Vaikui sutriko miego režimas? Įvardino, kodėl filmukas prieš miegą tik pakenks ir 6 patarimai, ką daryti

2024 m. rugsėjo 9 d. 09:52
Pirmoji savaitė sugrįžus į mokyklą gali tapti iššūkių kupinu laikotarpiu tiek vaikams, tiek tėvams. Viena dažniausiai pasitaikančių problemų – sutrikęs vaikų miego režimas.
Daugiau nuotraukų (2)
„Eurovaistinės“ vaistininkė Toma Gečienė dalinasi naudingais patarimais, kaip tėvai gali padėti vaikams susigrąžinti saldų ir gilų miegą.
„Per vasaros atostogas daugelis vaikų eina miegoti ir keliasi vėliau, todėl staigus perėjimas prie ankstesnio miego grafiko gali sukelti sunkumų. Miego režimas gali sutrikti dėl ne tik pasikeitusio grafiko, bet ir dėl padidėjusio streso, susijusio su pasiruošimu naujiems mokslo metams. Ilgainiui tai gali lemti didesnį vaiko nuovargį dienos metu, sunkumus susikaupti pamokų metu bei suprastėjusią nuotaiką. Miego režimo atstatymas gali trukti iki keleto savaičių, visgi, imantis tinkamų veiksmų bei pasitelkus kantrybę ir nuoseklumą, rezultatą galima pasiekti greičiau“, – pasakoja vaistininkė T. Gečienė.
1. Palaipsniui ankstinkite ėjimo miegoti laiką
„Palaipsniui, kiekvieną dieną, ankstinkite ėjimo miegoti laiką kas 15–30 minučių, kol bus pasiektas norimas miego grafikas. Pasistenkite šios taisyklės laikytis ir savaitgaliais“, – pataria T. Gečienė.
2. Apribokite naudojimosi išmaniaisiais įrenginiais laiką
Mėlyna įrenginių ekranų šviesa slopina melatonino – hormono, atsakingo už miego ciklą – gamybą mūsų organizme, todėl vaistininkė pataria prieš einant miegoti bent porą valandų nesinaudoti mobiliaisiais įrenginiais, kompiuteriais, planšetėmis, taip pat apriboti televizoriaus žiūrėjimo laiką.
3. Aktyvi fizinė veikla – geriau dieną negu vakare
„Per didelis fizinis aktyvumas prieš miegą gali trukdyti vaikui atsipalaiduoti. Vaikai, kurie vakare intensyviai sportuoja arba užsiima aktyvia veikla, gali susidurti su padidėjusia nervų sistemos įtampa, todėl jiems gali būti sunkiau pereiti į ramybės būseną prieš miegą. Dėl to geriau energingesnius užsiėmimus planuoti dienos metu, o vakare skirti daugiau laiko ramesnėms, atpalaiduojančioms veikloms kaip piešimas, skaitymas ar pasivaikščiojimas gamtoje“, – pataria T. Gečienė.
4. Pasirūpinkite miegui tinkama aplinka
„Pasirūpinkite, kad vaikui einant miegoti, kambaryje būtų išjungtos šviesos, o iš kitų kambarių nesklistų triukšmas. Šviesa, ypač dirbtinė, trikdo melatonino gamybą, todėl svarbu užtikrinti, kad kambarys būtų pakankamai tamsus. Jei einant miegoti už lango dar šviesu, užtraukite naktines užuolaidas. Taip pat užtikrinkite tylą vaiko kambaryje, o jeigu aplink yra pašalinių garsų, galima išbandyti juos užmaskuojančią raminančią muziką arba balto triukšmo įrašus“, – sako vaistininkė T. Gečienė.
5. Užtikrinkite tinkamą kambario temperatūrą miegui
Vaistininkė pabrėžia, kad tinkama kambario temperatūra yra vienas esminių veiksnių kokybiškam miegui užtikrinti. Ideali temperatūra miegamajam kambariui paprastai yra 18–20 laipsnių šilumos, tačiau svarbu atsižvelgti ir į vaiko individualius poreikius.
6. Jeigu užmigti vis tiek sunku, gali padėti melatoninas
„Mūsų organizmas geba pats gaminti hormoną melatoniną, tačiau taip pat jo galima pasisavinti iš maisto papildų. Tad sutrikus miegui galima 1–2 valandas prieš miegą vartoti melatoniną, kuris gali padėti greičiau užmigti ir pagerinti miego kokybę. Visgi, patariama melatoniną vartoti trumpalaikėms miego problemoms spręsti. Pirmiausia pabandykite laikytis visų rekomenduotų patarimų, o jeigu pageidaujamas miego režimas nesugrįš ilgesnį laiką, patariama pasikonsultuoti su gydytoju“, – sako vaistininkė.
Nemigavaikų sveikatamelatoninas
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.