Gera žinia pacientams: ypač paklausų tyrimą bus lengviau gauti nemokamai

2024 m. rugpjūčio 21 d. 07:41
Nuo rugpjūčio 1 d. Lietuvoje įgyvendintas pokytis, aktualus tiek gydytojams, tiek pacientams – įsigaliojo atnaujintas endoskopinių tyrimų įkainis. Sprendimu pasidžiaugti suskubęs Joniškio ligoninės direktorius Martynas Gedminas teigė, kad dėl šios priežasties trumpės eilės pas medicinos specialistus, kurios susidarė, nes skrandžio tyrimai nešė nuostolius gydymo įstaigoms.
Daugiau nuotraukų (2)
Valstybinė ligonių kasa (VLK) lrytas.lt nurodė dėl atnaujinto įkainio iki šių metų pabaigos numačiusi skirti papildomus 2,1 mln. eurų.
Ligoninės vadovas: tyrimas buvo labai nuostolingas
„Šitas procesas, turbūt, nuo praėjusių metų, kai buvo suformuota tam tikra darbo grupė, peržiūrėjusi šių paslaugų įkainius.
Net ir mes Joniškio ligoninėje buvome paleidę vaizdo klipą su paaiškinimu, kodėl skrandžio tyrimams yra tokios didelės eilės.
Tyrimas buvo labai nuostolingas dėl savo įkainio, todėl nei gydymo įstaigų administracijos nei patys specialistai nesiverždavo per galvą pasiūlyti daug talonų“, – feisbuke patalpintame vaizdo įraše pasakojo M.Gedminas.
„Tačiau dabar norisi pasidžiaugti“, – sakė Joniškio ligoninės direktorius ir paaiškino, kad tyrimų sąnaudos buvo įvertintos gana objektyviai, todėl skrandžio tyrimus ligoninės galės atlikti nepatirdamos nuostolių.
Pasak M.Gedmino, dėl to turėtų atsirasti daug talonų, bus lengviau užsiregistruoti endoskopiniam tyrimui viešojoje sveikatos priežiūros įstaigoje, o privačios klinikos turės mažiau priežasčių prašyti priemokos už paslaugą.
„Visi kalbame apie dideles eiles ir paslaugų prieinamumą. Būtent tokiais mokestinės politikos žingsniais, apskaičiuodami paslaugų apmokėjimą, galima labai stipriai įtakoti sveikatos draudimo sistemos mikrovadybinius sprendimus“, – akcentavo Joniškio ligoninės direktorius.
VLK duomenimis, praėjusią liepą ilgesnė nei vieno mėnesio laukimo eilė buvo pas 35,68 proc. šalies endoskopuotojų.
Kas tiksliai pasikeitė?
Peržiūrėtus įkainius plačiau pakomentavę VLK atstovai nurodė, kad nuo rugpjūčio 1 d. keičiasi apmokėjimas ir už gydytojo specialisto (chirurgo, vaikų chirurgo, gastroenterologo, vaikų gastroenterologo, abdominalinės chirurgijos gydytojo ar endoskopuotojo) konsultaciją, kai atliekama ezofagogastroduodenoskopija.
Naujas įkainis taip pat numatytas už gydytojo specialisto (chirurgo, vaikų chirurgo, gastroenterologo, vaikų gastroenterologo, abdominalinės chirurgijos gydytojo, koloproktologo ar endoskopuotojo) konsultaciją, kai atliekama kolonoskopija.
„Įsigaliojus naujai apmokėjimo tvarkai ezofagogastroduodenoskopijos ir (ar) kolonoskopijos tyrimai bus apmokami atskirai.
Pavyzdžiui, jei gydytojas gastroenterologas pagal savo kompetenciją suteiks paprastą konsultaciją (atliks paciento apžiūrą, surinks anamnezę, koreguos gydymą, pateiks rekomendacijas pacientui dėl vaistų vartojimo bei mitybos ir pan.) ir papildomai atliks ezofagogastroduodenoskopijos tyrimą, iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo bus sumokama už dvi konsultacijas, t. y. už gydytojo gastroenterologo konsultaciją ir gydytojo specialisto, kai atliekama ezofagogastroduodenoskopija, konsultaciją.
Jei gydytojas gastroenterologas pagal savo kompetenciją suteiks konsultaciją ir kartu atliks pilvo organų ultragarsinį tyrimą bei kolonoskopijos tyrimą, taip pat bus sumokama už dvi konsultacijas: gydytojo gastroenterologo išplėstinę konsultaciją ir gydytojo specialisto, kai atliekama kolonoskopija, konsultaciją“, – lrytas.lt pateiktame komentare paaiškino VLK.
Nuo šių metų rugpjūčio 1 d. nustatytos šios naujos gydytojų konsultacijų, kai atliekami pirmiau minėti tyrimai, bazinės kainos:
– gydytojo konsultaciją, kai atliekama ezofagogastroduodenoskopija (prireikus atliekamas ir ureazės testas H. Pylori nustatyti) – 65,09 Eur, arba
– gydytojo konsultaciją, kai atliekama ezofagogastroduodenoskopija kartu su biopsija ir (ar) polipektomija bei ištiriama biopsijos medžiaga (ir (ar) polipas) – 119,38 Eur;
– gydytojo konsultaciją, kai atliekama kolonoskopija – 85,03 Eur, arba
– gydytojo konsultacija, kai atliekama kolonoskopija kartu su biopsija ir (ar) polipektomija bei ištiriama biopsijos medžiaga (ir (ar) polipas) – 160,91 Eur.
„Siekiant užtikrinti endoskopinių tyrimų paimtų ėminių kokybišką ištyrimą buvo sugriežtinti šių mėginių ištyrimo kokybės reikalavimai ir į naujų paslaugų kainas įskaičiuotos kokybiško biopsinės ar operacinės medžiagos ištyrimo išlaidos.
Tikimės, kad pasikeitusi apmokėjimo tvarka ir naujos gydytojų specialistų konsultacijų kainos užtikrins pacientams paslaugų kokybę ir geresnį jų prieinamumą“, – nurodė VLK atstovai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.