Priežastys, kodėl verta lankyti būrelius: auga pasitikėjimas savimi ir geresni mokymosi rezultatai

2024 m. rugsėjo 2 d. 09:14
Papildomi užsiėmimai ir būreliai yra puikus būdas praturtinti laisvalaikį, įgyjant vertingų įgūdžių ir patirčių. Nesvarbu, kokio amžiaus esate ar kokie jūsų pomėgiai, kiekvienas gali rasti veiklą, kuri skatins kūrybiškumą ir stiprins socialinius įgūdžius. Neformaliojo ugdymo veiklose galima atrasti naujus pomėgius, stiprinti fizinę ir psichologinę sveikatą. Atrastos mėgstamos veiklos skatina ilgalaikį įsipareigojimą, su kuriuo kartu ateina ir atsakomybės jausmas.
Daugiau nuotraukų (2)
Tėvams, vienas iš svarbiausių žingsnių, prieš mokslo metus yra išsiaiškinti, kas domina jų vaiką. Pasikalbėti apie pomėgius ar svajones – ar jis mėgsta piešti, šokti, o gal sportuoti. Svarbu yra skatinti vaiką išmėginti kelias skirtingas veiklas, tai puiki galimybė pamatyti, ar vaikui tai yra mėgstama ir tinkama veikla. Prieš pradedant lankyti būrelį, tėvams reikėtų įvertinti veiklos programą ir vadovus, užmegzti su jais gerą, palaikantį ryšį.
Tėveliai turėtų nepamiršti domėtis vaiko emocine sveikata. Svarbu stebėti, kokios nuotaikos jis grįžta iš būrelio, ar džiaugiasi praleistu laiku ten. Emocinė vaiko būklė yra geriausias rodiklis, ar pasirinktas būrelis yra tinkamas. Jei vaikas nuolat jaučiasi nusivylęs ar priverstas dalyvauti, gali būti verta paieškoti kitų alternatyvų.
„Hobiverse“ išskiria kelias pagrindines priežastis, kodėl verta lankyti būrelius.
1. Naujos patirtys ir atradimai
Neformaliojo ugdymo veiklos suteikia galimybę išbandyti dar neatrastas sritis. Turint vienokią ar kitokią patirtį užklasinėje veikloje pasidaro lengviau pasirinkti veiklą, kuria norima užsiimti. Tai puiki proga atrasti veiklą, kuri galbūt taps tavo gyvenimo aistra ar karjeros kryptimi.
Formaliojo ugdymo programos dažnai neapima visų įmanomų sričių, todėl būreliai suteikia galimybę prisiliesti prie kitų, dar neatrastų sričių. Kai mokykloje kyla klausimai apie ateitį, papildomi užsiėmimai padeda geriau pažinti save ir galbūt net apsispręsti dėl būsimos karjeros.
2. Socialinių įgūdžių ugdymas
Neformalioje aplinkoje bendravimas dažnai yra laisvesnis nei mokykloje, todėl būreliuose galima būti labiau atsipalaidavusiu, drąsiau reikšti savo mintis. Dalyvaujant veiklose, kurios asmeniškai yra įdomios, lengviau galima rasti bendraminčių ir užmegzti naujas draugystes. Mažos grupės skatina glaudesnius santykius, todėl iškart galima pajusti didesnį dėmesį ir supratimą.
3. Geresni mokymosi rezultatai
Papildomų veiklų lankymas gali teigiamai paveikti mokymosi rezultatus. Neformalusis ugdymas padeda ugdyti kantrybę, susikaupimą ir mažina stresą, todėl tampa lengviau susikoncentruoti ir mokytis mokykloje. Tai, ko išmoksti būreliuose, gali būti pritaikoma ir mokyklos pamokose.
4. Pasitikėjimo savimi ugdymas
Dalyvaujant užsiėmimuose, kurie yra įdomūs, ir matant savo pasiekimus, įgyjamas didesnis pasitikėjimas savo jėgomis. Savęs tobulinimas ir tikslų pasiekimas kelia savivertę, o tai padeda ne tik būreliuose, bet ir kasdieniame gyvenime. Dėl to atsiranda daugiau drąsos, atvirumo ir pasitikėjimo savimi įvairiose situacijose.
5. Fizinės ir psichologinės savijautos gerinimas
Fiziniai užsiėmimai, tokie kaip sportas, šokiai ar gimnastika, ne tik lavina kūną, bet ir leidžia išreikšti save per mėgstamą veiklą. Net jei sporto pamokos mokykloje gali pasirodyti nuobodžios, būreliuose galima rasti tokias veiklas, kurios įkvėps judėti ir gerinti savo fizinę formą. Tai ypač svarbu paaugliams, kurie vis daugiau laiko praleidžia prie ekranų.
Be fizinės sveikatos, neformalusis ugdymas gerina ir psichologinę savijautą. Užsiėmimai mėgstama veikla mažina stresą, padeda išlaikyti dienos rutiną, atitraukia nuo telefonų ekranų, lavina susikaupimą ir gerina koncentraciją.
Nauji būreliai ir veiklos
Dalyvavimas neformaliojo ugdymo veiklose atneša daug naudos – tai ne tik nauji įgūdžiai ir geresni mokymosi rezultatai, bet ir stipresnis pasitikėjimas savimi, geresnė sveikata bei glaudesni santykiai su bendraminčiais.
„Hobiverse“ siūlo ne tik tradicinius užsiėmimus kaip šokiai, dailė, muzika, plaukimas, breikas, bet ir atveria duris į ateities technologijas – E-sport, dronų pilotavimas, stendinis aviamodeliavimas. Šios veiklos skirtos jaunimui, kuris domisi naujausiomis technologijomis.
Be visų naujų, inovatyvių veiklų, centras siūlo ir dar daugybę naujų ir smagių veiklų – origami stebuklai, žurnalistikos mokykla, šachmatai ir šaškės, moderni skulptūra, jaunieji kinologai ir kt.
Hobiversebūrelisužklasinė veikla
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.