Šokio-judesio terapeutė apie pagalbą turint valgymo sutrikimų: į terapiją kviečiami ir paaugliai, ir jų tėvai

2024 m. rugsėjo 14 d. 10:45
Šiandien vis garsiau kalbama apie valgymo sutrikimus, kurie dažniausiai paveikia jaunas moteris ir paauglius. Statistika negailestinga – pasaulyje apie 9 proc. žmonijos turi valgymo sutrikimų. Tai viena dažniausių paauglių psichikos ligų.
Daugiau nuotraukų (3)
Mažėja atkryčio rizika
"Nervinė bulimija, nervinė anoreksija ir persivalgymas, – tokias diagnozes neretai išgirsta paaugliai. Sutrikimai ilguoju laikotarpiu smarkiai pakenkia sveikatai – širdžiai, dantims, kaulams, virškinimo sistemai. Deja, pasitaiko net mirties atvejų", - rašoma „Way of move“ pranešime spaudai.
Pasak šokio-judesio terapeutės Gabrielės Raudytės-Dombrauskės, esant minėtiems sutrikimams, asmuo perdėtai reaguoja į savo kūno svorį ir formas, taigi valgymo įpročiai tampa žalingi sveikatai, maitinamasi nepakankamai, persivalgoma.
„Pacientai gauna pagalbą esant ūminėms būklėms, skiriamas ir reikalingas gydymas, bet baigus gydymą irgi svarbu, kad žmogus galėtų visavertiškai gyventi. Lietuvoje labai mažai programų, skirtų atkryčio prevencijai, todėl man, kaip šokio-judesio terapeutei, norėjosi, kad tos pagalbos sergantiesiems daugėtų.
Duomenys rodo, kad apie 80 proc. asmenų, kurie paauglystėje turėjo valgymo sutrikimų, gali visiškai pasveikti. Vidutinė sirgimo trukmė būna nuo dvejų iki šešerių metų, todėl labai svarbu kurti pacientams tęstines atkryčio mažinimo programas, – akcentavo G.Raudytė-Dombrauskė. – Atsižvelgdama į šiandienos realijas, ryžausi projektui, kuris jau laimėtas ir, viliuosi, bus naudingas paaugliams ir jų tėvams, kurie susiduria su minėtomis diagnozėmis. Nes problema – ne tik vieno žmogaus, ji tampa visos šeimos, o tėvų, kuriems vaikai yra brangiausi gyvenime, ypač.“
Šokio-judesio terapeutė akcentuoja, kad grupinė šokio-judesio terapija yra ypač efektyvi mažinant valgymo sutrikimų atkryčio riziką, nes ji suteikia dalyviams ne tik terapinę erdvę, bet ir socialinės paramos galimybę. Ši terapija leidžia pacientams bendrauti su kitais žmonėmis, kurie susiduria su panašiomis problemomis, o tai padeda sukurti bendrystės jausmą. Grupiniai užsiėmimai suteikia galimybę mokytis iš kitų patirties, dalintis emocijomis ir atrasti naujus būdus, kaip įveikti sunkumus, susijusius su valgymo sutrikimais.
Bendra terapija su tėvais
„Tyrimai rodo, kad šokio judesio terapija padeda reguliuoti emocijas ir mažinti stresą, o tai yra svarbūs veiksniai valgymo sutrikimų atkryčio prevencijai. Italijoje atliktas tyrimas parodė, kad po 12 savaičių sesijų pacientai, turintys valgymo sutrikimų, pranešė apie sumažėjusį nerimą ir depresiją bei padidėjusį teigiamą savęs suvokimą. Šie teigiami pokyčiai buvo tiesiogiai susiję su sumažėjusiu atkryčio dažniu per šešis mėnesius po terapijos“, – pasakojo „Way of move“ įkūrėja G. Raudytė-Dombrauskė.
Jos teigimu, deja, Lietuvoje emocinės sveikatos klausimais vis dar yra stigmų, ne išimtis ir valgymo sutrikimai. Emocinės sveikatos pablogėjimas, būna, nurašomas asmenybės silpnumui ar ligų ieškojimui be priežasties.
„Labai svarbu, kad paauglio tėvai domėtųsi gydymu ir idealiu atveju lankytų terapiją kartu su savo vaiku. Mūsų laimėtame projekte pagrindinė idėja ir yra, kad tėvai ir vaikai turėtų lygiagrečius šokio-judesio terapijos procesus. Bendros sesijos sustiprins šeimos tarpusavio ryšį“, – aiškino šokio-judesio terapeutė.
Šokių mokykla „Way of Move“ kviečia dalyvauti projekte „Šokio-judesio terapija – valgymo sutrikimų gydymo tęstinumui ir atkryčio prevencijai“. Šio projekto tikslas – padėti paaugliams (13–17 m.), praėjusiems valgymo sutrikimų gydymą, ir jų artimiesiems (tėvams, globėjams) tęsti sveikimo procesą, stiprinti emocinę gerovę bei užkirsti kelią atkryčiams. Projekto trukmė – 12 savaičių. Pirmoji sesija vyks jau š.m. spalio 4 d. P. Vileišio g. 18N, Vilniuje. Sesijos – nemokamos, vietų skaičius ribotas.
 
valgymo sutrikimasšokisJudesys
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.