Neišnešiotiems kūdikiams – rekordinė verslininkų parama: pagalba greičiau pasieks rajonuose gimstančius ankstukus

Ankstukus ir sergančius naujagimius į VUL Santaros klinikas saugiai perveš naujas kūdikiams skirtas reanimobilis. Šią rekordinę 101 tūkst. eurų vertės paramą projektui „Ankstukai“ ir mažiesiems kovotojams skirs pasaulyje itin populiarų turinį kurianti kompanija „Bored Panda“. Naujas reanimobilis – ilgametė šalies medikų svajonė, kuri padės išgelbėti dar daugiau mažiausiųjų gyvybių.

Ankstukus ir sergančius naujagimius į VUL Santaros klinikas saugiai perveš naujas kūdikiams skirtas reanimobilis.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Ankstukus ir sergančius naujagimius į VUL Santaros klinikas saugiai perveš naujas kūdikiams skirtas reanimobilis.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Iš kairės Tomas Banišauskas, Vytenis Kinduris ir doc. dr. Arūnas Liubšys.<br> Pranešimo spaudai nuotr.
Iš kairės Tomas Banišauskas, Vytenis Kinduris ir doc. dr. Arūnas Liubšys.<br> Pranešimo spaudai nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Ankstukai

Jan 22, 2024, 10:01 AM

Anksčiau laiko gimusiems naujagimiams reikalinga ypatinga priežiūra ir medikų dėmesys. Intensyvi pagalba Lietuvos ankstukams suteikiama neonatologijos centruose VUL Santaros klinikose bei LSMU Kauno klinikose, tačiau mažyliai anksčiau laiko gimsta visoje Lietuvoje.

Saugi ir operatyvi kūdikio kelionė reanimobiliu iš mažesnės regiono ligoninės į neonatologijos centrą Vilniuje bei Kaune yra gyvybiškai svarbi. Kūdikiams skirtas reanimobilis – lyg maža mobili ligoninės intensyvios priežiūros palata, kurioje, užtikrinama reikiama medicinos pagalba ankstukams ir sergantiems naujagimiams jų transportavimo metu.

Iki šiol Lietuvoje 3 medikų brigados iš pagrindinių perinatalinių centrų naudojo vos du reanimobilius, kuriems iš Vilniaus ir Kauno tekdavo spėti pas mažiausius ankstukus ir sergančius kūdikius visoje Lietuvoje. VUL Santaros klinikų medikai per metus atlieka 500 – daugiau nei pusę visų šalies ankstukams ir sergantiems naujagimiams reikalingų – konsultacijų bei pervežimų.

Visgi šimtus vizitų kasmet atliekantis šiuo metu naudojamas reanimobilis yra senas ir dažnai genda. Nesant pakaitinio reanimobilio, kyla itin didelė grėsmė, kad gedimo atveju medikams nepavyks aplankyti ir pervežti visų ankstukų ir kūdikių, kuriems reikalinga pagalba. Naujasis reanimobilis leis greičiau ir saugiau pervežti kūdikius bei suteikti jiems būtiną pagalbą bet kuriuo metu visoje Lietuvoje.

„Dešimt metų rūpinamės mažiausiais Lietuvos kūdikiais ir buriame ištikimų projekto geradarių būrį. Partnerių „Bored Panda“ skirta suma reanimobilio įsigijimui – kol kas rekordinė parama, kurios sulaukė „Ankstukai“. Tai neeilinio gerumo įrodymas. Tinkama medicinos įranga gali išgelbėti dar daugiau ankstukų ir sergančių kūdikių gyvybių, o tai yra mūsų visų didžiausias tikslas“, – teigia paramos fondo „Ankstukai“ valdybos pirmininkas Vytenis Kinduris.

Pasaulyje itin populiarų turinį kuriančios „Bored Panda“ įmonės įkūrėjas ir vadovas Tomas Banišauskas teigia, kad jo organizacija jau ne vienerius metus remia įvairias iniciatyvas susijusias su vaikais.

„Pats esu tėtis ir man sunku net pagalvoti, ką išgyvena ankstukų tėveliai, kuriems reikia greitosios pagalbos. Išgirdęs, kad dabartinis automobilis yra pasenęs ir ligoninė neturi lėšų jį pakeisti supratau, kad turime veikti nedelsiant. Juk jam sugedus tai gali tapti gyvybės ir mirties klausimas“, – sako T. Banišauskas.

„Ankstukai“ – pirmasis paramos fondas Lietuvoje, atsigręžęs į anksčiau laiko gimusius kūdikius. Lietuvoje bent 5 iš 100 naujagimių yra ankstukai, taigi kasmet į kovą už gyvybę skuba 1200 mažiausių mūsų šalies kūdikių. 10 metų gyvuojančio projekto tikslas – visapusiška pagalba ir parama ankstukams bei jų šeimoms. Iniciatyva siekia suteikti gyvybiškai svarbią medicininę įrangą ligoninėms, organizuoja psichologinę pagalbą tėvams, užtikrina paramą daiktais ir kitą svarbų palaikymą.

Šeimų, kurioms reikalinga pagalba, žinučių laukiame el. paštu parama@ankstukai.lt. Daugiau paramos projektą „Ankstukai“: ankstukai.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.