiau, o labai drąsiai“, – pridūrė Vaidas.
Kokios temos aktualiausios jaunimui?
Hakatono temas rinkosi pats maltiečių jaunimas, jas pritaikė renginio vedėja Justina Klyvienė, inovacijų ir lyderystės ekspertė. Vaikams buvo aktualu ir globalių problemų sprendimas, ir emocinių santykių bei pažeidžiamumo temos, ir net klausimas, kaip sveikam gyventi iki 100 metų.
Gyvų diskusijų ir skirtingų nuomonių sulaukė saugumo internete, šiuolaikinių technologijų pritaikymo kuriant tvarius ateities miestus, keliaujant į kitas planetas, mažinant klimato kaitą aptarimas. Jau antri metai išlieka aktuali patyčių tema. Šiemet ji persikėlė į socialinius tinklus, kur agresorius gali išlikti anonimiškas, o jautrūs vaiko duomenys per akimirką tapti vieši. Vaikai patys ieškojo atsakymų, kaip kovoti su patyčiomis, kaip blokuoti agresorius, nepasiduoti provokacijoms, palaikyti vienam kitą ir kam pranešti apie patyčias.
Jaunimui svarbu galimybė ugdyti individualias stiprybes
Maltiečių organizuojama jaunimo paramos akcija „Drąsiau į gyvenimą“ baigėsi, ji buvo skirta visuomenei kalbėti apie vaikų iš sunkumus patiriančių šeimų, turinčių globos patirties, galimybę gauti pagalbą. Pagalbą pagal gebėjimus mokytis, surasti savo stiprybes, o ne akcentuoti silpnybes, nusikratyti klijuojamų etikečių „nieko iš tavęs nebus, tu iš blogos šeimos“.
Maltiečiai globojamiems vaikams yra įkūrę 12 vaikų dienos centrų, kur jie gauna nemokamą maitinimą, kokybišką užimtumą, psichologinę pagalbą; paauglių dienos namus Kaune ir atvirą jaunimo erdvę Vyžuonose, Utenos r., kur jauni žmonės ieško atsakymų, kaip „atrakinti“ savo sunkumus, patiriamus paauglystėje dėl amžiaus ir dėl suaugusiųjų neigiamo vaidmens.
Vyriausia maltiečių globojamo jaunimo grupė – įvairių globos patirčių turintys jaunuoliai, kuriems teikiama palydėjimo į savarankišką gyvenimą paslauga. Jauni žmonės, sulaukę 18 metų, palieka globos namus, bet jiems reikia pagalbos sprendžiant profesijos paieškos, įsidarbinimo, finansinio raštingumo ir kitus klausimus.
Maltiečiai įkūrė vaikų ir jaunimo paramos fondą
Kad pagalba globojamiems jauniems žmonėms būtų kuo tikslingesnė, maltiečiai įkūrė vaikų ir jaunimo paramos fondą, skirtą atliepti neatidėliotinus individualius jaunuolių poreikius. Fondo lėšomis bus finansuojama: mokamos specialistų konsultacijos ir priežiūra (psichologų, teisininkų ir kt.); korepetitoriai (papildomas ugdymas ir pagalba); jaunimo užimtumo skatinimas (muzikos, sporto, dailės ir kt. būreliai); socialinių ir bendravimo įgūdžių lavinimas stovyklose bei renginiuose; kitos priemonės, padėsiančios jaunam žmogui rasti sektinų pavydžių ir orientyrų. Jauniems žmonėms svarbu turėti galimybę reikštis per individualius gebėjimus, tai padeda siekti ateities ir stiprina asmenybės formavimąsi.
Akcija baigėsi, bet paramą maltiečių globojamiems vaikams bei jaunimui galite skirti visus metus. Auką galima pervesti į Maltos ordino pagalbos tarnybos vaikų ir jaunimo fondo sąskaitą LT294010051003992200 (Luminor Bank). Galite rinktis skirti vienkartinę auką arba remti reguliariai. Akcijos interneto puslapis „Drąsiau į gyvenimą“ bus prieinamas ir aktyvus visus metus, tad savo paramą galite skirti dar paprasčiau: Maltiečių programa „Drąsiau į gyvenimą“ (maltieciai.lt).
Dėkojame visų maltiečių ir globojamų vaikų bei jaunimo vardu.
hakatonasjaunimasmaltiečiai
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.