Nuo pirmadienio pradėti kompensuoti cistinei fibrozei gydyti skirti vaistai

2024 m. spalio 7 d. 13:23
Lrytas.lt
Nuo pirmadienio Lietuvos vaistinėse cistine fibroze sergantys pacientai galės įsigyti šiai ligai gydyti skirtų kompensuojamųjų vaistų, pranešė Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).
Daugiau nuotraukų (2)
Pasak sveikatos apsaugos ministro Aurimo Pečkausko, šie medikamentai valstybės lėšomis bus kompensuojami pirmą kartą.
„Pagalbos sulauks dešimtys šia liga sergančių žmonių. Noriu padėkoti visiems, kurie dalyvavo šiame daug pastangų ir kantrybės reikalavusiame kompensavimo procese. Per pastaruosius kelerius metus finansavimas retoms ir itin retoms ligoms gydyti išaugo daugiau nei tris kartus, vien per šių metų devynis mėnesius į kompensuojamųjų vaistinių preparatų A sąrašą buvo įtraukta 30 naujų vaistų, tai teikia vilties, kad augant valstybės galimybėms, vis daugiau pacientų sulauks pagalbos iš valstybės“ – pranešime teigė A. Pečkauskas.
Anot ministerijos, į kompensuojamųjų vaistų kainyną įtraukti ivakaftoras, tezakaftoras ir eleksakaftoras (Kaftrio) bei ivakaftoras (Kalydeco). Jie bus kompesuojami 2 metų ir vyresniems pacientams, kuriems yra bent viena cistinės fibrozės membranų laidumą reguliuojančio baltymo CFTR) geno F508del mutacija.
Cistinė fibrozė yra genetinė liga, pažeidžianti visų gleives gaminančių liaukų veiklą. Sutirštėjusios ir klampios liaukų gleivės užkemša įvairių organų, taip pat ir gyvybiškai svarbių plaučių ar kasos, latakus, o tai sukelia ne tik kvėpavimo, bet ir virškinimo sutrikimus. Be to, cistine fibroze sergančių asmenų virškinimo sistema nesugeba apdoroti maisto.
Pasak cistinės fibrozės asociacijos pirmininkės Lijanos Kazlauskienės, pernai sergančių šia liga Lietuvoje buvo apie 90 asmenų.
ELTA primena, kad vaistai nuo cistinės fibrozės į rezervinį kompensuojamųjų vaistų sąrašą buvo įtraukti šių metų balandį. Kaip tąkart nurodė ministerija, vaistai su veikliosiomis medžiagomis – ivakaftoru, tezakaftoru ir eleksakaftoru – galės būti skiriami šešerių metų ir vyresniems pacientams, sergantiems cistine fibroze.
Vaistai bus kompensuojami pacientams, kuriems jų reikia labiausiai ir kurie atitinka nustatytas papildomas skyrimo sąlygas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.