Teks nešioti įtvarą? Pasitikrinkite, ar jūsų neapgavo

Atsargus elgesys pramogaujant ir aktyviai ilsintis tiek vandenyje, tiek sausumoje – viena iš sąlygų norintiems vasarą praleisti be traumų ir medikų pagalbos. Tačiau jei jau atsitiko taip, kad prireikė, pavyzdžiui, ortopedinio įtvaro, Valstybinės ligonių kasos (VLK) informuoja, ką būtina žinoti prieš gaunant šią priemonę. Ši informacija taip pat aktuali ir tiems, kuriems ortopedijos priemonės, pavyzdžiui, kojų, rankų, krūties protezai, skiriamos dėl rimtų traumų ar net įgimtų judėjimo sutrikimų.

Apsidraudusiems Privalomuoju sveikatos draudimu (PSD) didžioji dalis ortopedijos techninių priemonių kainos yra kompensuojama.<br>123rf nuotr.
Apsidraudusiems Privalomuoju sveikatos draudimu (PSD) didžioji dalis ortopedijos techninių priemonių kainos yra kompensuojama.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Dagytė

2015-06-25 13:10, atnaujinta 2017-10-29 11:28

Apsidraudusiems Privalomuoju sveikatos draudimu (PSD) didžioji dalis ortopedijos techninių priemonių kainos yra kompensuojama. Priemokos, kurią tenka primokėti pacientui, dydis priklauso nuo jo sveikatos būklės bei socialinės padėties.

Valstybinių ligonių kasų Ortopedijos technikos kompensavimo skyriaus vedėjas Giedrius Baranauskas informavo, kad visos ortopedijos priemonės skirstomos į tris grupes. Priklausančios pirmajai grupei žmogui kompensuojamos 100 procentų, priklausančios antrajai – 80 arba 100 procentų, o priskiriamos trečiajai kompensuojamos nuo 50 iki 100 procentų priemonės kainos. „Kai yra sudėtingesnės diagnozės, priemonės pacientui kompensuojamos šimtu procentų“, – pažymėjo G. Baranauskas.

Vis dėlto net ir apsidžiaugus, kad už gautą priemonę nereikės mokėti ar priemoka labai menka, reikėtų pasitikrinti, ar gavote būtent tokią ortopedijos priemonę, kokia jums buvo formaliai skirta. VLK specialistai įspėja, kad pasitaiko nemažai piktnaudžiavimo atvejų: pavyzdžiui, formaliai žmogui medikas skyrė brangią, individualiai jam pritaikytą priemonę, tuo metu iš tikrųjų pacientas gauna kelis kartus pigesnę masinės gamybos, specialiai jam nepritaikytą priemonę.

G.Baranauskas sako, kad pacientui atpažinti tokius piktnaudžiavimo atvejus gali būti sunkoka. Vis dėlto vos gavus priemonę ligoniui būtina pasidomėti, ar ji atitinka jam skirtą gydytojo.

„Jei žmogui turi būti skirta individualiai pagaminta priemonė, o jis ją gavo čia pat, iš karto, gydytojo kabinete, tai ir pačiam pacientui jau turi kilti įtarimas, kad čia kažkas ne taip. Juk gaminant individualią priemonę reikia ir išmatavimus atlikti, ir palaukti kelias savaites. Kilus panašioms abejonėms, ar ortopedijos priemonė buvo skirta sąžiningai, reikia iš karto kreiptis į Valstybinių ligonių kasų Ortopedijos technikos kompensavimo skyrių“, – teigė G. Baranauskas.

Artimoje ateityje VLK žada internete publikuoti išsamų katalogą su ortopedijos techninių priemonių aprašais bei nuotraukomis. Tokiu būdu pacientams taip pat bus lengviau palyginti savo turimą priemonę su skirtąja dokumentuose ir įsitikinti, ar jiems skirta tikrai ta priemonė, kurią ir reikėjo skirti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.