Atidarytas atnaujintas vilniečių itin pamėgtas pažintinis takas: lankytojus lydės ir miškininko pasakojimai

2024 m. birželio 21 d. 16:50
Po devynių mėnesių pertraukos Varnikų pažintinis takas vėl atviras lankytojams, o keliaujančius juo pradžiugins ir atnaujinta infrastruktūra, ir pažintimi su biologine įvairove, kurią suteiks audiogidas.
Daugiau nuotraukų (13)
Netoli Trakų esančio Varnikų pažintinio tako rekonstrukcijos darbai, prasidėję 2023-iųjų rugpjūtį, pagaliau baigti. Į tako atnaujinimo darbus Valstybinė miškų urėdija investavo 226 tūkst. eurų.
Lankytojus nuo šiol džiugins ne tik atnaujinta tako infrastruktūra. Išskirtinę pasivaikščiojimo patirtį garantuos ir pažintį su vietovės biologine įvairove bei gamtos turtais suteiks audiogidas – miškininko pasakojimai.
Keliose sustojimo vietose ant informacinių stendų lankytojai ras QR kodus, kuriuos nuskenavę išgirs miškininko pasakojimą apie ypatingą ir paslaptingą šio draustinio gamtos pasaulį.
Miškininko istorijos lydės einant taku ir pavers pasivaikščiojimus įtraukiančiais ir informatyviais.
Tarnaus gerokai ilgiau
Varnikų pažintinio tako atnaujinimo darbai truko apie 9 mėnesius. Senas takas buvo pakeistas iš spygliuočių medienos lentų pagamintu nauju taku.
Atnaujintas takas ilgaamžiškesnis, nes medinė jo dalis neturi sąlyčio su pelke. Naujo tako karkasas yra pakeltas ir pritvirtintas prie iš plastiko pagamintų vamzdžių, o tai užtikrina ne tik ilgaamžiškumą, bet ir lengvesnį tako administravimą bei remontą.
Taip pat atnaujintos ir atokvėpio bei apžvalgos aikštelės – jos suteiks patogią vietą poilsiui arba gėrėtis aplinka.
Varnikų pažintiniame take lankytojus pasitiks ir miškininkų rankomis sukurti informaciniai stendai bei drožiniai.
Išsiskiria miško buveine
Per Varnikų botaninį-zoologinį draustinį išsiraizgęs 5 kilometrų ilgio pažintinis takas gamtos mylėtojams siūlo pasižvalgyti po įspūdingą gamtą ir pasigrožėti jos bioįvairove.
Pietinėje Trakų istorinio nacionalinio parko dalyje Lentvario girininkijoje esantis Varnikų draustinis užima apie 611 hektarų plotą, kurio didžiąją dalį (450 hektarų) sudaro miškai ir 207 hektarus – Ilgelio pelkė.
Šiaurinėje draustinio dalyje, Skaisčio ežero pakrantėje, ant kalvos auga 200 metų skaičiuojantis ąžuolynas. Greta ošiantis natūraliai susiformavęs mišrusis miškas taip pat žavi savo šimtametėmis eglėmis ir pušimis.
Prieš 30–60 metų šio miško pakraščiuose buvo pradėti sodinti eglių ir pušų jaunuolynai.
Beje, Varnikų draustinyje yra išskirta kertinė miško buveinė – žmogaus veiklos nepaveiktas miško plotas, kuriame aptinkama nykstančių, retų ar niekur kitur nerandamų augalų rūšių. Draustinio teritorijoje yra paskelbtos kelios vieningo saugomų teritorijų Europos ekologinio tinklo „Natura 2000“ buveinės.
Įrengė vietas atokvėpiui
Pažintinis pėsčiųjų takas veda ne tik per nuostabaus grožio miškus, bet ir per draustinio biotopų įvairovę papildančią pievą, įspūdingą Ilgelio pelkę bei joje telkšančius ežerėlius.
Lankytojų patogumui miškininkai yra įrengę pavėsines su suolais, tris apžvalgos aikšteles bei dešimt atokvėpio stotelių gražiausiose ir sunkiai prieinamose draustinio vietose.
Taku einantiems lankytojams siūloma pailsėti, susipažinti su stenduose lietuvių ir anglų kalbomis pateikiama informacija apie vietos kraštovaizdį bei jo formavimosi ypatumus, apie Varnikų draustinį.
Viena pažintinio tako apžvalgos aikštelė suteikia galimybę pasigrožėti greta esančiais skirtingais draustinio ekotopais: kalvos viršūnėje ošia ąžuolynas, šlaitus gaubia mišrusis miškas, o papėdėje telkšo miškinga pelkė. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.