3 tradicinių receptų vaikams sveikesnė interpretacija: mažyliai liks sužavėti

2021 m. rugsėjo 27 d. 16:47
Lrytas.lt
Daugybė tėvų suka galvą, kaip vaikus įkalbėti valgyti daugiau vaisių ir daržovių. Vieni jas slepia, bet maisto ekspertė, Lietuvos vyriausių virėjų ir konditerių asociacijos tarybos narė, edukacijų vaikams ekspertė, SAM rekomendacinių valgiaraščių ugdymo įstaigoms projekto dalyvė Aida Čepukaitė siūlo išbandyti visai kitokius receptus, kuriuose pažįstami skoniai suskambės visai kitaip.
Daugiau nuotraukų (2)
Varškėtukai su kokosais
Jums reikės:
  • Varškė (nesvarbu, pusriebės ar liesos);
  • Kiaušinių;
  • Kokosų miltų;
  • Agavų sirupo;
  • Vanilės esencijos arba žiupsnelio vanilinio cukraus.
Padažui:
  • Jogurto, uogų ir banano arba datulių be kauliukų.
Visas sudėtines dalis sumaišyti ir sutrinti iki vientisos masės, kaip ir įprastus varškėtukus. Formuokite norimos formos varškėtukus kepimui arba virimui. Jei virsite, į tešlą reikėtų įdėti šiek tiek daugiau kokosų miltų. Kepti galima orkaitėje arba lengvai riebalais pateptoje keptuvėje iki kol varškėtukai bus rusvai auksinės spalvos.
Padažui galite pasidaryti keletą variacijų: jogurtą sumaišykite su trintomis uogomis, jei jos rūgštesnės – įdėkite trintų bananų ar datulių. Bus saldu, bet sveikiau. Taip pat prie varškėtukų tiks naminė obuolienė su iki 5-10 proc. cukraus 100 gramų obuolienės. Patiekalą galima papuošti sezoninėmis arba šaldytomis uogomis/vaisiais
Pupelių blynai su daržovių padažu
Jums reikės:
  • Pupelių;
  • Avinžirnių;
  • Žiedinio kopūsto;
  • Žalumynų;
  • Kiaušinis (nebūtinai, nes produktai ir taip turėtų lipti tarpusavyje);
  • Morkos;
  • Saliero gumbo;
  • Svogūno;
  • Rapsų aliejaus.
Pupeles ir avinžirnius kartu pamerkti keletui valandų arba pernąkt. Gerai išvirkite mažame kiekyje vandens kol bus labai minkštos ir lengvai susitrins tarp pirštų, nenupilkite viso vandens. Du trečdalius žiedinio kopūsto taip pat apvirkite vandenyje.
Pupeles, avinžirnius, dalį jų nuoviro, žiedinį kopūstą ir žalumynus sutrinkite maisto trintuve, maisto kombainu arba permalkite mėsmale. Masė turi būti bulvinių blynų konsistencijos.
Įkaitinti keptuvę pateptą riebalais arba orkaitę iki 160 laipsnių temperatūros ir kepkite, kol blynai visiškai iškeps: viršus paraus ir išsausės.
Padažui supjaustykite likusias daržoves (morkas, svogūnus, salierus, likusią žied.kopūsto dalį) smulkiai suspjaustykite ir, pradedant nuo svogūnų, salierų gumbų, morkų, o baigiant žiediniu kopūstu, pakepinkite keptuvėje ant nedidelės kaitros ant rapsų aliejaus, kol jos lengvai paraus, bet ne paruduos. Užpilkite švarios sudėties arba natūraliu sultiniu ir sutrikitei iki vienalytės masės.
Viso grūdo makaronai su sūrio padažu
Jums reikės:
  • Viso grūdo makaronų (rinkitės sraigtelių ar vamzdelių formos);
  • Kietojo sūrio;
  • Pieno;
  • Augalinės grietinėlės;
  • Ekologiškų universalių daržovių prieskonių su mažai druskos.
Išverkite makaronus ir atvėsinkite juos perliedami šaltu vandeniu. Puode pakaitinkite pieną, įpilkite augalinės grietinėlės ir po truputį suberkite tarkuotą sūrį. Maišykite, kol jis ištirps, įberkite prieskonių.
Prieš patiekiant makaronus sumaišykite su padažu.
„Tai nėra labai sveikas patiekalas, bet skanu ir padeda vaikams priprasti prie viso grūdo produktų. Jei norite sveikesnės versijos – naudokite mažiau padažo arba jį skieskite mažesnio riebumo produktais, keiskite kitomis augalinėmis alternatyvomis“, – sako A.Čepukaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.