Vokietijoje nustatyta pavojingesnė beždžionių raupų atmaina

2024 m. spalio 22 d. 15:17
Vokietijoje pirmą kartą nustatytas užsikrėtimo nauju beždžionių raupų variantu – 1b klada, antradienį pranešė Roberto Kocho institutas.
Daugiau nuotraukų (1)
Virusu užsikrėsta svetur, o užsikrėtimo atvejis nustatytas praėjusį penktadienį, paaiškino institutas, pridurdamas, kad nemano, jog dėl to Vokietijoje susiduriama su išaugusia rizika, tačiau „šią situaciją labai atidžiai stebi“.
Beždžionių raupai – vėjaraupiams gimininga virusinė liga, kuria sergant karščiuojama, skauda visą kūną, patinsta limfmazgiai ir atsiranda bėrimas, galiausiai virstantis pūslėmis – būna dviejų pagrindinių porūšių – 1 ir 2 klados.
Nuo 2022 m. gegužės po pasaulį plito 2 klados variantas, kuriuo Europoje ir Jungtinėse Valstijose paprastai užsikrėsdavo gėjai ir biseksualūs vyrai. 2022 m. liepą PSO dėl plintančio viruso paskelbė aukščiausio lygio pavojų – tarptautinę visuomeninės sveikatos krizę.
Daugelyje šalių įgyvendintos skiepijimo ir visuomenės informavimo kampanijos padėjo pažaboti viruso plitimą po pasaulį, o 2023 m. gegužę PSO nepaprastąją padėtį atšaukė, pranešdama, kad iš maždaug 87 400 užsikrėtusiųjų mirė 140 asmenų.
Tačiau šiais metais Kongo Demokratinėje Respublikoje prasidėjo nauja epidemija.
Kaip ir 1 klada, kuria dažniausiai apsikrečia vaikai, KDR pasirodė naujas štamas, pavadintas 1b klada.
Užsikrėtimo 1b klada atvejų užfiksuota kaimyniniame Burundyje, Kenijoje, Ruandoje ir Ugandoje, kur beždžionių raupų pirma nepastebėta. Rugpjūtį PSO paskelbė apie naują tarptautinę krizę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.