Mama pranešė apie neva šalutinį COVID-19 vakcinos poveikį žindomam kūdikiui: medikė paaiškino, kas iš tiesų įvyko

Valstybinė vaistų ir kontrolės tarnyba (VVKT) informuoja apie mamos pranešimą, kuomet po vakcinacijos nuo COVID-19 išbėrė jos trejų metų vaiką, kurį ji dar žindo savo pienu.

Skiepytis nuo COVID-19 saugu ir nėščiosioms, ir žindyvėms.<br>123rf nuotr
Skiepytis nuo COVID-19 saugu ir nėščiosioms, ir žindyvėms.<br>123rf nuotr
Akušerė Ieva Girdvainienė tikina, kad tiesioginės koreliacijos tarp vakcinos ir motinos pieno – nėra.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Akušerė Ieva Girdvainienė tikina, kad tiesioginės koreliacijos tarp vakcinos ir motinos pieno – nėra.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2021-07-12 18:59

„Mama susiejo tai su vakcina, tačiau nei patvirtinti, nei paneigti to neįmanoma“, – sakė VVKT Farmakologinio budrumo ir apsinuodijimų informacijos skyriaus vyresnioji patarėja Rugilė Pilvinienė.

Laktacijos specialistė Ieva Girdvainienė tikina, kad tiesioginės sąsajos tarp vakcinos ir motinos pieno nėra, todėl skiepytis yra saugu tiek nėščiosioms, tiek žindančioms moterims.

Vakcinuotis – rekomenduojama

„Dažnai dedamas lygybės ženklas tarp vaiko bėrimo ir maisto, kurį valgė mama. Dabar taip yra ir su vakcina – ieškoma sąsajų, bet noriu pabrėžti, kad tiesioginės koreliacijos nėra“, – tikina akušerė I.Girvainienė.

Ji sulaukia daugybė besilaukiančių ir pagimdžiusių mamų, jų antrų pusių klausimų dėl skiepų šalutinių reakcijų grėsmės tiek moteriai, tiek kūdikiui.

„Žinoma, visi pergyvena dėl komplikacijų – ar nebus bėrimo, ar nebus komplikacijų, ar nepradės karščiuoti tiek vaikas, tiek pati mama. Lietuvos ginekologų akušerių draugijos pranešimu vakcinacija nuo COVID-19 yra rekomenduojama ir būsimoms, ir esamoms mamoms, ja ir vadovaujamės“, – pabrėžė medikė.

Prasidėjus karščiavimui tiek nėščiosioms, tiek žindančioms, kaip ir visiems kitiems, rekomenduojama naudoti paracetamolį pagal gydytojo paskirtą dozę

Gyvo viruso nėra

Pasaulio sveikatos organizacija pasidalijo interviu su mokslų daktare Soumya Swaminathan, kuri išsakė savo nuomone apie žindyvių vakcinaciją.

„Pagimdžiusios ir krūtimi maitinančios moterys gali pasiskiepyti vakciną, kai vakcina taps joms prieinama. Rizikos visiškai nėra, nes visose vakcinose, kurios šiuo metu naudojamos, nėra gyvo viruso. Taigi, nėra pavojaus užsikrėsti per motinos pieną. Tiesą sakant, motinos turimi antikūnai gali patekti į motinos pieną ir gali būti naudingi tik šiek tiek apsaugoti kūdikį. Krūtimi maitinančios moterys tikrai gali vartoti šiuo metu galimas vakcinas“, – interviu teigė S.Swaminathan.

Bėrimai – nuo karščio

Kai Lietuvoje tvyro karščiai tėvus konsultuojanti Ieva primena, jog dažniausiai šiuo metu bėrimai yra būtent dėl jo.

„Kūdikių oda yra labai jautri ir lyg atspindys praėjusios dienos kontakto. Dažniausiai šie bėrimai susiję su prakaitu ar drabužėliais, o ne maistu ar skiepais“, – pabrėžė I.Girdvainienė.

Vakcinuotis rekomenduojama net ir itin alergiškus mažylius savo pienu maitinančioms mamos, o jei kyla klausimų – pasitarti su savo šeimos gydytoju.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.