Lietuvos sveikatinimo įstaigos triumfavo Europoje – gauti prestižiniai apdovanojimai ir pasiektas rekordas

2024 m. rugsėjo 30 d. 16:00
Rugsėjo 27 dieną Druskininkuose pasibaigusiame Europos SPA ir Balneologijos kongrese Lietuva sulaukė ypatingo pripažinimo. Mūsų šalies sanatorijos ir SPA centrai pelnė net 7 prestižinius tarptautinius apdovanojimus, o renginį vainikavo didžiausia Europoje purvo terapijos procedūra.
Daugiau nuotraukų (11)
Lietuvos sveikatinimo sektorius dominavo šių metų „ESPA Innovation Award“ apdovanojimuose. Birštono sanatorija „Versmė“ buvo apdovanota už inovatyvią paslaugų valdymo sistemą, „Eglės“ sanatorija pelnė apdovanojimą už naujai atidarytą reabilitacijos centrą „CORE“ Vilniuje, o „SPA Vilnius“ tapo laureatu net trijose kategorijose: už klientų atsiliepimų vertinimo inovacijas, miško terapijos procedūrą ir pažangią vadybą. Taip pat buvo įvertintas Klaipėdos universitetas už doc. Lolitos Rapolienės su kolegomis atliktą tyrimą apie gamtinių veiksnių poveikį lėtinio streso gydymui. Druskininkai buvo pripažinti inovatyviausiu Europos kurortu.
Be to, „SPA Vilnius“, laimėjęs pagrindinį „ESPA Innovation Award“ apdovanojimą – stipendiją, buvo įvertintas už inovatyvius sveikatinimo programų sprendimus (C5 kategorijoje).
Lietuvos kurortų asociacijos direktorė Kristina Citvarienė teigė, kad šie apdovanojimai yra svarbus Lietuvos sveikatinimo sektoriaus pripažinimas tarptautinėje arenoje. „Lietuvos sanatorijos ir SPA viešbučiai toliau sėkmingai stiprina savo pozicijas tarptautinėje rinkoje. Šie pasiekimai rodo, kad mūsų šalies kurortai prisitaiko prie naujausių tendencijų, atliepia vartotojų poreikius ir taiko pažangius sveikatinimo metodus, kas leidžia konkuruoti su pasauliniais lyderiais“, – sakė K.Citvarienė.
Savo ruožtu, Druskininkų miesto meras Ričardas Malinauskas sako, kad Druskininkams ir visos Europos kurortams kongrese buvo įdomu diskutuoti aktualiomis sveikatos prevencijos, kurortologinių tyrimų plėtros, balneologijos ir tvaraus kurortų vystymo temomis.
„Pasirašėme memorandumą, skirtą politikams, atsakingoms Europos institucijoms, raginant ilgalaikėje perspektyvoje skirti daugiau dėmesio kurortų veiklai. Jau ne kartą esu sakęs, kad Lietuvos kurortams būtinas didesnis centrinės valdžios dėmesys, ir dar kartą įsitikinau, kad ši tema aktuali visos Europos kurortams. Ačiū organizatoriams, kad ne tik pasirinko Druskininkus kongresui organizuoti, bet ir įvertino mūsų kurortą ESPA inovacijų apdovanojimuose. Smagu, kad Europos kurortų kontekste Druskininkai yra žinomi ir vertinami“, – pabrėžė R.Malinauskas.
Kongreso metu įvyko ir rekordinė purvo terapijos procedūra, kurios metu beveik 100 dalyvių iš 27 šalių vienu metu išbandė purvo aplikaciją ant abiejų rankų. Procedūrai buvo panaudota net 400 litrų sapropelio purvo, išgauto Lietuvos durpynuose.
Šia akcija, organizuota Nacionalinės sanatorijų ir reabilitacijos įstaigų asociacijos bei Lietuvos kurortų asociacijos, siekta atkreipti dėmesį į Lietuvos sveikatinimo sektoriaus inovacijas ir pabrėžti šalies gamtos išteklių bei sveikatinimo potencialą.
Pasak doc. L.Rapolienės iš Klaipėdos universiteto Sveikatos mokslų fakulteto, purvo terapija teigiamai veikia ne tik odą, bet ir visą organizmą. „Purvo terapija stimuliuoja kraujotaką, mažina uždegimus ir skatina gijimo procesus. Be to, ji padeda sumažinti stresą ir skatina regeneracinius procesus“, – aiškino mokslininkė.
Europos SPA ir Balneologijos kongresas – tai svarbiausias kasmetis sveikatinimo sektoriaus renginys, vykstantis nuo 1995 metų. Jame dalyvauja profesionalai iš visos Europos bei kitų pasaulio šalių. Kiekvienais metais kongresas vyksta vis kitame Europos kurorte, siekiant akcentuoti unikalius šalių sveikatinimo ir balneologijos išteklius bei ten sukurtą infrastruktūrą.
Specialistų teigimu, sveikatos turizmas įgauna vis didesnę reikšmę stiprinant ir atstatant žmonių sveikatą. „Global Wellness Institute“ duomenimis, šis poreikis ateityje tik augs, o klientai rinksis tas šalis sveikatinimui, kurios naudoja sertifikuotus gamtos išteklius ir mokslu pagrįstas metodikas, todėl sanatorijų ir SPA viešbučių vaidmuo bus vis svarbesnis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.