E. Puidokaitė-Bruzgulienė prisiminė gimdymą: pati paniro į komą, o dvynukės kovojo su koronavirusu

Pusę metų – tiek užtruko, kad būtų išpildytas gyvybiškai svarbus VUL Santaros klinikų Neonatologijos centro poreikis naujam reanimobiliui. Paramos projekto „Ankstukai“ ir kompanijos „Bored Panda“ už rekordinę 138 tūkst. eurų sumą nupirktas ir moderniausia įranga aprūpintas reanimobilis šiandien perduotas Santaros klinikoms.

Elena Puidokaitė-Bruzgulienė dvynukes pagimdė 34 nėštumo savaitę.<br> Santaros klinikų nuotr.
Elena Puidokaitė-Bruzgulienė dvynukes pagimdė 34 nėštumo savaitę.<br> Santaros klinikų nuotr.
Elena Puidokaitė-Bruzgulienė su dvynukėmis.<br>D.Kučio nuotr.
Elena Puidokaitė-Bruzgulienė su dvynukėmis.<br>D.Kučio nuotr.
Iš kairės: Lietuvos piliečiais besirūpinančio paramos fondo „Gerų darbų dirbtuvės“ valdybos pirmininkas Vytenis Kinduris, Neonatologijos centro vadovas doc. dr. Arūnas Liubšys ir Elena Puidokaitė-Bruzgulienė.<br>Santaros klinikų nuotr.
Iš kairės: Lietuvos piliečiais besirūpinančio paramos fondo „Gerų darbų dirbtuvės“ valdybos pirmininkas Vytenis Kinduris, Neonatologijos centro vadovas doc. dr. Arūnas Liubšys ir Elena Puidokaitė-Bruzgulienė.<br>Santaros klinikų nuotr.
 Elena Puidokaitė-Bruzgulienė dvynukes pagimdė 34 nėštumo savaitę.<br> Santaros klinikų nuotr.
 Elena Puidokaitė-Bruzgulienė dvynukes pagimdė 34 nėštumo savaitę.<br> Santaros klinikų nuotr.
Projekto „Ankstukai“ komanda.<br> Santaros klinikų nuotr.
Projekto „Ankstukai“ komanda.<br> Santaros klinikų nuotr.
Reanimobilis neišnešiotukams.<br> Santaros klinikų nuotr.
Reanimobilis neišnešiotukams.<br> Santaros klinikų nuotr.
Reanimobilio pristatymo renginys.<br> Santaros klinikų nuotr.
Reanimobilio pristatymo renginys.<br> Santaros klinikų nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Santaros klinikos

Jul 16, 2024, 5:05 PM, atnaujinta Jul 16, 2024, 5:06 PM

Reanimobilis – visos šalies naujagimiams gelbėti

Santaros klinikų Neonatologijos centras – vienas iš dviejų perinatologijos centrų Lietuvoje, kuriuose teikiama pagalba sunkiai sergantiems ir neišnešiotiems naujagimiams. Naujagimio, ypač neišnešioto ar labai sergančio, pervežimas iš gimdymo įstaigos į perinatologijos centrą visuomet yra iššūkis ne tik pacientui, bet ir medikų komandai. Labai svarbus ne tik medikų profesionalumas ir patirtis, bet ir priemonės, įranga, skirta naujagimių pervežimui.

Naujuoju reanimobiliu po visą Lietuvą keliaus medikų brigada, gelbstinti mažiausius šalies gyventojus – per anksti gimusius ar sunkiai sergančius kūdikius, kurie priežiūrai ir gydymui bus gabenami į Santaros klinikų Neonatologijos centrą. Santaros klinikų medikai per metus atlieka 500 ankstukams ir sergantiems naujagimiams reikalingų konsultacijų bei pervežimų. Trapiomis ankstukų gyvybėmis besirūpinantys medikai tūkstančius kilometrų iki šiol suko reanimobiliu, kuris dėl nusidėvėjimo jau nebebuvo patikima transporto priemonė tokio svarbumo misijose.

„Šiuolaikinė medicina, kai kalbama apie ypatingai pažeidžiamas pacientų grupes, kuriems būtina kompleksinė pagalba, reikalauja žymiai didesnių resursų nei kada nors anksčiau. Tam pasitelkiamos modernios technologijos, įranga, prireikia specifinių specialistų įgūdžių bei žinių, kuriuos sutelkti įmanoma keliuose, o tam tikrais atvejais – ir viename centre Lietuvoje. Esu tikras, kad pacientų pervežimas – tai ateitis, kurioje netrukus visi gyvensime“, – sako VUL Santaros klinikų generalinis direktorius prof. Tomas Jovaiša.

Pasak Santaros klinikų vadovo, norint užtikrinti efektyviausią pagalbą sudėtingais atvejais, pažangi įranga ir pervežimų paslaugos kokybė yra labai svarbus sėkmės komponentas.

„Pažangaus pasaulio patirtis liudija, kad pervežimo tarnybų profesionali, efektyvi veikla, šiuolaikiška įranga – neabejotinas pažangios medicinos bruožas. Turime pripažinti, jog sveikatos apsaugos sistemoje yra daug konkuruojančių prioritetų, o tam skirtų lėšų yra mažiau, nei norėtųsi gyvenant idealiame pasaulyje. Net ir turtingiausiose Europos bei pasaulio šalyse, kur biudžetai sveikatos priežiūrai kur kas didesni, labai svarbus vaidmuo tenka geradarystei. Esu nepaprastai dėkingas tiems, kas supranta paramos svarbą, skiria savo lėšas, dėmesį ir laiką – be jūsų prisidėjimo šio projekto įgyvendinimas būtų užtrukęs dar ne vienerius metus. Labai vertinu ir tai, kad mūsų pacientai sulaukia tęstinės, ilgalaikės paramos, o geradarių indėlis nėra vienkartinis. Noriu padėkoti kiekvienam, kuris paaukojo fondui, kad silpniausieji mūsų piliečiai sunkiausią gyvenimo akimirką sulauktų tos pagalbos, kuri gelbsti jų gyvybes“, – sako prof. T. Jovaiša.

Saugesni jausis ir mažyliais besirūpinantys medikai

Naujasis reanimobilis aprūpintas visa naujagimio priežiūrai ir gydymui reikalinga įranga – tai savotiška reanimacinė palata ant ratų. Naujagimiui, ypač ankstukui, ypač svarbus saugus yra ir tausojantis pervežimas – tam reanimobilyje sumontuoti specialūs neštuvai ir ant oro pagalvės besisupanti platforma, kuri padeda išvengti pasitaikančių kelio nelygumų, taip sumažinant pervežimo stresą.

„Neonatologijos centre mes rūpinamės mažyliais, kurie kartais telpa į saują ir sveria vos 500 gramų, – pasakoja Neonatologijos centro vadovas doc. dr. Arūnas Liubšys, šiandien per konferenciją žiniasklaidai drauge su komanda pademonstravęs, kaip į Santaros klinikas reanimobiliu atgabenami mažieji pacientai. – Tokio mažumo ir trapumo gyvybes mums tenka parsivežti ne dešimtis, o šimtus kilometrų užtikrinant jiems reikiamą temperatūrinį režimą, atidžiai stebint svarbiausias gyvybines funkcijas, padedant jiems kvėpuoti, palaikant kraujotaką bei širdies darbą. Šiuolaikiškai įrengtame reanimobilyje visa tai galima daryti mažajam pacientui dar tik keliaujant į gydymo įstaigą. Tad aš labai džiaugiuosi, kad ne tik naujagimis, bet ir mūsų komanda jausis saugesni kelyje į naują viltį ir tikėjimą. Iš visos širdies dėkoju mūsų geradariams, kurių parama neabejotinai padės išgelbėti dar ne vieną trapią gyvybę.“

Duodamas žmogus tampa laimingesnis, nei imdamas

Daugiau nei dešimt metų mažiausiais Lietuvos piliečiais besirūpinančio paramos fondo „Gerų darbų dirbtuvės“ valdybos pirmininkas Vytenis Kinduris priminė epizodus, kuriuos sudėjus į vieną projektą, „Ankstukai“ šiandien prie Santaros klinikų Neonatologijos centro durų galėjo pastatyti naują reanimobilį.

Nuolat domėdamasi Neonatologijos centro poreikiais, praėjusį gruodį „Ankstukų“ komanda išgirdo ir doc. dr. A. Liubšio žinutę apie svarbiai misijai jau atitarnavusį reanimobilį. Ilgai kaupti lėšų rekordiškai didelės sumos pirkiniui neteko. „Džiaugiuosi, kad Lietuvoje vis dažniau atsiranda tokių įmonių kaip „Bored Panda“, kurios supranta, kas yra gyvybiškai svarbūs visuomenės poreikiai. Ši įmonė skyrė visą reanimobiliui reikiamą sumą – 100 tūkst. eurų, „Ankstukai“ pridėjo dar beveik 40 tūkst. eurų įsigyti moderniausiems neštuvams“, – pasakoja V. Kinduris.

Paramos fondo „Gerų darbų dirbtuvės“ valdybos pirmininkas džiaugiasi – mokydamiesi atjausti ir dalytis, vis labiau artėjame prie Vakarų valstybių, kur ir žmonės, ir įmonės dažnai remia ne vieną socialiai svarbią sritį.

„Ankstukų“ tikslas – efektyviais sprendimais sukurti kuo didesnį pokytį kuo didesniam skaičiui pacientų. Mes jau tikrai daug padarėme, kad „Ankstukai“ būtų matomi, bet svarbu, kad bendraminčių atsirastų dar daugiau – visi kartu nuveiksime vis didesnius darbus. Ir sustiprėsime kaip visuomenė – kaip Dalai Lama sako: duodamas žmogus tampa laimingesnis, nei imdamas“, – sako V. Kinduris.

Tegu kelias iš ligoninės būna kuo lengvesnis

Žurnalo „Elle Kids“ vyriausiosios redaktorės Elenos Puidokaitės-Bruzgulienės dvynukės, dėl koronaviruso komplikacijų gimusios 34-ąją nėštumo savaitę, į Neonatologijos centro gydytojų globą buvo patekusios prieš trejus metus. Šios ankstukės, svėrusios vos po 1,5 kilogramo, buvo pirmieji Lietuvoje kūdikiai, gimę jau su koronaviruso užkratu.

Dvynukių mama ilgai negalėjo būti šalia savo dukrelių – po gimdymo moters būklei kritiškai suprastėjus, ji dešimt dienų buvo komoje, o vėliau dar kelias savaites praleido ligoninėje, kur dukreles matė tik vyro Tado atspausdintose nuotraukose.

Vėliau ne viename interviu E. Puidokaitė-Bruzgulienė pasakojo, kad tuo dramatišku metu labiausiai jai padėjo tai, jog tikėjo medikais, suskubusiais pasirūpinti ir jos naujagimėmis, ir ja pačia.

Į reanimobilio perdavimo Santaros klinikoms renginį atvykusi trijų dukterų mama sakė: „Laikas ligoninėje tikrai labai prailgsta, nepriklausomai nuo to, kiek ten būni. Tuo metu atrodo, kad esi įklimpęs amžinybėje, ir tai niekada nesibaigs, tad tuo metu išties reikia stiprybės bei aplinkinių palaikymo. Norėtųsi visoms mamoms palinkėti išvengti tokių išbandymų kaip mano šeimos, bet jei taip visgi nutiktų, nepamirškite tikėti ir pasitikėti medikų kompetencija ir atsidavimu. O kol kas – pagal savo išgales paremkime ir „Ankstukus“, ir kiekvieną sritį, kurioje pastebime stoką. Padarykime viską, kad kelias iš ligoninės būtų kuo lengvesnis.“

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.