Vitaminas, kurio nauda pribloškia: išsaugo sveikas akis ir stiprina imuninę sistemą

2024 m. spalio 19 d. 09:28
Lrytas.lt
Vitaminas A – grupė riebaluose tirpstančių panašios cheminės struktūros medžiagų, randamų ir augalinės, ir gyvūninės kilmės maisto produktuose. Tikriausiai, žinomiausia vitamino A forma yra retinolis.
Daugiau nuotraukų (2)
Šis vitaminas gali būti naudingas regėjimui, imuninei funkcijai, pažintiniams gebėjimams ir reprodukcinei sveikatai. Geriausias būdas apsirūpinti vitaminu A – gauti jo pakankamai su maistu.
Palaiko akių sveikatą
Vitaminas A yra tinklainėje esančio pigmento, vadinamo rodopsinu, sudedamoji dalis. Tinklainė – tai akies gale esantis audinio sluoksnis, kuris jaučia šviesą ir siunčia į smegenis signalus, leidžiančius matyti. Todėl vitamino A trūkumas gali sukelti taip vadinamą naktinį aklumą, dėl kurio sunku matyti esant silpnam apšvietimui.
Be to, vitaminas A apsaugo nuo tokių ligų kaip su amžinė geltonosios dėmės degeneracija, kuri yra pagrindinė vyresnio amžiaus žmonių regėjimo praradimo priežastis.
Vitamino A papildai taip pat gali būti naudingi žmonėms, sergantiems sausų akių liga, dėl kurios pasireiškia ne tik akių sausumas, bet ir neryškus matymas ir jautrumas saulei.
Gali sustiprinti imuninę sistemą
Vitaminas A yra būtinas sveikam imuniniam atsakui. Pavyzdžiui, jis reikalingas natūraliųjų žudikių (NK ląstelių) ir makrofagų funkcijai. Šie saugo organizmą nuo infekcijų ir reguliuoja uždegimą.
Tyrimai rodo, kad vitamino A vartojimas su maisto papildais gali būti naudingas žmonėms, sergantiems tam tikromis infekcijomis, pavyzdžiui, COVID-19.
Būtinas sveikam nėštumui
Nėščioms ar krūtimi maitinančioms moterims reikia daugiau vitamino A. Taip yra, nes vitaminas A yra labai svarbus vaisiaus augimui ir vystymuisi bei bendrai motinos sveikatai.
Jei nėštumo metu vitamino A poreikis nepatenkinamas, gali pasireikšti anemija, susilpnėti imuninė sistema, sutrikti regėjimas ir atsirasti vaisiaus anomalijų.
Gali pagerinti kognityvinę funkciją
Beta karotenas yra provitamino A karotinoidas, pasižymintis stipriomis antioksidacinėmis savybėmis. Dėl stipraus apsauginio poveikio ląstelėms beta karoteno papildų vartojimas gali pagerinti pažinimo funkcijas. Tiesa, tyrimais pagrįsta tik vitamino A vartojimo nauda kartu kitomis medžiagomis – vitaminu E, vitaminu C, cinku ar selenu.
Reikia papildomų tyrimų, kad būtų galima suprasti vitamino A ir smegenų sveikatos ryšį.
Vitaminas A taip pat skatina baltųjų kraujo kūnelių gamybą ir aktyvumą, dalyvauja kaulinio audinio gamyboje, padeda palaikyti sveikas endotelio ląsteles, reguliuoja ląstelių augimą ir dalijimąsi,
Ką valgyti?
Vitamino A galite gauti iš antioksidacinių augalinių junginių, vadinamų provitamino A karotenoidais, kurių dideli kiekiai randami kai kuriuose vaisiuose ir daržovėse.
Provitamino A karotenoidai vidutiniškai patenkina apie 30 proc. žmonių vitamino A poreikio. Veiksmingiausias iš jų yra beta karotenas.
Šie maisto produktai pasižymi vitamino A gausa:
– Jautienos kepenys;
– Morkos (nevirtos);
– Špinatai;
– Melionas;
– Silkė;
– Rikotos sūris;
– Raudonos saldžiosios paprikos;
– Mangai;
– Kietai virtas kiaušinis.
Daugelyje kitų maisto produktų taip pat yra daug vitamino A, todėl jo trūkumas nėra dažna problema.
Parengta pagal health.com inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.