Dar turite laiko padėti vaikams pasiruošti naujiems mokslo metams: trūksta ne tik sąsiuvinių, bet ir lavinamųjų priemonių

2024 m. rugsėjo 2 d. 16:00
Naujieji mokslo metai jau čia pat, tačiau ne visi jų laukia su džiaugsmu. Įvairius sunkumus patiriančioms šeimoms rugsėjo 1-oji kelia didelę įtampą, nes reikės vaikams pirkti naujas kanceliarines prekes, drabužius, avalynę ar kitus mokyklai reikalingus daiktus. Daugumai šių šeimų įsigyti visas reikalingas prekes yra sudėtinga, t. y. kad jų atžalos į mokyklą keliauja nepasitikinčios savimi, kompleksuojančios prieš bendraamžius. O tai, deja, gali neigiamai paveikti ir jų rezultatus ugdymo įstaigoje. Šiais metais tokioms šeimoms mokyklai pasiruošti padeda SOS vaikų kaimai ir „Kotryna Group“. Organizacija, susivienijusi su vienu didžiausių Lietuvos vaikiškų prekių parduotuvių tinklu, inicijavo akciją, kurios metu pirkėjai gali aukoti daiktus, vaikams reikalingus ne tik mokyklai, bet ir prasmingam laisvalaikiui.
Daugiau nuotraukų (1)
Vis dar reikia elementariausių higienos reikmenų
Akcija vyksta jau daugiau nei tris savaites visose „Baby City/Toy City“ parduotuvėse bei tęsis iki rugsėjo 6 dienos. SOS vaikų kaimai komunikacijos vadovė Paulina Briginaitė džiaugiasi, kad pirkėjai išties aktyviai aukoja įvairius vaikams reikalingus daiktus, dėl kurių mažieji naujuosius mokslo metus pradės pasiruošę pamokoms. Vis tik ji pažymi, kad šiems vaikams reikia ne tik pamokoms skirtų priemonių, bet ir prekių, apie kurių stygių dažnas net nesusimąsto.
„Esame labai dėkingi visiems, kurie jau prisidėjo prie mūsų kampanijos. Labai džiugu, kad žmonės aktyviai aukoja kanceliarines prekes – jos sudaro apie 80 proc. visos surinktos paramos. Tačiau pasiruošimas mokyklai yra kur kas daugiau nei tik sąsiuviniai, tušinukai ir vadovėliai. Nors kanceliarinės prekės sudaro didelę dalį reikalingos paramos, mokykla vaikams reiškia visapusišką pasiruošimą – tiek fiziškai, tiek emociškai. Kad vaikai jaustųsi saugūs ir užtikrinti, jiems būtina turėti tinkamų drabužių, avalynės ir asmeninės higienos priemonių. Neretai pamirštame, kad tokie paprasti daiktai kaip dantų šepetėlis, muilas, šampūnas ar nauji drabužiai gali reikšti labai daug vaikui, kuris neturi galimybių įsigyti tokių daiktų“, – sako ji.
P.Briginaitė kartu dalijasi vieno berniuko istorija – jam elementariausi higienos reikmenys reikštų ne tik džiaugsmingą naujų mokslo metų pradžią, bet ir pakilusią savivertę.
„Martynui yra vienuolika metų, jis yra aktyvus berniukas, mėgstantis žaisti futbolą. Jam pagalba yra teikiama viename SOS vaikų kaimų Šeimos krizių centre. Dėl šeimos finansinių sunkumų dažnai trūksta net būtiniausių dalykų, tokių kaip švarūs drabužiai ar sportinė avalynė. Martynas dažnai nerimauja dėl to, kaip jį vertina draugai, nes kartais neturi galimybės tinkamai pasirūpinti savo higiena. Dėl to Martynui visų pirma yra reikalingos higienos priemonės – be jų berniukas į mokyklą eis nepasitikintis savimi ir bijos kitų vaikų reakcijų“, – dalijasi pašnekovė.
Organizacijos atstovės teigimu, net tokie iš pažiūros maži dalykai vaikams reiškia labai daug ir gali nulemti, kaip atrodys visi mažylio ar jaunuolio mokslo metai.
„Ruošimosi į mokyklą procese yra svarbi kiekviena detalė. Nauji drabužiai ir higienos priemonės gali turėti didelį poveikį vaiko savijautai, ypač pirmosiomis mokslo metų dienomis. Mokykloje jie susiduria ne tik su akademiniais iššūkiais, bet ir su socialine aplinka, kurioje svarbu jaustis lygiam su kitais. Todėl pagalba vaikams turi būti įvairiapusiška – nuo kūrybinių priemonių ir žaidimų iki higienos priemonių ir drabužių. Tik tada galime užtikrinti, kad vaikai galės visapusiškai pasiruošti naujiems mokslo metams ir drąsiai žengti į mokyklą“, – tikina ji.
Skatina suteikti vaikams galimybę lavintis ir namuose
P.Briginaitė pasakoja ir devynmečio Dominyko istoriją. Šį berniuką organizacija puikiai pažįsta, mat jam teikiama pagalba viename SOS vaikų kaimų dienos centre. Devynmetis – labai protingas, žingeidus ir norintis daug pasiekti gyvenime, tačiau tobulinti savo gebėjimus nelengva, mat jo šeima negali nupirkti įvairių lavinimosi priemonių.
„Jis yra labai energingas ir smalsus berniukas, kuris dažnai užduoda klausimų apie tai, kaip veikia įvairūs mechanizmai. Mokykloje jis mėgsta matematiką ir gamtos mokslus, tačiau namuose jam trūksta galimybių praktikuoti savo įgūdžius. Dominykas svajoja apie konstruktorių rinkinį, kuris leistų jam kurti įvairius modelius ir eksperimentuoti. Tai padėtų jam ne tik geriau suprasti technikos pagrindus, bet ir užimti laiką prasminga veikla. Konstruktorius būtų puiki priemonė Dominykui pasiruošti ateities iššūkiams mokykloje ir galbūt net atrasti savo būsimą profesiją“, – tikina ji.
Anot pašnekovės, organizacijos globojamiems vaikams labai reikia kūrybinių rinkinių, konstruktorių ir edukacinių stalo žaidimų – visos šios priemonės padeda jiems lavinti kūrybiškumą, loginį mąstymą, socialinius įgūdžius.
„Vaikams turėti galimybę mokytis ir tobulėti ne tik mokykloje, bet ir po pamokų, galėti savo laisvalaikį leisti prasmingai yra ypač svarbu. Vienas iš labiausiai trūkstamų daiktų yra edukaciniai stalo žaidimai. Jie ne tik suteikia vaikams džiaugsmo, bet ir ugdo vaikų, augančių sudėtingomis sąlygomis, gebėjimą spręsti problemas, dirbti komandoje, kurti strategijas. Tai labai svarbios priemonės, padedančios vaikams išmokti bendradarbiavimo bei pasitikėjimo savimi“, – aiškina P.Briginaitė.
Iniciatyva džiaugiasi ir pirkėjai, ir parduotuvių darbuotojai
Kaip teigia SOS vaikų kaimai atstovė, net ir maža mūsų parama gali padaryti milžinišką pokytį vaikų gyvenime – dovanodami jiems daiktus suteikiame galimybę patikėti, kad jie gali tiek pat, kiek ir pasiturinčiose augantys vaikai.
„Net ir maža parama gali suteikti vaikui ne tik būtinų daiktų, bet ir pasitikėjimo savo jėgomis. Būtent tokios iniciatyvos kaip ši yra neįkainojamos – jos skatina mus visus susimąstyti apie kitus ir prisidėti prie to, kad visi vaikai galėtų jaustis svarbūs, vertinami ir pasiruošę naujiems iššūkiams. Kiekvienas aukojantis žmogus tampa dalimi didelės ir reikšmingos istorijos, kurioje svarbiausia – vaikų ateitis“, – priduria ji.
Tuo pačiu P. Briginaitė džiaugiasi, kad apie akciją jau girdi ir daug pozityvių dalykų.
„Girdėjome gerų atsiliepimų apie šią iniciatyvą. Žmonės vertina galimybę prisidėti prie vaikų gerovės ir dažnai dalijasi mintimis, kaip svarbu yra suteikti vaikams galimybes augti ir tobulėti. Kampanija džiaugiasi bei prisideda parduotuvių „Baby City/Toy City“ darbuotojai“, – sako pašnekovė.
Kiekvienoje parduotuvėje daiktai, reikalingi vaikams, žymimi specialiu ženklu. Šias prekes įsigiję klientai turi įmesti į pažymėtas dėžes. Tai padaryti jie gali dar savaitę – iki rugsėjo 6-osios. O tuomet suaukoti daiktai pasieks šeimų stiprinimo padalinius Vilniuje, Šiauliuose ir Varėnoje. Čia SOS vaikų kaimų specialistai šiuo metu suteikia pagalbą 458 šeimoms, kuriose auga apie 780 vaikų. Jiems socialinio atvejo vadybininkai gautą paramą pristatys tiesiai į rankas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.