Jei kankina pavasarinės alergijos, pataria, kaip sukurti saugią erdvę ne tik vaikams

Žydinčios sakuros ir iki rekordinės šilumos pakilę termometrų stulpeliai – vis dėl to ne kiekvienam dovanoja džiaugsmą. Žmonės, kenčiantys nuo pavasarinės alergijos, nerimastingai laukia savo kūno reakcijų į ore sklandančias dulkes bei augalų žiedadulkes. Vieniems jos būna švelnesnės, kitiems – reikalaujančios medikamentų vartojimo ar net sąlyčio su gamta ribojimo. Ypatingai jautrūs yra mažiausi šeimos nariai. Dažnas vaikas susiduria su alergijomis. Tai vadinama net šio amžiaus epidemija.

Dažnas vaikas susiduria su alergijomis.<br>123rf nuotr.
Dažnas vaikas susiduria su alergijomis.<br>123rf nuotr.
Vos atšilus orams ir pražydus pirmiesiems žiedams, rekordiškai šoktelėjo oro valytuvų pardavimai.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Vos atšilus orams ir pražydus pirmiesiems žiedams, rekordiškai šoktelėjo oro valytuvų pardavimai.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2024-04-18 11:48, atnaujinta 2024-04-25 16:39

Namai – saugi tvirtovė?

Norėdami išvengti sąlyčio su alergenais žmonės, sergantys alergija, renkasi daugiau laiko praleisti namuose. Bet ir ši erdvė nesuteikia pakankamai saugumo. Pravėrus langus su gaiviu oru į patalpas patenka nepageidaujamos dalelės, o nevėdinama patalpa ilgainiui darosi tvanki.

Dulkės, besikaupiančios būste, taipogi yra alergenų šaltinis. O štai sausas oras aktyvina vykstančius procesus. Pastebėtina, jog oras namuose gali būti netgi labiau užterštas nei už langų. Taigi kaip susikurti saugią aplinką? Kokios priemonės taps puikiais pagalbininkais ir sveikatos sargais?

Ar efektyvus sprendimas – oro valytuvas?

Švarus oras visuomet yra puikios sveikatos faktorius. Apie tai kalbama vis daugiau. Būnant lauke sudėtinga išvengti kenksmingų faktorių. Betgi namuose tik nuo jūsų priklauso, kuo rinksitės kvėpuoti.

Alergenai į mūsų kraujotakos sistemą patekę per kvėpavimo takus, sukelia kūno reakcijas. Tai gerokai paveikia gyvenimo kokybę. Sprendimas dvejopas – griebtis vaistų lengvinant pasekmes arba pasirinkti tinkamas priemones ir išvengti to priežasties.

Vos atšilus orams ir pražydus pirmiesiems žiedams, prekybos centre internete „Varle.lt“ rekordiškai šoktelėjo oro valytuvų pardavimai.

„Vis daugiau žmonių atranda tokį būdą saugotis pavasarinių alergijų. Ir ne šiaip sau, juk jų efektyvumas – net 99 proc. – išties stebina ir teikia vilčių. Tik labai svarbu atidžiai pasirinkti prietaisą: atsižvelgti į jus kamuojančią alergiją sukeliančių alergenų dydį,“ – atkreipia dėmesį prekybos centro internete „Varle.lt“ produkto vadovė Ina Gadeikienė.

Maža gudrybė, kaip greičiau pašalinti alergenus

Įvardijama, kad augalų žiedadulkės siekia nuo 0,3 iki 10 mikronų.

„Šalinti tokio dydžio alergenus rekomenduojama rinktis oro valytuvus, turinčius HEPA filtrus. Būtent tokie prietaisai taps tinkamais pagalbininkais. Šie įrenginiai geba pašalinti iki 99,9 proc. alergenų – ar tai būtų žiedadulkės, ar naminių gyvūnėlių pleiskanos. Rezultatas išties nuostabus. Savijauta ženkliai geresnė,“ – detalizuoja I. Gadeikienė.

Kad prietaisas veiktų optimaliai, o jūs galėtumėte mėgautis ypatinga oro kokybe ekspertė dalijasi tokiais praktiniais patarimais: „Norėdami išlaikyti oro valymo efektyvumą, kartą per metus būtinai pakeiskite HEPA filtrą. Ir viena gudrybė – rinkitės prietaisą, kuris skirtas didesniam patalpos plotui nei jūsų poreikiai. Tai leidžia pagreitinti valymo procesą.“

Kokią funkciją atlieka oro jonizavimas?

Oro valytuvas, turintis jonizavimo funkciją, tikrai aktualus tiems, kurie kenčia ne tik nuo žiedadulkių sukeliamų alergijų, bet ir nuo tokių alergenų kaip dulkės, dulkių erkutės. Šie alergenai pasižymi itin mažu savo dydžiu.

Prietaisas, pajėgus susidoroti su žiedadulkėmis, dulkių erkučių neįveikia, jos tiesiog per mažos. O štai jonizavimas, kurio metu sukuriama galinga oksidacinė ozono reakcija, tas procesas, kurio metu sunaikinami ore tarpstantys mikroorganizmai.

Būtent ozonas – puikus būdas dezinfekcijai. Juo įveikiami virusai, bakterijos, pelėsiai, dulkių erkutės. Kas svarbiausia, dabartyje tai ne tik efektyviausias, bet ir saugiausias būdas.

Vis dažniau atrandami ir mini jonizatoriai. Dulkių erkutės, tiek jų paliekami produktai randami taipogi rūbuose bei patalynėje. Taigi mažieji prietaisai savo darbą puikiai atlieka ir pastatyti spintose.

Nederėtų užmiršti, jog jonizavimo funkcija turi ir kitą didelį privalumą. Juk jonizuotas oras taipogi stiprina ir imuninę sistemą.

Taigi stiprios jums sveikatos saugiai ištveriant dar vieną pavasarį!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.