Vaikų akių gydytojas: „Mano likimas žvaigždėse įrašytas“

Kauno miesto poliklinikos (KMP) Dainavos padalinio vaikų oftalmologas Vaidas Mickus gydo ne vieną jaunųjų kauniečių kartą. Pacientų mylimas, jų tėvelių padėkų nestokojantis gydytojas pasakoja apie profesinę kasdienybę, dažniausias akių ligas ir atskleidžia, kuo jį žavi darbas su vaikais.

Kauno miesto poliklinikos (KMP) Dainavos padalinio vaikų oftalmologas Vaidas Mickus gydo ne vieną jaunųjų kauniečių kartą.
Kauno miesto poliklinikos (KMP) Dainavos padalinio vaikų oftalmologas Vaidas Mickus gydo ne vieną jaunųjų kauniečių kartą.
Kauno miesto poliklinikos (KMP) Dainavos padalinio vaikų oftalmologas Vaidas Mickus gydo ne vieną jaunųjų kauniečių kartą.
Kauno miesto poliklinikos (KMP) Dainavos padalinio vaikų oftalmologas Vaidas Mickus gydo ne vieną jaunųjų kauniečių kartą.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 26, 2024, 2:00 PM, atnaujinta Apr 26, 2024, 4:57 PM

Regos problemos – vis jaunesniame amžiuje

V.Mickus darbe susiduria su įvairiais negalavimais. „Mano pacientus kamuoja paviršiniai akių uždegimai, refrakcijos ydos (trumparegystė, toliaregystė), žvairumas. Tai būklės, kurias svarbu pastebėti kuo anksčiau: tuomet jos sėkmingai koreguojamos, lengvinamos akinių pagalba“.

Pastaruoju metu mokyklinio ar net darželio amžiaus vaikų, nešiojančių akinius išties nemažai. Paklaustas, ar tai rodo, kad mažųjų regėjimas prastėja, gydytojas sako, kad svarbūs keli aspektai.

„Iš vienos pusės, matome teigiamą tendenciją. Informacijos apie regos problemas yra daugiau, tėvai anksčiau pastebi problemas ir atveda vaiką pas gydytoją. Be to, žinau, kad jaunimo tarpe akiniai yra madingesni nei anksčiau, todėl pacientai juos noriai nešioja“, – šypsosi gydytojas.

V.Mickus priduria, kad yra ir nerimą keliančių ženklų. „Vis daugiau ligų nustatoma ankstyvame amžiuje. Taip yra dėl to, kad mažyliai prie ekranų pratinami dar nepradėję kalbėti.

Kai atžalų lavinimas, užimtumas „perleidžiamas“ išmaniesiems telefonams ar planšetėms, regos sutrikimų daugėja. Tai tėvų auklėjimo bėdos, nuo kurių kenčia patys mažiausi vaikai“, – mano oftalmologas.

Jo teigimu, geriausias priešnuodis išmaniųjų ekranų žalai yra laikas, praleidžiamas gamtoje. „Vaikams būtina aktyviai leisti laisvalaikį: judėti, lakstyti, sportuoti. Pasitaiko, kad tokių pokyčių, kad vaiko nebeatpažįsti.

Prie ekrano prikaustytas, saldumynais piktnaudžiavęs vaikas pas tave po kelerių metų sugrįžta sveikas, tvirtas, sportiškas. Laikantis gydytojo rekomendacijų, pakeitus laisvalaikį, rečiau būnant prie kompiuterio, pagerėja ir rega“, – sako medikas.

Ryšys, kuris nenutrūksta

Dalis gydytojų tikina, kad dirbti su vaikais – sunkiausia. Tuo tarpu V.Mickaus pacientų artimieji apie gydytoją palieka šiltus atsiliepimus. Oftalmologas geba nuraminti ir atrasti ryšį su pačiais mažiausiais pacientais. Pasiteiravus, kur slypi sėkmės receptas, pašnekovas išlieka kuklus.

„Vaikų temperamentas iš prigimties skirtingas, todėl reakcijos nuspėti neįmanoma. Įtakos nuotaikai turi personalo bendravimo kultūra, balso tembras ir net patalpų apšvietimas, interjeras.

Man svarbu, kad KMP dirba draugiški, empatiški gydytojai, kurie geba rasti ryšį su vaiku, jį nuraminti. Tai ne tik oftalmologų komanda, bet ir vaikų ortopedai, chirurgai, neurologai, odontologai ir kitų sričių specialistai“, – sako gydytojas.

Jis pastebi, kad dažnai tarp vaikų gydytojų ir pacientų užsimezga nebylus tarpusavio ryšys, kuris nenutrūksta net užbaigus gydymą.

„Viena mano pacientų karta jau užaugo. Dabar jie atveda jau savo atžalas. Būna, kad mama ar tėtis vaikui sako: „ir mane šitas daktaras gydė“. Tai man didžiausias įvertinimas. Po to susimąstau – negi taip greitai pasenau?“, – šypteli medikas.

Gera vieta vaikų gydymui

Paklaustas, kodėl pasirinko vaikų oftalmologo kelią ir įsidarbino Kaune, V. Mickus atsako, kad nėra nieko amžinesnio už laikinumą.

„Kai baigiau mokslus, galiojo sena tvarka – gydytojai gaudavo paskyrimus dirbti skirtinguose miestuose ir miesteliuose. Man siūlė Pakruojo ligoninę, kur buvo daugiau pasirinkimų dėl mano specializacijos. Deja, anuomet periferija neatrodė patraukli gyventi ir dirbti.

Taip pat turėjau galimybę dirbti vaikų akių ligų gydytoju Kaune, Dainavos padalinyje, kuris tuomet priklausė Kauno trečiai ligoninei. Įsivaizdavau, kad laikinai padirbsiu, įgysiu patirties ir pereisiu į kitą darbovietę“.

Anot V.Mickaus, jis greitai suprato, kad klydo. „Vaikai mane papirko. Kai yra tokie pacientai, „perdegti“ praktiškai neįmanoma. Apsipratau ir nebemačiau savęs niekur kitur. Viena tolima giminaitė, vardu Palmyra, pasakė, kad man lemta dirbti su vaikais. Taigi, toks likimas žvaigždėse įrašytas“, – juokauja oftalmologas.

Kauno miesto poliklinikoje mediką žavi draugiška, profesionali aplinka, plačios galimybės realizuoti save, moderni darbo įranga.

„Turime pažangias diagnostikos priemones, todėl galime efektyviau nustatyti ligas, negalavimus ir suteikti gydymą. Dirbu čia ne vieną dešimtmetį ir matau, kaip sparčiai mes tobulėjame. Mažųjų pacientų sveikata KMP rūpinasi skirtingų sričių specialistai, todėl tai – puiki vieta vaikų gydymui“, – įsitikinęs pašnekovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.