Tyrimas: šios uogos gelbsti nuo dažnos akių ligos, kuri atima regėjimą

Puiki žinia tiems, kurie nemėgsta morkų. Pasirodo, vynuogės gali apsaugoti mūsų akis nuo degeneracijos.

Akis<br>123rf nuotr.
Akis<br>123rf nuotr.
Vynuogės<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vynuogės<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vynuogės<br>M.Patašiaus nuotr.
Vynuogės<br>M.Patašiaus nuotr.
Vynuogės<br>A.Srėbalienės nuotr.
Vynuogės<br>A.Srėbalienės nuotr.
Vynuogės<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vynuogės<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Oct 22, 2023, 7:21 AM

Daugybės žmonių regėjimas senstant darosi prastesnis. Amžinė geltonosios dėmės degeneracija – dažniausia vyresnių kaip 50 metų amžiaus žmonių pablogėjusio regėjimo priežastis. Jei liga negydoma, centrinėje akių tinklainės dalyje vyksta negrįžtami pokyčiai, lemiantys aklumą.

Žinoma, genetikos nepakeisi, bet bent iš dalies visi galime kontroliuoti akių sveikatą, priimdami sąmoningus mitybos sprendimus.

Įvairūs tyrimai patvirtina, kad, pavyzdžiui, morkos, špinatai ir apelsinai gali prisidėti prie geresnės regėjimo funkcijos.

Be to, akims naudingos tokios maistinės medžiagos kaip vitaminas C, vitaminas E, vitaminas A, liuteinas ir zeaksantinas.

Tačiau naujas tyrimas atskleidė, kad vynuogės gali turėti teigiamą poveikį akių sveikatai.

Kur slypi to paslaptis? Daugelį akių degeneracijos atvejų lemia oksidacinis stresas, o vynuogėse gausu antioksidantų.

Singapūro nacionalinio universiteto vykdytame tyrime dalyvavo 34 suaugusieji, dalis jų kasdien suvalgydavo maždaug 260 gramų vynuogių. Eksperimentas viso truko 16 savaičių.

Vynuoges valgiusiems tyrimo dalyviams, palyginti su gavusiais placebą, žymiai padidėjo geltonosios dėmės pigmentų optinis tankis (MPOD, angl. macular pigment optical density), taip pat plazmos antioksidacinė talpa ir bendras fenolinių medžiagų kiekis.

Tų, kurie vynuogių nevalgė, odoje išmatuotas kenksmingų akies obuolio pažengusios glikacijos galutinių produktų (AGE, angl. advanced glycation end) kiekis buvo reikšmingai didesnis.

Žurnale „Food & Function“ paskelbtame tyrime teigiama, kad pagrindiniai akių ligų rizikos veiksniai yra oksidacinis stresas ir didelis AGE kiekis.

Tyrėjai nustatė, kad AGE gali prisidėti prie daugelio akių ligų, nes pažeidžia tinklainės kraujagyslių komponentus, sutrikdo ląstelių funkciją ir sukelia oksidacinį stresą.

Vynuogės, kurios yra natūralus antioksidantų ir kitų polifenolių šaltinis, gali sumažinti oksidacinį stresą ir slopinti AGE susidarymą, o tai gali turėti teigiamą poveikį akių tinklainei, pavyzdžiui, pagerinti MPOD.

„Mūsų tyrimas yra pirmasis, parodęs, kad vynuogių vartojimas teigiamai veikia žmonių akių sveikatą, o tai yra labai įdomu, ypač atsižvelgiant į faktą, kad šiuolaikinė visuomenė sparčiai sensta“, – sakė tyrimo bendraautorė Dr.Jung Eun Kim.

„Reguliarus vynuogių valgymas gali pagerinti pagyvenusių žmonių akių sveikatą, ypač padidinti MPOD, o tai galima paaiškinti padidėjusiu bendruoju antioksidaciniu pajėgumu ir fenolinių medžiagų kiekiu kraujo plazmoje bei sumažėjusiu AGE kiekiu“, – aiškino tyrėja.

Parengta pagal Independent.co.uk inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.