Mamadieniai ir tėvadieniai: galima ne tik pasiimti laisvą dieną, bet ir trumpinti darbo laiką

Jau ketvirti metai, kaip Lietuvoje įstatymiškai darbuotojams suteikiami vadinamieji mamadieniai ir tėvadieniai. Tai laisvas laikas, skatinantis tėvus daugiau kokybiško laiko skirti vaikams. Žinoma, karantinas sujaukė daugybės šeimų rutiną ir priklausančius laisvadienius net kai kurie pamiršo, todėl verta žinoti, kad pasinaudoti jais galima ne tik imant poilsio dieną, bet ir, pavyzdžiui, dvi darbo dienas per savaitę susitrumpinant darbo laiką.

Šeimos pagausėjimo susilaukę tėvai ne visada žino savo teises.
Šeimos pagausėjimo susilaukę tėvai ne visada žino savo teises.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 12, 2021, 10:00 AM, atnaujinta Jun 17, 2021, 3:48 PM

Teises užtikrina darbo kodeksas

Šeimos pagausėjimo susilaukę tėvai ne visada žino savo teises, todėl primename, kam priklauso tėvadieniai/mamadieniai. Juos Lietuvoje gauna tėvai, kurie:

  • augina du vaikus iki 12 metų;
  • neįgalų vaiką iki 18 metų;
  • augina tris ir daugiau vaikų iki 12 metų;

Atitinkantys vieną iš pirmų dviejų sąlygų (augina du vaikus iki 12 metų arba neįgalų vaiką iki 18 metų) gali:

  • pasiimti vieną laisvą dieną per mėnesį, vadinamą mamadienį arba tėvadienį;
  • arba jiems gali būti sutrumpinamas darbo laikas dviem valandomis per savaitę.

Auginantys tris ir daugiau vaikų iki 12 metų gauna:

  • du laisvadienius per mėnesį;
  • arba jiems gali būti sutrumpinamas darbo laikas keturiomis valandomis per savaitę. Už šiuos laisvadienius arba sutrumpintą darbo laiką darbuotojui yra paliekamas vidutinis jo darbo užmokestis.

Šios privilegijos priklauso abiems tėvams – t. y. mamadieniu/tėvadieniu arba sutrumpintu darbo laiku gali pasinaudoti abu tėvai atskirai arba vienu metu.

Gali sutrumpinti darbo dieną

Valstybinė darbo inspekcija naujienų portalui lrytas.lt patvirtino, kad šių metų pirmą ketvirtį buvo gautas vienas skundas, kurio vienas iš klausimų buvo lengvatos ir garantijos asmenims, auginantiems vaikus. Pernai gauti 5 tokie skundai, 2019 m. – 3, 2018 m. – 8 (4 iš jų – dėl poilsio laiko asmenims, auginantiems vaikus).

Darbuotojų, dirbančių ilgesnėmis negu 8 darbo valandos pamainomis, prašymu, šis papildomas poilsio laikas gali būti sumuojamas kas 3 mėnesiai.

Taip pat darbuotojai turi galimybę pasinaudoti Darbo kodekse numatytu laisvu laiku darbuotojo asmeniniams poreikiams tenkinti – t. y. darbuotojas gali su darbdaviu susitarti dėl darbo laiko perkėlimo į kitą darbo dieną (pamainą), nepažeidžiant maksimaliojo darbo laiko ir minimaliojo poilsio laiko reikalavimų, o gautą laiką išnaudoti šeimai.

Ne visi geranoriški

Vis dar pasitaiko, kad mamadieniai ar tėvadieniai darbuotojams nesuteikiami.

Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininko pavaduotoja Erika Leiputė-Stundžienė atvira – ugdymo įstaigose dirbantiems pedagogams ne visada lengva suderinti šeimos poreikius ir darbą.

„Nėra šie klausimai dažni, bet jie kartais iškyla. Pavyzdžiui, turėjome atvejį, kur buvo sprendžiamas rugsėjo 1-osios klausimas mokytojams, turintiems vaikų iki 14 metų. Pagal įstatymą, ta proga priklauso laisvas pusdienis ir įstaigos vadovas sutiko jį suteikti, bet... popiet“, – atsidūsta E.Leiputė-Stundžienė.

Padedant profesinei sąjungai, buvo ieškoma sprendimų, kaip išaiškinti mokyklos vadovui, jog vaiką į rugsėjo 1-ąją tėvai nori palydėti ryte, kai vyksta šventė, o ne po pietų, kai viskas būna pasibaigę.

„Mokytojai tikrai naudojasi jiems priklausančiais mamadieniais ir tėvadieniais. Tiesa, sunkiau yra ikimokyklinėse ir priešmokyklinėse įstaigose, nes daugelis vadovų siūlo trumpinti darbo laiką dviem ar keturiomis valandomis, o ne suteikti laisvą dieną. Na, bet iškilus problemoms, jas išsprendžiame“, – patikina pašnekovė.

Laukia įstatymo pakeitimo

Šiuo metu svarstoma apie šios lengvatos pritaikymą ir tėvams, auginantiems vieną vaiką.

„Diskriminuojant tėvus, auginančius vieną vaiką, nepaskatinsime gimdyti ir auginti daugiau vaikų, nepasieksime lygių galimybių tėvams, auginantiems vaikus. Klausimas labai paprastas: ar norime užtikrinti visų vaikų gerovę, nepriklausomai nuo to, kokioje šeimos sudėtyje jis auga“, – retoriškai klausia Lietuvos profesinės sąjungos „Sandrauga“ vadovas Kęstutis Juknis.

Žinoma, jis pripažįsta, kad pavieniai verslininkai būtų nepatenkinti, kad tai yra apmokama iš verslo pinigų, bet reikia prisiminti, kad viskas daroma vaikų ir šeimos labui.

„Kiek teko bendrauti su švietimo darbuotojais, su ugdymo įstaigomis, visi vertina šį pasiūlymą pozityviai – juk tas laikas būtų skirtas vaikui, todėl verta į tai investuoti“, – teigia E.Leiputė-Stundžienė.

Pavaduoja vieni kitus

Daugelis prekybos centrų „Lidl Lietuva“ darbuotojų dirba slenkančiu grafiku, bet tai netrukdo pasinaudoti jiems skirtais mamadieniais/tėvadieniais.

„Galimybė pasinaudoti mamadieniais ir tėvadieniais organizacijoje yra skatinama bei palaikoma, tad darbuotojai šia galimybe naudojasi išties aktyviai. Darbo ir gyvenimo balansas darbuotojams tampa vis reikšmingesnis, tad jei būtų priimtas nutarimas mamadienius ir tėvadienius skirti ir vieną vaiką auginantiems tėvams, neabejotina, kad darbuotojai šia galimybe mielai pasinaudotų“, – teigia „Lidl Lietuva“ atstovė ryšiams su visuomene Lina Skersytė.

„Camelia“ vaistinių tinklą valdančios UAB „Nemuno vaistinė“ generalinė direktorė Aušra Budrikienė laikosi tos pačios nuomonės – nors vaistinėse veikla organizuojama nenutrūkstamai, pavyksta užtikrinti darbuotojų teisę į mamadienius ir tėvadienius.

„Tai mums papildoma atsakomybė, tačiau ne kliūtis. Vaistinės darbuotojai geranoriškai vieni kitus pavaduoja ar randame kitų sprendimų, kaip organizuoti darbą vaistinėje“, – džiaugiasi A. Budrikienė.

Mamadieniais bei tėvadieniais mielai naudojasi ir „Swedbank“ banko darbuotojai.

„Mūsų organizacijos atostogų ir laisvų dienų rezervacijos sistemoje ši diena laisvadienių pasirinkime yra išskirta atskirai. Tačiau naudotis šia diena ar ne, pagal savo poreikius ir planus sprendimą priima pats darbuotojas“, – teigia „Swedbank“ personalo tarnybos vadovė Agnė Jonaitytė-Karalienė.

„Ignitis grupė“ skaičiuoja, kad mamadieniams ir tėvadieniams per mėnesį darbuotojai pasiima apie 1000 laisvų dienų.

„Šia galimybe naudojasi ir aukščiausio lygio vadovai – apie 30 proc. iš jų mielai leidžia priklausantį laisvą laiką su savo mažamečiais vaikais“, – portalui lrytas.lt pasakoja „Ignitis grupės“ žmonių ir kultūros funkcijos vadovė Renata Augustaitienė.

Šiuo metu įmonėje dirba per 3700 darbuotojų. Jei bus priimtas nutarimas, kad laisvadieniai priklauso ir vieną vaiką auginantiems darbuotojams, juos gaus visi, kuriems priklauso.

Pasak R.Augustaitienės, nėra griežtos tvarkos, kaip perskirstomas darbas mamadienių ir tėvadienių atveju – darbuotojai tarpusavyje susitaria ir suderina grafikus, kaip jiems patogiau: „ Kadangi įmonėje darbuotojų visumą sudaro net 70 proc. vyrų, priklausančiomis tėvystės atostogomis mielai naudojasi ir ką tik vaikelio susilaukę tėčiai – skaičiuojama, kad per mėnesį apie 30 jų išeina mėnesio trukmės tėvystės atostogų“.

Tekstas parengtas bendradarbiaujant su Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministerija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.