Žodis Helovinas kilęs iš senovės anglų kalbos žodžio „All hallow's eve“, reiškiančio „Visų šventųjų išvakarės“. XIX a. viduryje šventė į Jungtines Valstijas atkeliavo per nedideles airių katalikų bendruomenes, o vėliau ši tradicija paplito visame pasaulyje. Pastaraisiais metais ji vis labiau populiarėja Lietuvoje, ypač tarp vaikų, kurie nori pasipuošti spalvingais kostiumais ir eiti kaulyti saldumynų.
Baisiai smagios namų dekoravimo idėjos
Helovinas suteikia daugybę progų išlaisvinti savo kūrybą, pavyzdžiui, dekoruojant namus. Nors iš pradžių tai gali atrodyti kaip iššūkis, tačiau papuošti namus šiai šventei galima nebrangiai, paprastai ir linksmai.
Žinoma, moliūgai čia groja pirmuoju smuiku, nes yra vienas ryškiausių Helovino simbolių. Juos galima dekoruoti kartu su vaikais: tėvai ar vyresni vaikai gali išpjaustyti baisius ar juokingus veidus, mažiesiems paliekant visą spalvinimo bei dekoravimo procesą.
Norėdami savo šventiniam dekorui suteikti bauginančio akcento, galite pasigaminti dirbtinius voratinklius. Tiesiog paimkite didelį gabalą vatos ir tempkite ją į visas puses, kol gausite plonus ir nelygius sluoksnius, primenančius tikrą voratinklį. Gautą voratinklį ištieskite juos per lubas ar sienas ir ant jų išdėliokite mažus žaislinius voriukus. Voratinklius galite derinti su kitais dekoracijų elementais – pakabinkite ant jų žibintus ar LED lemputes, kad jie švytėtų prieblandoje ir sukurtų mistišką atmosferą.
Tam, kad vaizdas būtų dar įspūdingesnis, įterpkite į voratinklį keletą didesnių, realistiškų vorų ar pridėkite šikšnosparnių siluetus, kabančius virš durų ar langų. Tokias dekoracijas galite lengvai pasigaminti iš spalvoto popieriaus arba kartono, nupiešę ir iškirpę šikšnosparnių bei didelių vorų siluetus. Toks dekoras ne tik sukurs šventei nuotaiką, bet ir taps puikiu fonu vaikų nuotraukoms bei pramogoms.
Monstriški skanėstai: Helovino stalo gėrybės mažiesiems
Helovino vakarėlis nebus toks smagus be teminių užkandžių ir desertų. „Lidl“ kulinarijos ekspertai kviečia pasigaminti kūrybiškų vaišių, kurios ne tik džiugins vaikų akis, bet ir suteiks daug linksmybių jas ruošiant.
„Baisiosios“ dešrelės
Reikės:
Norimo kiekio dešrelių
Šaldytos tešlos
Kečupo
Gaminimas:
Šaldytą tešlą iškočiokite ir supjaustykite siauromis ilgomis juostelėmis. Apvyniokite dešreles taip, kad atrodytų kaip mumijos. Kepkite orkaitėje pagal tešlos pakuotės instrukcijas. Patiekite su kečupu, kuris sustiprins patiekalo efektą.
Vaiduoklių zefyrai
Reikės:
Didelių zefyrų
Šokolado
Medinių pagaliukų
Gaminimas:
Į zefyrus įsmeikite medinius pagaliukus. Ištirpinkite šokoladą ir juo apliekite zefyrus. Kai šokoladas truputį sukietės, ant jo nupieškite mažas akis ir burnas, kad zefyrai atrodytų kaip vaiduokliai.
Voro sausainiai
Reikės:
Šokoladinių sausainių
Tirpinto šokolado
Spalvotų saldainių akyčių
Šiaudelių formos saldainių
Gaminimas:
Ant šokoladinių sausainių viršaus užtepkite tirpinto šokolado, ant jo dėkite akytes ir šiaudelių formos sausainius, kurie atrodys kaip voro kojos.
Leiskite šokoladui sustingti šaldytuve – ir štai turite baisiai skanius voro sausainius!
Raganos pirštų sausainiai
Reikės:
145 g cukraus pudros
1 puodelio suminkštinto sviesto
1 didelio kiaušinio
1 šaukštelio migdolų ekstrakto
1 šaukštelio gryno vanilės ekstrakto
5–6 lašų žalių maistinių dažų
330 g miltų
1 šaukštelio druskos
70 g smulkiai kapotų pistacijų
85 g pjaustytų migdolų
135 g vyšnių, braškių arba aviečių uogienės
Gaminimas:
Dideliame dubenyje (naudodami rankinį maišytuvą) vidutiniu greičiu išplakite konditerinį cukrų ir sviestą, kol jie taps šviesūs ir purūs, apie 2 minutes. Įmuškite kiaušinį ir toliau plakite, kol masė taps vientisa ir puri. Sudėkite migdolų ekstraktą, vanilės ekstraktą ir maistinius dažus ir plakite, kol jie susimaišys.
Nedideliame dubenyje išplakite miltus ir druską. Suberkite į sviesto mišinį ir plakite nedideliu greičiu, kol susimaišys. Sudėkite pistacijas. Uždenkite dubenį plastikine plėvele ir laikykite šaldytuve bent 30 minučių.
Išklokite 2 kepimo skardas kepimo popieriumi. Iš šaldytuvo išimkite ketvirtadalį tešlos ir padalykite į 12–13 rutuliukų. Kiekvieną rutuliuką sukite tarp delnų, kol pradėsite formuoti piršto formą, maždaug mažojo piršto ilgio, bet šiek tiek plonesnę. Išdėliokite rutuliukus ant paruoštos skardos ir į kiekvieną įspauskite po migdolo griežinėlį ten, kur būtų piršto nagas.
Atsargiai suspauskite tešlą šiek tiek žemiau migdolų, kad gautumėte piršto kauliuką. Aštriu peiliu išpjaukite įvairaus ilgio horizontalias linijas. Pakartokite su likusia tešla.
Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C. Kepkite sausainius apie 9 minutes, pusę kepimo laiko pasukdami skardas į priekį, kol kraštai bus tvirti, o viršus – sausas.