Barbių bumas: ne tik rožinis marketingas, bet ir edukacinė nauda

Prieštaringų vertinimų sulaukęs filmas „Barbė“ nuvilnijo nauja rožine banga. Vienur recenzuojamas kaip geneali bei juokinga alegorija, kitur šalinamas iš kino teatro repertuaro, kaip pažeidžiantis moralės normas. Ir vis dėlto 2023 m. liepos 21 dieną startavęs filmas jau pirmąją pasirodymo dieną surinko rekordinę sumą – 22,3 mln. dolerių.

Lėlei barbei jau beveik 60 metų.<br>123rf nuotr.
Lėlei barbei jau beveik 60 metų.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 12, 2023, 10:07 AM, atnaujinta Oct 17, 2023, 11:09 AM

Lėlė „Barbė“ žinoma jau ne vieną dešimtį. Ji traukia dėmesį, ja žavimasi, ji tampa mados ir kultūros intencijų formuotoja. Tačiau lig šiolei vyravęs „Barbės“ įvaizdis kinta, tuo pačiu keisdamas ir savimi formuojamos masinės kultūros aspektus.

Suaugę „Barbie“ sekėjai

Režisierės Gretos Gerwig  sukurtas filmas pakeitęs lig šiol vyravusį „Barbės“, kaip saldžios, rožinės, padebesiais skrajojusios mergaitės įvaizdį, pakeitė ir suaugusiųjų santykį į ją. Šis įvaizdis tapo sektinu pavyzdžiu ne tik vaikams.

Nusipurčiusi nuo savęs neapdairumą ir lengvabūdiškumą, iškėlusi ir parodžiusi tokias dabartinėje visuomenėje aktualias problemas kaip vartotojiškumą, žmogaus sudaiktinimą, kapitalizmą, feminizmą ar patriarchato įtaką, „Barbė“ sulaukė ir suaugusiųjų pagarbaus žavėjimosi.

Po šio filmo rožinė spalva įgijo jau kitą reikšmę. Dabar tai laisvės spalva – išsilaisvinimo iš suvaržymų, tapimo laisvam nuo įsisenėjusių visuomenės normų. Rožinė kaip vėliava plevėsuoja socialiniuose tinkluose, išpopuliarėjo įvairių gamintojų pasirinkime.

Tyrimų duomenimis apie pusę apklaustųjų „Barbę“ mato kaip stiliaus formuotoją. Ji jau seniai tapusi ir grožio suvokimo etalonu. Žmonės dar nuo vaikystės ima lygiuotis į „Barbę“, jos apsirengimo stilių. Atsižvelgdami į šią tendenciją dizaineriai nevengia įkvėpimo ieškoti lėlės aprangoje, o žinomi prekės ženklai – gaminti „Barbės“ stilių atitinkančius drabužius, avalynę ar aksesuarus.

Naujoji „Barbie the Movie“ kolekcija

Filmas „Barbė“ tapo ir šoktelėjusio lėlių populiarumo priežastimi. Akivaizdu, kad tokią eigą jau iš anksto numatė pasaulinė, žaislų gamybos industrijoje pirmaujanti kompanija „Mattel“, išleidusi naują produktų kolekciją. Tai puiki galimybė atsidavusiems kolekcininkams papildyti savas kolekcijas.

„Pasirodžiusi „Mattel“ kolekcija, įkvėpta taip laukto filmo, savo klientui siūlo puikią patirtį, kai dalį filmo galima parsinešti ir jį patirti namuose. Tai „Barbie™ the Movie“ lėlių linija, atspindinti Barbės bei Keno bei kitų filmo personažų stilių. Kolekcija imituoja „Barbiecore™“ ir „Ken-ergy™“ filme išreikštus jausmus. Nemažesnį susidomėjimą nei patys personažai bei jų aprangos stilius kelia ir tokios kolekcijos detalės kaip trijų aukštų namas „DreamHouse“™ (kopija iš „Mega“) bei stulbinantis rožinis automobilis „RC Corvette“® (iš „Hot Wheels“),“ – atsiradusią naująją pasiūlą komentuoja prekybos centro internete „Varlė.lt“ ekspertė Ineta Maksimavičienė.

„Nauja „Barbie the Movie“ Mattel žaislų linija puikiai atspindi Barbės linksmybes ir džiaugsmą, kuris yra filmo esmė. Ši kolekcija leidžia įvairaus amžiaus gerbėjams švęsti savo mėgstamus personažus ir filmo scenas,“ – džiaugiasi „Mattel“ vykdomoji viceprezidentė ir pasaulinė „Barbie & Dolls“ vadovė Lisa McKnight.

„Barbie“ žaidimų nauda: įrodyta moksliniais tyrimais

„Žaislų gamintojas „Mattel“ neužmiega ant laurų. Jo produkcija nuolat progresuoja prisitaikydama prie kintančių sąlygų, visuomenėje kylančių iššūkių ar problemų. Taigi galima pastebėti, jog ir „Barbė“ nuolat keičiasi.

Štai ne taip seniai dar viena „Mattel“ pristatyta kolekcija – įvairių etninių grupių ir kultūrų lėlės-atstovės. Jau galima atrasti ir begalę neįprastų profesijų „Barbių“ (ar tai būtų veterinarijos gydytojas, ar kosmoso inžinierius, ar...). Kuriamos ir turinčios įvairių negalių (pavyzdžiui, nešiojančios kojos protezą) ar sergančios vienokiomis ar kitokiomis ligomis lėlės (tai alopecija, dauno sindromu),“ – apie gamintojo pažangius tikslus ir žingsnius kalba „Varlė.lt“ ekspertė Ineta Maksimavičienė.

Kompanija sutelkdama dideles pajėgas į šios populiariosios lėlės progresą darbuojasi ir ties išvaizda, ir ties stereotipais. Per šį savo produktą komunikuodama su savo klientu ji atidžiai parenka „Barbės“ transliuojamą žinutę: žaislai kaip ir žmonės būna skirtingi, įvairūs, pasaulis – kitoniškas, tuo jis žavus. Taigi „Barbės“ vaikams gelbsti ugdytis socialinius įgūdžius, tampa saviraiškos galimybe, priemone žaidimų repeticijose auginti savo drąsą, ryžtingai įgyvendinti savus norus nebijant išsiskirti, priimti pasaulio kitoniškumą bei save jame.

Akivaizdu, jog šis žaidimas – tai toli gražu ne tik šauniai praleistas laikas, bet ir puikiai lavinantis užsiėmimas. Apie jo naudą kalba ir „Cardiff“ universitete atliktas pirmasis neurografinis tyrimas. Į pagalbą pasitelkus pirmaujančius neurologus nustatyti žaidimo „Barbės“ lėlėmis metu smegenyse vykstantys pokyčiai – suaktyvinamos empatijos įgūdžiams darančios įtaką smegenų dalys.

Empatijos išsiugdymas labai reikšmingas tiek vaikams, tiek ir suaugusiesiems. Empatiškas žmogus į gyvenimą žvelgia visiškai kitomis akimis ir jo gebėjimas kurti laimingą ir sąmoningą esatį gerokas didesnis. Empatiją stipriai atspindi vienas žodis – įsiklausymas. Įsiklausant, galima tobulėti bet kurioje gyvenimo srityje – ar tai būtų asmeniniai, ar darbiniai santykiai. Taip pat šis gebėjimas tampa paspirtimi siekiant karjeros aukštumų ar atrandant stiprybės atlaikyti sunkumus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.