Kūdikis mokosi verstis ant pilvo ir atgal: pataria, kaip jam padėti

Kūdikio vartymasis – labai laukiamas ir išties didelis pasiekimas mažylio raidoje. Juolab, kad tai pirmasis žingsnis link savarankiško judėjimo. Mokydamasis versti kūdikis naudoja abi kūno puses vienu metu, mokosi kirsti vidurio liniją ir lavina savo koordinaciją bei motorinę atmintį. Taip pat, vartymasis padeda stiprinti raumenyną ir ruošia mažylį tolesniems raidos etapams: sėdėjimui bei ropojimui.

„Suteikite vaikui erdvės ir laiko tyrinėti savo kūno judesius, mokytis bei treniruotis savarankiškai,“ – pataria tinklaraščio mazasdidelis.lt autorė Miglė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
„Suteikite vaikui erdvės ir laiko tyrinėti savo kūno judesius, mokytis bei treniruotis savarankiškai,“ – pataria tinklaraščio mazasdidelis.lt autorė Miglė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
„Paskutinis žingsnis yra pats svarbiausias, todėl reguliariai guldykit kūdikį ant šono ir žaisdami mokykite siekti žaislo virš galvos,“ – pataria Laura Pilybienė.<br> Asmeninio albumo nuotr.
„Paskutinis žingsnis yra pats svarbiausias, todėl reguliariai guldykit kūdikį ant šono ir žaisdami mokykite siekti žaislo virš galvos,“ – pataria Laura Pilybienė.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2021-06-13 15:15

Pirmasis apsivertimas nuo nugaros ant pilvo įvyksta 3-5 mažylio gyvenimo mėnesiais, tačiau tam kūdikis turi ruoštis, treniruotis ir stiprinti savo raumenis. Į ką svarbu atkreipti dėmesį bei kaip mes, tėvai, galime padėti mažyliams šiame procese, pasakoja kineziterapeutė Laura Pilybienė bei tinklaraščio „Mažas Didelis Gyvenimas“ autorė Miglė Rimeikė.

Ką svarbu žinoti?

Kineziterapeutė Laura pastebi, jog pirmasis vertimasis vyksta nuo nugaros ant pilvo 3- 5 mėnesiais, o atsivertimas atgal nuo pilvo ant nugaros 5-7 mažylio gyvenimo mėnesiais. Ir tai vyksta būtent tokia tvarka. Kelių savaičių paklaida bėdų nesudarys, bet jei judesys nevyksta ilgėliau, tikėtina, kad kažkas mažyliui trukdo – todėl reikėtų krieptis į kineziterapeutą, rasti ir pašalinti tą prie priežastį.

Kaip ir kiekvienas judesio mokymasis vyksta ant grindų – taip ir šis ne išimtis. Sudarykite savo vaikučiui saugias sąlygas vartytis į visas puses, kad nei spintelės nei stalai netrukdytų. Kiekvieną kartą jam verčiantis, jums tikrai nereikia gaudyti mažylio galvos.

Jei vaikas jau yra išmokęs ir tvirtai laiko savo galvą pats – besiverčiant irgi ją išlaikys. Jei trijų mėnesių ar vyresnis galvos nelaiko – reikėtų kreiptis į specialistą.

„Bandantį verstis mažylį visad paskatinkite pozityviu žodžiu ir emocija, išlaikykite jo dėmesį ir susikaupimą, kviesdami verstis su mėgstamu žaislu. Tačiau nepulkite vartyti mažylio ar padėti užbaigti vertimosi judesio, kai matote, kad jis tai bando atlikti savarankiškai. Suteikite vaikui erdvės ir laiko tyrinėti savo kūno judesius, mokytis bei treniruotis savarankiškai,“ – pataria tinklaraščio mazasdidelis.lt autorė Miglė.

Kaip mes galime padėti?

Reguliarios mankštos bei kryptingai parinkti žaidimai padeda mažyliams greičiau sustiprėti bei atrasti ir suprasti apsivertimo mechanizmą. Norėdami padėti kūdikiui išmokti apsiversti taisyklingai, turėtume jį mokyti judesio etapais:

Verčiantis nuo nugaros ant pilvo:

Kojų kėlimas aukštyn – pilvo aktyvacija:

  1. Pakėlus kojas ir jas sukiojant į šonus, kūdikis pajaus, kad juda ir kilnojasi jo dubuo, o tai skatina verstis visą kūną. Keliant ir kryžiuojant vieną koją kūnas suksis dar labiau – taip išmoksite pasiversti ant šono;
  2. Pasisukimas ant šono ir gulėjimas šioje padėtyje: prie mokymosi pasisukti prijunkite žaidimus gulint ant šono;
  3. Galiausiai – vertimosi momentas ir rankos ištraukimas: gulint ant šono toliau mokykitės kryžiuoti kojytę ir apsiversti iki galo. O apsivertus, jei ranka lieka prispausta – neskubėkite jos ištraukti, švelniai patapšnokite, kad mažylis atkreiptų dėmesį ir pabandytų ištraukti pats. Jei jam nepavyksta – švelniai kilstelėkite tos pusės dubenį ir rankytę pavyks ištraukti.

Verčiantis nuo pilvo ant nugaros yra trys pagrindiniai žingsniai:

Atraminės rankos pritraukimas:

  1. Prieš pradedant judesį svarbu atkreipti dėmesį, kad mažylis būtų atsirėmęs dilbiais prieš save;
  2. Svorio pernešimas nuo vienos pusės prie kitos: su mėgstamu žaislu atkreipkite mažylio dėmesį ir kelkite žaislą šone aukštyn, kad kūdikis žiūrėdamas į viršų po truputį suktųsi į šoną ir perneštų svorį ant vienos atraminės rankos;
  3. Rankos tiesimas ir galvos sukimas: kai mažylis jau sieks žaisliuko, veskite jį tolyn vaikui už nugaros, kad mažylis tiesdamas ranką suktųsi ir verstųsi atgal.

„Paskutinis žingsnis yra pats svarbiausias, todėl reguliariai guldykit kūdikį ant šono ir žaisdami mokykite siekti žaislo virš galvos,“ – pataria Laura.

Treniruotės be ašarų

Kartais mažyliai nemėgsta mankštų, o nauji pratimai ir judesiai sutinkami ašaromis. Tokiu atveju tikrai neforsuokite mažylio, svarbu nesukurti neigiamų asociacijų.

„Mums su Ema mankštinantis padėjo šie paprasti žingsneliai:

  • Mankštai pasirinkite dienos laiką (bent 30min po valgio), kuomet mažylis yprastai būna energingas ir linksmas. (Mums labiausiai tiko rytas);
  • mankštinkitės tik su sauskelne ar bodžiu, kad rūbai netrukgdytų, neveržtų ir kitaip neerzintų kūdikio; mankštos metu galite įsijungti mėgiaą muzikos, niūniuoti, dainuoti ar tiesiog sportuoti ir skaičiuoti į taktą;
  • Atliekamus pratimus įgarsinkite, nuolat kalbinkit mažylį, jam šypsokitės, pvz. delniukų ir pirštukų pratimus visad atlieku su virė virė košę, o kojytes lankstau su šiubi dubi šokio ritmeliu;
  • pratimams ant pilvo pasitelkite mėgiamą žaislą, jei turite galimybę, juos darykite prieš veidrodį, kad vaikutis turėtų kur sutelkti savo dėmesį;
  • jei darant pratimą pastebite, kad mažylis pradeda irzti, nelaukite kol pravirks, sustokite ir nusiraminkite, pereikite prie kito pratimo, o prie senojo grįšite vėliau.

Jei verčiasi tik į vieną pusę

Jeigu pastebėjote, kad Jūsų kūdikis verčiasi tik į vieną pusę, pirmiausia, permąstykite jo miego, nešiojimo ir žaidimo erdvės padėtis. Tokioje situacijoje svarbu dinamika: jei kūdikis miega savo lovelėje, keičiame galvos dėjimo puses puses – vieną naktį kairėje, kitą – dešinėje.

Nešiojame keisdami puses ir rodome žaislus iš abiejų pusių. Jei per kurį laiką vistiek neišsilygina, reikėtų pasitikrinti ar nėra atsiradęs raumenų disbalanas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.