Iš Norvegijos į Kauną grįžusi Vesta įgyta patirtimi dalijasi gimtinėje: įkūrė pojūčių namus

Vienuolika metų Norvegijoje gyvenusi Vesta Juškevičienė prieš dvejus metus su šeima grįžo gyventi į gimtąjį Kauną. Sveikatos mokslų ir pedagoginiame darbe besisukusi moteris netruko pastebėti skirtumus tarp Skandinavijoje teikiamų paslaugų tėvams ir randamų Lietuvoje, tad nusprendė pati įkurti tai, ką matė užsienyje.

Apie sensorinio kambario įrengimą Kaune Vesta svajojo dar gyvendama Norvegijoje.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Apie sensorinio kambario įrengimą Kaune Vesta svajojo dar gyvendama Norvegijoje.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 Apie sensorinio kambario įrengimą Kaune Vesta svajojo dar gyvendama Norvegijoje.<br>Asmeninio albumo nuotr.
 Apie sensorinio kambario įrengimą Kaune Vesta svajojo dar gyvendama Norvegijoje.<br>Asmeninio albumo nuotr.
 Apie sensorinio kambario įrengimą Kaune Vesta svajojo dar gyvendama Norvegijoje.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 Apie sensorinio kambario įrengimą Kaune Vesta svajojo dar gyvendama Norvegijoje.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 15, 2023, 3:50 PM

Kambarys skirtas lavėti ir atsipalaiduoti

Kaune, Aleksote, duris atvėrė šeimos pojūčių erdvė „Senso namai“, kuri skirta įvairaus amžiaus auditorijai: nuo mažylio iki senjoro.

Čia įrengtas multisensorinis kambarys, skirtas lavinti pirminius lytėjimo, regos, klausos, uoslės ir judėjimo pojūčius. Pojūčių kambaryje yra įvairių įrenginių: burbulų vamzdis, šviesos pluoštai, kamuoliukų baseinas, šviesos stalas. Gausu sensorinių ir tamsoje šviečiančių priemonių, kurias lankytojai galės laisvai tyrinėti. Skamba atpalaiduojantys muzikos garsai, kas erdvę pripildo ramybės ir padeda atsipalaiduoti ne tik atėjusiems vaikams, bet ir suaugusiems.

Tyrimai parodė, kad multisensorinė aplinka: stimuliuoja pojūčius, mažina agresiją, nerimą, blaškymąsi, yra alternatyva vaistams ir izoliacijai, sustiprina laimės jausmą ir t.t.

Ši idėja Vestai gimė iš sukauptos patirties užsienyje.

„Šiuo metu Lietuvoje tokie kambariai yra prieinami tik reabilitacijos, socialinių paslaugų centrų pacientams ir klientams arba darželius ir mokyklas lankantiems vaikams, kurių vadovybė gavo paramą tokiai įrangai įsigyti, nes ji yra gan ne pigi“, – tikina pašnekovė.

Jos tikslas yra tai, kad tokia erdvė būtų prieinama ir atvira visiems norintiems.

„Manau, kad Kaune ir Kauno rajone gyvenančioms šeimoms yra didelis poreikis pagerinti savo laisvo laiko leidimo kokybę. Taip pat tėvams, kurie augina vaikus su autizmo spektro sutrikimu, ADHD (dėmesio trūkumo ir hiperaktyvumo sindromas) ir kt. šie pojūčių namai galės tapti atsipalaidavimo ir nusiraminimo erdve, skatinanti ir vaikus ir suaugusiuosius tyrinėti“, – šypsosi Vesta.

Apie erdvę svajojo dar gyvendama svetur

„Mano gyvenime susipynė sveikatos mokslai, darbas su vaikais darželyje ir motinystė. Tiesa, pedagoginis darbas vyko norvegų kalba. Ją teko išmokti, kai prieš 12 metų išvykau iš Lietuvos, pas savo būsimą vyrą į Norvegiją. Ten praleidau 11 metų, gimė du vaikai. Prieš išvykstant, Kauno rajone, keliose mokyklose dirbau visuomenės sveikatos specialiste. Čia jau ir prasidėjo mano kelias su vaikaisʺ, – pasakoja Vesta.

Norvegijoje moteris dirbo ne tik su tipinės raidos vaikais, tačiau ir turinčiais ir specialiųjų poreikių.

„Nemažai laiko su jais praleisdavau sensoriniame kambaryje, įrengtame darželio patalpose. Pastebėjau, kad jis turėdavo reikšmingos įtakos vaikų geresnei emocinei būsenai, nes jie jausdavosi pailsėję ir atsipalaidavę po seanso. ,Jau tuomet aplankydavo mintys galbūt ateityje, grįžus į Lietuvą, tokį galėčiau įkurti savo gimtąjame mieste, Kauneʺ, – prisipažįsta V. Juškevičienė.

Atviri darželiai tėvams ir vaikams

Dar viena priežastis įkurti „Senso namus“ atsirado išbandžius atvirus darželius.

„Gimus dukrai ir man esant motinystės atostogose, sužinojau, kad Norvegijos miestų savivaldybėse yra įsteigti atviri darželiai. Jį lankėme kartu su dukraʺ, – savo prisiminimais dalinasi pašnekovė.

Atviras darželis yra skirtas vaikams ir suaugusiems, kurie juos atlydi. Tikslinė grupė yra mažyliai, kurie dar nelanko ikimokyklinio ugdymo įstaigų.

Čia vyksta laisvas žaidimas, kurio pagrindinis tikslas – skatinti socializaciją tarp tėvų ir vaikų. Juk ne reta mama ar tėtis pasiilgsta pokalbių su kitais tėvais, trūksta išėjimo iš namų ir aplinkos pakeitimo.

„Prisimenu, kad vaikams būdavo smagu susipažinti ir kartu žaisti su kitais atėjusiais vaikais. Manau visa tai reikšmingai prisideda prie lengvesnės vaikų adaptacijos ateityje, kai jie pradeda lankyti pilnos dienos darželius, o tėvai grįšta į darbusʺ, – neabejoja V. Juškevičienė.

Prieš dvejus metus, kai su šeima grįžo gyventi į Lietuvą, Vestos dukra pradėjo lankyti 1 klasę, o ji su vienerių metų sūnumi, liko namuose.

„Tuomet ir pasigedau atviro darželio, kurį galėtume kartu su juo lankyti. Galvoje sukosi mintys, kaip nuostabu būtų įkurti tokią vietą Kaune, kurioje galėtų ateiti mažyliai su suaugusiais pastoviomis dienomis ir valandomis. Juk laisvas žaidimas, kai šalia yra suaugęs, kuriuo tu pasitiki, kuria saugumo, pasitikėjimo ryšį ir skatina vaiką tyrinėti pasaulį daug drąsiau. Todėl viena iš „Senso namųʺ įkūrimo priežasčių, buvo rengti tėvų ir vaikų rytmečius – „Senso rytus“, – tikina pašnekovė.

Turi daugiau idėjų

„Labai norėčiau, kad šie pojūčių namai, būtų kuo atviresni visuomenei. Todėl kviečiu atvykti šeimas, vienas ar su draugais, seneliais ir rezervuotis laiką asmeniniam seansui“, – kviečia Vesta.

Vestos planuose yra rengti kitokio pobūdžio ir turinio asmenines šventes, kaip gimtadieniai ir panašiai.

„Senso namųʺ durys taip pat bus atviros darželių, mokyklų, globos ir slaugos namų grupėmsʺ,-šypsosi V.Juškevičienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.