Istorijos, kuriose vaikai gali atpažinti save, padės pamėgti knygų skaitymą

Kiekvienas, kuriam nesvetimas skaitymas, žino – vaikystėje perskaitytos knygos tolesniame gyvenime užima ypatingą vietą. Net ir po daugybės metų jas paėmus į rankas užplūsta pačios geriausios emocijos. Tik kaip padėti skaitymo džiaugsmą atrasti mažiesiems? Pasigilinus į tūkstančių vaikų tiek užsienio šalyse, tiek Lietuvoje pamėgtą škotų rašytojos Pamelos Butchart knygų seriją „Mokyklos detektyvai“ (leidykla „Debesų ganyklos“), aišku viena – gera istorija ir tinkamas jos pateikimas daro stebuklus.

Užmegzti draugystę su knygomis padeda istorijos, kuriose mažieji gali atpažinti save ir tai, kas jiems aktualu.<br>„Pexels“ nuotr.
Užmegzti draugystę su knygomis padeda istorijos, kuriose mažieji gali atpažinti save ir tai, kas jiems aktualu.<br>„Pexels“ nuotr.
Šmaikščioje „Mokyklos detektyvų“ knygų serijoje aprašomos nuotaikingos pradinės mokyklos išdaigos.<br>Leidyklos koliažas
Šmaikščioje „Mokyklos detektyvų“ knygų serijoje aprašomos nuotaikingos pradinės mokyklos išdaigos.<br>Leidyklos koliažas
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 7, 2021, 8:34 AM, atnaujinta Apr 8, 2022, 10:56 AM

Šmaikščios istorijos, kuriose vaikai gali atpažinti save

Kaip knygomis sudominti vaikus, kurie dar nėra pamėgę skaitymo ir patyrę jo teikiamo džiaugsmo? Užmegzti draugystę su knygomis padeda istorijos, kuriose mažieji gali atpažinti save ir tai, kas jiems aktualu.

Šmaikščioje „Mokyklos detektyvų“ knygų serijoje aprašomos nuotaikingos pradinės mokyklos išdaigos. Ir pati autorė Pamela Butchart mano, jog šių knygų sėkmės paslaptis – tai, kad skaitytojai jose mato save. Pagrindinių kūrinių herojų – lakią vaizduotę turinčių mokinių – nuotykius mažieji skaitytojai išgyvena kaip savo pačių ir savo geriausių draugų patyrimus.

Tekstas, kurį lengva skaityti

Dažnas daugybę metų skaitantis žmogus tikriausiai net nesusimąstytų, kad teksto šriftas, dydis ir net tarpai tarp eilučių turi didžiulę reikšmę, ypač vaikams. Jei mažasis dar tik atranda skaitymą, pernelyg smulkus teksto šriftas pradedančiajam skaitytojui gali sukelti norą mesti knygą į šalį. Ją skaityti vaikui bus tiesiog per sunku.

Atsivertus bet kurią knygų serijos „Mokyklos detektyvai“ dalį į akis krinta didesnis nei įprastai teksto šriftas – toks, kokiu patogiausia skaityti vaikams nuo 7 metų. Skaitydami tokias knygas vaikai ne tik lavina įgūdžius, bet ir atranda skaitymo džiaugsmą.

Nesibaigiantys nuotykiai

Kai atrandi mėgstamą knygą, besibaigiantys jos puslapiai tikrai nedžiugina. Vaikams paleisti istoriją, su kurios herojais jie tapo geriausiais draugais, nėra lengva. Dažnai tėvai susiduria su situacija, kai mažieji nori vėl ir vėl skaityti tą pačią knygą. Šiuo atveju knygų serijos turi pranašumą – vaikai toliau noriai tęs draugystę su jau pamiltais herojais, tik skaitydami vis kitas knygas.

Kai jaunieji skaitytojai pamėgsta knygų seriją, istorijos tęsinio jie laukia lyg didžiausios šventės. Ir smalsiesiems „Mokyklos detektyvų“ gerbėjams toji šventė ateis jau labai greitai – penktoji knygų serijos dalis Lietuvoje pasirodys gegužės mėnesio pabaigoje.

Knygoje „Šmėkla prie mokyklos perėjos!“ detektyvų ketvertukas imsis naujos bylos. Dingo eismo prie mokyklos perėjos reguliuotojas, virš pašiūrės kybo keistas debesis, o Izos kojos nuolat šąla. Kiekvienam aišku, kad sutapimų nebūna. Eismo reguliuotojas virto šmėkla ir grįžo jų sučiupti...

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.