Ne vieną dešimtmetį trukęs laukimas baigėsi: patvirtintas naujas vaistas nuo šizofrenijos

2024 m. rugsėjo 30 d. 17:59
Lrytas.lt
Medicinos ekspertai su entuziazmu pasitiko žinią, kad JAV uždegta žalia naujam šizofrenijos gydymui.
Daugiau nuotraukų (1)
JAV farmacijos milžinės „Bristol Myers Squibb“ sukurtas vaistas, vadinamas „Cobenfy“, veikia kitaip nei esami gydymo būdai – jis nukreiptas į vadinamuosius cholinerginius receptorius, o ne į dopamino receptorius.
„Šis vaistas pirmą kartą per kelis dešimtmečius į šizofrenijos gydymą nusitaiko nauju kampu“, – ketvirtadienį pareiškė JAV Maisto ir vaistų administracijos (FDA) vyriausioji pareigūnė Tiffany Farchione.
„Tai yra nauja alternatyva antipsichoziniams vaistams, kurie skiriami šizofrenija sergantiems žmonėms“, – sakė ji.
Šizofrenija serga apie 1 proc. populiacijos. Taigi, Lietuvoje gali būti iki 28 tūkst. šizofrenija sergančių žmonių.
Liga gali sukelti haliucinacijas, persekiojimo jausmą ir apsunkinti minčių kontrolę. Maždaug 5 procentai diagnozuotų šizofrenikų miršta dėl savižudybės.
Labdaros fondo „Wellcome“ psichikos sveikatos skyriui vadovaujanti Lynsey Bilsland teigė, kad „Cobenfy“ gali „pakeisti situaciją, ypač tiems, kuriems kiti vaistai nepadeda“.
Ji taip pat pridūrė: „Jis veikia visiškai kitaip nei kiti šiuo metu vartojami vaistai nuo šizofrenijos. Jis gali pakeisti milijonų žmonių gyvenimus“, – sakė L.Bilsland.
Cobenfy – jo mokslinis pavadinimas yra „ksanomelinas ir trospijaus chloridas“ – vartojamas per burną.
Du klinikiniai tyrimai patvirtino jo veiksmingumą ir parodė, kad jis gali ženkliai sumažinti pacientų ligos simptomus.
Galimi šalutiniai poveikiai: pykinimas, vėmimas, virškinimo sutrikimai, viduriavimas, vidurių užkietėjimas, šlapimo susilaikymas ir kepenų veiklos sutrikimai.
Tačiau, palyginti su dabartiniais vaistais, šie šalutiniai poveikiai yra švelnesni, – teigė Anglijos Bristolio universiteto neuromokslų profesorius Mattas Džounsas.
„Akivaizdu, kad tai puiki žinia šizofrenija sergantiems žmonėms“, – sakė jis, kartu pažymėdamas, kad vaistas dar nėra patvirtintas Jungtinėje Karalystėje.
Londono Karališkojo koledžo afektinių sutrikimų ir psichozių vyresnysis klinikinis lektorius Sameeras Jauharas sakė, kad dabartinių vaistų šalutinis poveikis, įskaitant svorio augimą ir vangumą, gali atbaidyti kai kuriuos žmones nuo tolesnio gydymo.
Jis sakė norintis pamatyti ilgesnio laikotarpio tyrimų rezultatus, tačiau pridūrė, kad kol kas teigiami rezultatai yra „turbūt vienas įdomiausių mūsų srities pasiekimų, ir tai mane labai džiugina“.
Parengta pagal „Medical Xpress“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.