Tarpvietės masažas per nėštumą: tabu, apie kurį reikia kalbėti dažniau

Pasiruošimas gimdymui yra viena iš svarbiausių užduočių moteriai per devynis mėnesius po to, kai pamato dvi juosteles nėštumo teste. Nėščiųjų ir gimdyvių korekcinio treniravimo specialistė mastermama.lt įkūrėja Gerda Danylaitė įsitikinusi, kad tinkamai parengus savo kūną, gimdymas gali būti lengvesnis ir moteris patirs mažiau komplikacijų.

Tarpvietės plyšimas arba kirpimas yra viena dažniausiai pasitaikančių komplikacijų gimdant.<br>„Pexels“ nuotr.
Tarpvietės plyšimas arba kirpimas yra viena dažniausiai pasitaikančių komplikacijų gimdant.<br>„Pexels“ nuotr.
Mastermama.lt įkūrėja Gerda Danylaitė įsitikinusi, kad tinkamai parengus savo kūną, gimdymas gali būti lengvesnis ir moteris patirs mažiau komplikacijų.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Mastermama.lt įkūrėja Gerda Danylaitė įsitikinusi, kad tinkamai parengus savo kūną, gimdymas gali būti lengvesnis ir moteris patirs mažiau komplikacijų.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 9, 2021, 12:15 PM

Ypač svarbu turinčioms randą

Tarpvietės plyšimas arba kirpimas yra viena dažniausiai pasitaikančių komplikacijų gimdant. G.Danylaitė apgailestauja, kad to išvengti galintis padėti tarpvietės masažas vis dar yra tabu.

„Nejauku kalbėti apie tai kas ten yra apačioje. Metas palikti visas baimes nuošalyje ir imtis priemonių, kurios yra natūralios ir veiksmingos“, – šypsosi netrukus antrą vaikelį gimdysianti trenerė.

Pasak jos, tarpvietės masažas atpalaiduoja audinius padidina jų tamprumą ir paruošia juos gimdymui.

„Atlikdamos tarvietės masažą nėštumo metu galite sumažinti tarpvietės epiziotomijos (kirpimo) ar plyšimo riziką gimdymo metu. Ypatingai tai svarbu toms mamoms, kurios jau turi tarpvietės randą. Su masažu padėsite randui tapti elastingesniam“, – primena Gerda.

Kada pradėti daryti?

Jei sportuoti ir ruošti kūną gimdymui korekcinio treniravimo specialistė pataria visą nėštumo laikotarpį, tarpvietės masažą galima pradėti nuo 36 nėštumo savaitės.

„Tik svarbu, kad nebūtų tarpvietės uždegimo, sutrumpėjusio kaklelio ar kitų priešlaikinio gimdymo indikacijų“, – akcentuoja G.Danylaitė.

Prieš pradedant masažą verta išsimaudyti šiltoje vonioje arba naudoti šiltą kompresą. Šiluma padeda atpalaiduoti raumenis ir padidinti kraujotaką šioje srityje.

Gerda dalijasi informacija, kaip reikėtų atlikti tarpvietės masažą:

  • Masažą atlikite patogioje pozicijoje gulėdamos ar pusiau sėdėdamos, naudokite pagalves atramai.
  • Jei neturi alergijos, masažui naudokite migdolų, kokosų, alyvuogių aliejų arba specialų aliejinį tepalą Kiekvieną dieną turėtumėte masažuoti rando audinį trimis kryptimis 5-10 minučių.
  • Pirmiausia pradėkite išoriškai: nykščiu ar pirštais, paspauskite ir tvirtai įmasažuokite randą palei, rando liniją, per randą ir apskritimais virš rando. Jei rando neturite – masažuokite pačią tarpvietę tarp makšties ir išangės išilginiais, skersiniais ir sukamaisiais judesiais.
  • Masažą nėščioji gali atlikti pati arba paprašyti tai padaryti partnerio.

„Taip pat svarbu nepamiršti gerti pakankamai vandens, sau skirti kuo daugiau ramybės prieš ir per gimdymą, kad raumenys neįsitempų ir nepamiršti atlikti korekcinį treniravimą skirtą būtent nėštukėms ruošiantis gimdymui ir atsistatymui“, – primena G.Danylaitė.

Daugiau patarimų nėščiosioms – www.mastermama.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.