Atokiame kaime gyvenanti Indra sukūrė verslą gamtos prieglobstyje: kviečia patirti vaikystės džiaugsmą

37 metų Indra Džojeva-Stulpinienė, laiminga dviejų nuostabių vaikučių mama, save vadina pasaulio piliete, gyvenančia Lietuvos kaime su vos 200 žmonių. Moters mama yra lietuvė, tėtis – osetinas iš Kaukazo krašto, o susipažino jiedu Latvijoje. Kiek pagyvenę ten, su dukra Indra persikėlė į Lietuvą, į Sližių kraštą, kuriame yra 8 kaimai. Čia namus rado Kultuvėnuose – vietoje su nepakartojamai nuostabia gamta.

Indra Džojeva-Stulpinienė su vyru sukūrė ypatingą vietą Lietuvoje kaime.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Indra Džojeva-Stulpinienė su vyru sukūrė ypatingą vietą Lietuvoje kaime.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Indra ir Šarūnas – po aštuonerių metų pertraukos meilė vėl atgijo.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Indra ir Šarūnas – po aštuonerių metų pertraukos meilė vėl atgijo.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Pora Ukmergės rajone įkūrė glampingą.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Pora Ukmergės rajone įkūrė glampingą.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Gintarė Rožėnė

Jun 2, 2024, 10:46 AM

Sena meilė nerūdija

„Mokykloje Sližiuose susipažinau su bendramoksliu Šarūnu. Mūsų draugystė truko net ketverius metus, tačiau baigusi mokslus išvažiavau savo keliais ir buvusios meilės nemačiau aštuonerius metus. Buvo keista, kai kartą man grįžus pas tėvus mes ir vėl susitikome. Visas dvi savaites apsimetinėjome, kad tarp mūsų nieko nevyksta, kad neskraido drugeliai, bet labai greitai teko kapituliuoti ir prisipažinti – sena meilė nerūdija. Susituokėme po metų „naujos draugystės“, – kvatoja Indra.

Ji sako visada kartojusi, kad kaime tikrai tikrai negyvens, bet gyvenimas ir vėl sudėliojo savo taškus. Dešimt metų pragyvenusi mieste, patyrusi nerimo priepuolių, iki galo nejautusi gyvenimo skonio, moteris būtent gamtoje galiausiai atrado save. Jos vyras Šarūnas, maždaug tiek pat metų praleidęs užsienyje, grįžo į kaimą, kuriame užaugo, norėdamas čia įsikurti ir kurti.

Po santuokos apsigyvenusi kaime, pora dar tiksliai nežinojo, ką ir kaip veiks, bet Indros vyras prisiminė vietą, į kurią vaikystėje gindavo arklius prie upės, tad pora nuvyko apsižvalgyti.

„Ten aiškiai suvokėme, kad vieta tobulai tinka žmogaus ir gamtos santykiui kurti. Šioje vietoje gamta buvo daug metų neliesta, išsiskyrė unikaliu reljefu, skirtingomis erdvėmis, kuriose galimos įvairios veiklos. Viena erdvių priminė lopšį, tarsi gamtos prieglobstį, o vaizdas nuo šlaito gniaužė kvapą, norėjosi verkti vien tik stebint gamtą. Aš čia pasijaučiau globojama, saugoma, lyg namuose“, – pasakoja Indra.

Sukūrė verslą gamtoje

Jiedu su vyru ir dviem vaikais kitokio gyvenimo šiandien neįsivaizduoja. Šešis hektarus pora nusipirko, dar du išsinuomojo iš valstybės ir ėmė ieškoti balanso tarp laukinės gamtos ir galimybių kuo geriau išjausti viską, ką motulė žemė dovanoja.

„Dalyvavome projekte ir pastatėme keturis kupolus, kuriuose gali ilsėtis visa šeima, o patys kupolai atspindi pagrindines stichijas – žemę, ugnį, orą ir vandenį. Taip pat įkūrėme glampingą – ant didžiulio šlaito su į upę atsiveriančiu vaizdu pastatėme palapinę su patogumais“, – pasakoja Indra ir priduria, kad jų teritorijoje upė labai skirtinga: vienur negili, tad atsigulęs ant dugno jautiesi kaip sūkurinėje vonioje, nes ten stipresnė srovė, kitur upė rami ir tinkama maudytis vaikams, yra net smėlėtas paplūdimys.

Šią kerinčią gamtos oazę pora pavadino romantiškai „Žvaigždžių slėnis“. Indra su kolega ir mokytoju Žydrūnu Sadausku veda veidoskaitos užsiėmimus, tad atvykus į šį gamtos kampelį galima gauti dvigubą naudą – ir poilsį, ir asmeninę konsultaciją.

Nemokamas renginys be socialinių ribų

Vasarą, kai vaikai ilsisi, kiekvienos šeimos rūpestis – kaip juos prablaškyti bei atitraukti nuo išmaniųjų prietaisų. Išvyka šeimai, kurioje, pavyzdžiui, du vaikai, nemenkai kainuoja, ypač jei ir perkamas maistas, ir mokama už pramogas.

„Toli gražu ne kiekviena šeima gali sau tai leisti, todėl jau tradicinis mūsų slėnyje tampa nemokamas „Šeimų piknikas.“ Siekiame, kad tą dieną visi tėvai ir vaikai, nepriklausomai nuo šeimos dydžio, padėties ar sudėties bent kartą per metus galėtų tiesiog kartu smagiai leisti laiką gamtoje. Tam tereikia iškylų pledukų, skėčių nuo saulės ir maudymosi priemonių, o mes ir pramogų pasiūlysime, ir pavaišinsime blynais su arbata. Čia nebus komercinės veiklos, absoliučiai niekas nekainuos, o veiklų tiek mažiausiems šeimos nariams, tiek jų tėvams bus apstu. Tai – mūsų duoklė gamtai ir žmonėms. Labai noriu, kad kiekvienas suaugęs prisimintų, kaip nerūpestingoje vaikystėje šluostė bėgantį liulį alkūne, statė bazes miškuose, laipiojo po medžius, bėgiojo po kiemus nuo ryto iki vakaro, užmiršę auštančius pietus ar vakarienę. Tikiu, kad laikas su vaikais gamtoje nebijant išsitepti, nukristi ar paslysti, yra pats prasmingiausias ir labiausiai suartinantis“, – sako I. Džojeva-Stulpinienė.

„Šeimų piknikas“ šiemet vyks birželio 9 d. ir norint patekti į jį – būtina išankstinė registracija ČIA.

Tai ne vienintelis jos ir vyro organizuojamas renginys, skirtas šeimai ir bendrystei. Šiais metais personažai Gerutė ir Nevaliukas pakvies į situacijų spektaklį apie melą, cukraus žalą, atliekų rūšiavimą, rankų plovimą, bakterijas, sportą, vandens gėrimo naudą ir saugų eismą. O viso pikniko metu vaikai galės neribotai ir nemokamai dūkti ant batutų ir žaisti Vertimų stovyklavietės lauko žaidimus.

Džiaugsmo festivalis – tikriems pojūčiams

„Man „Žvaigždžių slėnis“ yra gamtos terapijos erdvė. Siekiame, kad žmonės čia atitrūktų nuo kasdienybės ir turėtų sąlygas įsiklausyti, pajausti ryšį su savimi ir gamta. Mes skatiname aktyvų arba pasyvų, bet blaivų poilsį. Galima tiesiog gulėti ir mėgautis viskuo aplink, arba apsilankyti žymiose Veprių krašto vietose, nes slėnis įsikūręs ant kritusio meteoro kraterio, tad gamtovaizdis čia išskirtinis. Taip pat galima aplankyti Moko akmenį ar Veprių Kalvariją, – pasakoja Indra. – Na, o Džiaugsmo festivalis, kuriam ruoštis pradėjome jau prieš kelis mėnesius, skirtas suaugusiems ir jų vaikams, kad visi kartu patirtų vaikystės džiaugsmą. Čia bus keturios erdvės įvairioms patirtims: Asmeninė džiaugsmo erdvė save pažinti, Šeimos džiaugsmo erdvė ryšiui kurti, Bendrystės džiaugsmo erdvė bičiulystėms užmegzti bei Vaikų džiaugsmo erdvė aktyvioms pramogoms. Turėjau seną svajonę, kažkada pamatytą interneto platybėse – groti ant vandens. Kaip? Tai ir įdomiausia, panašu, kad šią svajonę įgyvendinsime Džiaugsmo festivalio metu.“

Indra džiaugiasi, kad idėja patikėjo ir įgyvendinti padės bene garsiausi Lietuvoje „Afrikos būgnai“. „Su organizatoriais svarstėme daug detalių, pavyzdžiui ar festivalį rengti su nakvyne, ar vis dėlto be. Nors patirtis palapinėse labai smagi, bet daugeliui tai papildomas vargas, o mes juk kalbame apie džiaugsmą. Turint omeny, kad festivalis blaivus, poreikio grįžti kitą dieną nebelieka. Bet juk norime stebėti žvaigždes, sėdėti prie laužo, klausytis gitaros! Ir visa tai bus. Tad festivalis tikrai nesibaigs anksti, – žada viena jo organizatorių. – Norėčiau, kad Džiaugsmo festivalis įkūnytų tai, kuo labai tikiu, ko mums ypatingai trūksta pastaruoju metu – paprasto, nerūpestingo džiaugsmo, kai gali leisti sau tiesiog būti.“

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.