Augant sergamumui COVID-19 skelbia, kokiu atveju mokyklose būtų vėl įvestas nuotolinis ugdymas (2)

2024 m. rugsėjo 23 d. 14:48
Nacionalinio visuomenės sveikatos centro inf.
Įprastai sergamumo ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI), kurias sukelia gripo, COVID-19 ir kiti virusai, kilimas prasideda kiekvienų metų rudenį, tad šie metai nėra išimtis. Tačiau vertinant sergamumo struktūrą matyti, kad šiuo metu ženkliai didėja sergančiųjų COVID-19 liga (koronaviruso infekcija) skaičius. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai pranešime žiniasklaidai primena, kada ugdymo įstaigose gali būti skelbiamas infekcijų plitimą ribojantis režimas (IPRR).
Daugiau nuotraukų (3)
IPRR – tai laikinas visos ar dalies švietimo įstaigos veiklos apribojimas, jei dėl objektyvių priežasčių nėra galimybės užtikrinti saugų kasdienį (kontaktinį) mokymo proceso organizavimą taikant kitas infekcijų plitimą ribojančias priemones.
NVSC visus metus stebi bendrą sergamumo gripu, COVID-19 liga ir kitomis ŪVKTI dinamiką. Praėjusią savaitę (rugsėjo 16–22 d.) bendras sergamumo rodiklis Lietuvoje siekė 1124,15 atvejus 100 tūkst. gyventojų.
Didžiausi sergamumo rodikliai užfiksuoti Pagėgių ir Kazlų Rūdos savivaldybėse. Pagėgių savivaldybėje sergamumo rodiklis siekė 1594,18 atvejo 100 tūkst. gyventojų, Kazlų Rūdos savivaldybėje – 1576,82 atvejo 100 tūkst. gyventojų.
Kada gali būti skelbiamas IPRR ugdymo įstaigoje?
IPRR gali būti skelbiamas gripo ir (ar) COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) epidemijos laikotarpiu ir atskirais atvejais, esant sergamumo pakilimo laikotarpiui, kurie vertinami atsižvelgiant į epidemiologinę situaciją apskrityje, savivaldybėje, įstaigoje, – ne epidemijos laikotarpiu.
Iki šios dienos nė viena ugdymo įstaiga IPRR nėra paskelbusi.
Pažymėtina, kad ugdymo įstaigose paskelbus IPRR, nedarbingumo pažymėjimus (NP) tėvams išduoda ne gydytojas, o „Sodra“. Sergančių vaikų priežiūrai, kai būtina slauga, NP išduoda gydytojai. Gydytojas NP išduoda tik tuo atveju, jei serga mokinys iš tos ugdymo įstaigos, kurioje paskelbtas IPRR.
Daugiau informacijos apie nedarbingumo pažymėjimų išdavimą IPRR atveju galite rasti čia.
Prevencija – itin svarbi
NVSC specialistai primena, kad visuomet svarbu reguliariai ir teisingai plauti rankas, jei nėra galimybės nusiplauti muilu ir vandeniu – jas dezinfekuoti. Taip pat svarbi tinkama kvėpavimo takų higiena (kosint ar čiaudint prisidengti burną/nosį popierine servetėle ar nosine, nusiplauti rankas), dažnas gyvenamųjų ir darbo patalpų vėdinimas bei valymas drėgnuoju būdu. Pajutus į peršalimą panašius simptomus (gerklės ar galvos skausmą, nosies užgulimą ar slogą ir kt.), svarbu likti namuose arba dirbti iš namų ir kreiptis į savo šeimos gydytoją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.