Tokį sprendimą pasirašė valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovas, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga. Sprendimas įsigalioja 2020 m. gegužės 18 d.
1. Vadovai įpareigojami prie įėjimo į įstaigą pateikti informaciją, kad įstaigoje nerekomenduojama lankytis rizikos grupės asmenims – vyresniems nei 60 m. amžiaus ir sergantiems lėtinėmis ligomis.
2. Prie įėjimo į įstaigą taip pat turi būti pateikta informacija apie asmens higienos laikymosi būtinybę – rankų higieną, kosėjimo, čiaudėjimo etiketą – bei apie prievolę atvykstantiems į įstaigą asmenims dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones (veido kaukes, respiratorius ar kitas priemones).
3. Taip pat privalu nurodyti, kad įstaigoje neaptarnaujami asmenys, turintys ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų požymių (pvz., karščiavimas, sloga, kosulys, pasunkėjęs kvėpavimas ir pan.).
4. Įstaigų vadovams rekomenduojama matuoti visų atvykstančių į įstaigą asmenų kūno temperatūrą prie įėjimo ir neįleisti asmenų, kuriems pasireiškia karščiavimas (37,3 °C ir daugiau) ar kurie turi kitų ūmių viršutinių kvėpavimo takų ligų požymių.
5. Administracija įpareigojama užtikrinti, kad šalia įėjimų į įstaigą ar patalpas, kuriose teikiamos paslaugos, būtų sudarytos galimybės rankų dezinfekcijai – gerai matomoje vietoje turi būti pakabintos rankų dezinfekcijai skirtos priemonės.
6. Rekomenduojama socialinių paslaugų gavėjus aptarnauti nuotoliniu būdu.
7. Jei tai neįmanoma, turi būti apribotas vienu metu aptarnaujamų asmenų skaičius, užtikrinant kitų saugos priemonių taikymą. Pavyzdžiui, rekomenduojamas individualus darbas su socialinių paslaugų gavėjais.
8. Jei to padaryti negalima ir turi būti organizuojami grupiniai užsiėmimai, užsiėmimuose dalyvaujančių asmenų skaičius gali būti ne didesnis kaip 10 asmenų.
9. Jei įstaigą lanko didesnis nei 10 paslaugų gavėjų skaičius, rekomenduojama darbą organizuoti grupėmis pagal įstaigos vadovo nustatytą grafiką. Tarp paslaugų gavėjų taip pat turi būti užtikrinamas saugus atstumas.
10. Darbuotojų darbo vietas reikėtų įrengti taip, kad tarp darbo vietose sėdinčių darbuotojų būtų ne mažesnis kaip 1 metro atstumas arba darbo vietos būtų atskirtos pertvaromis. Nesant tokios galimybės, darbo vietas reikėtų įrengti posėdžių salėje, valgykloje, kitose iki tol nenaudojamose įstaigos patalpose.
11. Taip pat rekomenduojama riboti fizinį kontaktą tarp darbuotojų, o jei kontaktas būtinas, reikėtų riboti kontakto laiką (ne ilgiau kaip 15 min.).
12. Organizuojant paslaugų gavėjų maitinimą, pirmenybę būtina teikti maitinimo organizavimui užsiėmimų vykdymo patalpose. Jei tokios galimybės nėra ir maitinimas gali būti organizuojamas tik bendrose valgymo salėse, paslaugų gavėjai turi eiti po vieną grupę pagal iš anksto parengtą maitinimo grafiką. Maitinimas švediško stalo principu, kai maistą įsideda patys paslaugų gavėjai, negali būti organizuojamas. Po kiekvienos grupės bendra maitinimo patalpa turi būti išvėdinama ir išvaloma.
13. Darbuotojai turi būti informuoti, kad turėdami ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų ir kitų užkrečiamųjų ligų požymių, jie neturėtų vykti į darbą, o šiems požymiams pasireiškus darbe, darbdaviai turėtų nedelsiant nušalinti darbuotoją nuo darbo. Tokiu atveju darbuotojui turi būti pasiūlyta konsultuotis Karštąja koronaviruso linija 1808 arba susisiekti su savo šeimos gydytoju konsultacijai nuotoliniu būdu.