Seime kelią skinasi odontologijos dėstytojų atsakomybės už studentų klaidas projektas

2024 m. rugsėjo 22 d. 11:22
Viktorija Smirnovaitė
Seimo Sveikatos reikalų komitetas trečiadienį pritarė Vyriausybės išvadoms dėl Odontologijos praktikos ir burnos priežiūros praktikos įstatymo pataisų, kuriomis siūloma numatyti dėstytojo atsakomybę dėl studento praktikos metu padarytos klaidos. Koreguotame įstatymo variante numatyta, kad pasekmės sveikatos priežiūros specialistui, prižiūrinčiam studento praktiką, būtų taikomos įvertinus studento turimą kompetenciją.
Daugiau nuotraukų (1)
„Jei vertinimo komisija nustatytų, kad studentas padarė klaidą, tačiau jo kompetencija yra pakankama, tai tos sveikatos priežiūros įstaigos profesinės kompetencijos vertinimo komisija turėtų kreiptis į įstaigos, kurioje studentas atliko praktiką, vadovą dėl galimo darbo pareigų pažeidimo tyrimo inicijavimo“, – kalbėjo komiteto atstovė.
„Pasekmės diferencijuojamos, kai studento kompetencija yra pakankama. Jei kompetencija nepakankama ir tai nustatyta kaip klaida, (sveikatos priežiūros specialistui – ELTA) būtų numatytas licencijos sustabdymas“, – pažymima koreguotame įstatymo projekte.
Visgi Odontologų rūmų tarybos pirmininkė Vilma Brukienė atkreipė dėmesį, kad dėstytojui tenkanti atsakomybę dėl praktiką atliekančio studento klaidos nebūtų griežtesnė nei savarankiškai dirbančiam gydytojui taikomos nuobaudos.
„Gydytojui, kuris pats gydo pacientus, nuobaudos yra skiriamos tada, kai jis tais pačiais einamaisiais metais padaro antrą klaidą, jei ją padaro. O dėstytojui, prižiūrinčiam studentą, nuobauda būtų skiriama jau po pirmojo karto tais metais. Tai tiesiog norėčiau, kad SRK nariai pasvarstytų, ar tikrai reikia dėstytoją bausti anksčiau ir griežčiau nei gydytoją“, – pažymėjo V. Brukienė.
SRK pirmininkas, konservatorius Antanas Matulas patikino, kad pastaba komitete bus apsvarstyta kitoje – projekto priėmimo – stadijoje.
Odontologijos praktikos ir burnos priežiūros praktikos įstatymo pakeitimo projektas Seime buvo pateiktas praėjusių metų pabaigoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.