Norite sveikų akių? Štai ką valgyti privalu

2024 m. birželio 1 d. 08:36
Lrytas.lt
Dauguma žmonių nesusimąsto, kad mityba turi didžiulę įtaką akių sveikatai, pastebi medikai.
Daugiau nuotraukų (4)
Tiesa, kad kartais akių ligos nepriklauso nuo žmogaus įpročių. Prastas regėjimas gali būti paveldimas, akys taip pat gali nusilpti senstant.
Tačiau būtų klaida viską nurašyti genetikai: naudinga atidžiai rinktis, ką valgome, kitaip rizikuojame silpna rega.
Jungtinėje Karalystėje (JK) neseniai atlikta apklausa parodė, kad tik 8 proc. britų valgo maistą, kuris padeda palaikyti akių sveikatą.
Bendra taisyklė – atkreipkite dėmesį į maisto produktus, kuriuose gausu 4 maistinių medžiagų – omega-3 dokozaheksaeno rūgšties (DHA), vitamino B2, liuteino ir zeaksantino.
Pasak ekspertų, akių sveikatai ypač naudingi šie maisto produktai: lašiša, sardinės, skumbrės, pienas, kiaušiniai, liesa mėsa, lapiniai kopūstai, špinatai, oranžinės paprikos, kukurūzai.
Omega-3
„DHA rūgščių gausu šviesai jautriose tinklainės ląstelėse, jos sudaro iki 93 proc. tinklainėje esančių omega-3 riebalų“, – sakė optometrininkė Francesca Marchetti.
„Tinklainė yra visiškai priklausoma nuo DHA, tačiau mūsų organizmas negali pakankamai pasigaminti šių rūgščių, todėl esame visiškai priklausomi nuo to, ar užtektinai jų gausime su maistu“, – paaiškino ji ir patarė valgyti daug riebios žuvies, įskaitant lašišą, sardines ir skumbrę.
„Turėtume bent kartą per savaitę valgyti riebios žuvies, kad gautume rekomenduojamą omega-3 DHA kiekį, kuris padeda išlaikyti sveikas akis“, – pabrėžė F.Marchetti.
Ji pasidalijo keliomis idėjomis, kaip įtraukti daugiau žuvies į kasdienę mitybą: kartą per savaitę pasigaminkite lašišos kepsnį su šviežiomis daržovėmis, naudos duos ir naminis skumbrės paštetas.
Jei toks maistas jums netinka, vertėtų pasitarti su vaistininku ar gydytoju dėl omega-3 papildų.
Vitaminas B2
„Vitaminas B2 taip pat naudingas akių sveikatai, nes padeda palaikyti normalų regėjimą“, – sakė F.Marchetti.
Tačiau apklausoje pastebėta, kad viena iš aštuonių 19–64 metų amžiaus moterų su maistu gauna mažiau vitamino B2, nei pataria specialistai.
Vitamino B2 yra pieno produktuose, kiaušiniuose, liesoje mėsoje ir lašišoje.
Liuteinas ir zeaksantinas
„Yra trys karotinoidai – liuteinas, zeaksantinas ir mezo-zeaksantinas, kurie natūraliai randami akies geltonojoje dėmėje, sudarančioje jos pigmentą.
Nors karotinoidų yra vaisiuose ir daržovėse, tik ketvirtadalis britų ir tik vienas iš dešimties paauglių suvalgo rekomenduojamas penkias vaisių ir daržovių porcijas per dieną“, – pastebėjo F.Marchetti.
Pasak jos, lapinis kopūstas (kale) ir špinatai yra pagrindiniai liuteino šaltiniai, oranžinės paprikos – zeaksantino, o kukurūzai – abiejų.
„Taigi, savo lėkštę papuoškite vaisiais ir daržovėmis, būtite fiziškai aktyvūs bei laikykitės sveiko gyvenimo būdo“, – patarė specialistė.
Parengta pagal Express.co.uk inf.
Vitaminas B2omega-3tinklainė
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.