R. Lingienė patarė, kaip neužsikrėsti beždžionių raupais: „Tikiuosi, kažkam pravers“ (3)

2024 m. rugpjūčio 20 d. 11:31
Lrytas.lt
Epidemiologė Rolanda Lingienė sureagavo į viešojoje erdvėje išaugusį susirūpinimą dėl beždžionių raupų viruso. Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) ir Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro (ECDC) rekomendacijos abstrakčios, antradienį asmeninėje „Facebook“ paskyroje pastebėjo R.Lingienė.
Daugiau nuotraukų (3)
"Pastarosiomis dienomis sulaukusi nemažai asmeninių paklausimų, ką daryti su suplanuotomis tolimomis kelionėmis į Afrikos šalis egzotiškais pavadinimais ir į man aiškesnes atostogų kryptis: Madagaskarą, Seišelius, Mauricijų ir pan., puoliau ieškoti oficialių institucijų rekomendacijų", – teigė R.Lingienė.
Šios pataria vengti artimo sąlyčio su sergančiais ar įtariamais sergant b raupais asmenimis, neturėti lytinių santykių su daugeliu partnerių, ypač, jei įtariama, kad jie gali būti užsikrėtę, nesidalinti rūbais, patalyne, laikytis rankų higienos ir panašiai.
„Bet juk to nepakanka!“, – rašė R.Lingienė. – Nemanau, kad kažkas, būdamas sveiko proto, keliautų ten ieškoti nuotykių“.
Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC), Vilniaus departamento direktorė pasidalijo rekomendacijomis, kaip pati elgtųsi, jei keliautų ten, kur gali būti ar yra užsikrėtusių b raupų virusu, ar net registruotas jo protrūkis.
Tačiau R.Lingienė pabrėžė, kad patarimai – tik jos asmeninė nuomonė, niekaip nesusijusi su kompetentingų institucijų pozicija, o atsiradus oficialioms rekomendacijoms, primygtinai siūlė vadovautis jomis.
„Bet juk gyvenimas nestovi vietoje, mes keliaujame, dirbame, atostogaujame, o tinkamai pasirengę, jausimės ir būsime saugesni net ir sudėtingose situacijose, kuriose galim neplanuotai atsidurti.
Taigi, prieš įžengdama į mamą Afriką aš:
1. Pasiskiepyčiau, jei skiepai man priklausytų. Pasiskiepyti reikia bent 28 dienas prieš kelionę.
2. Pasirinkčiau tikrai gerą viešbutį tenai. Tokiu atveju būtų rami galva švaros, higienos standartų ir kitų rizikų.
3. Šiukštu nesiartinčiau prie beždžionių, voverių, visokių ten žiurkių. Tiesiog vengčiau bet kokio kontakto su laukiniais gyvūnais. Ir su naminiais taip pat.
4. Nesileisčiau į nuotykius džiunglėse, vietinių kaimeliuose, kad ir kaip norėtųsi, tai geriausias būdas išvengti bereikalingos rizikos.
5. Nesidalinčiau su niekuo savo asmeniniais daiktais ir nesiskolinčiau jų iš kitų.
6. Žinoma, jokių bučinių, glebėsčiavimosi ar dar ko daugiau su ten sutiktais vietiniais ar turistais! Aš net nesisveikinčiau rankos paspaudimu su niekuo!
7. Kuo dažniau plaučiau ar, nesant vandens, dezinfekuočiau rankas. Tad būtinai pasiimčiau į kelionę purškiamą rankų dezinfekantą alkoholio pagrindu. Dar prigriebčiau dezinfekuojančių drėgnų servetėlių.
8. Tegu tai būna perteklinės priemonės, bet aš įsimesčiau keletą medicininių kaukių ir kelias poras vienkartinių guminių pirštinių. Dėl visa ko, jei kas
9. Ir dar, ką tikrai daryčiau – prieš sėdant į lėktuvą, nenorėdama patekti į nepavydėtina situaciją, BŪTINAI internete susirasčiau naujausią informaciją apie epidemiologinę situaciją toje šalyje ir ar netaikomos kontrolės ar ribojimo priemonės į ją atvykstantiems. Beje, kai kurių šalių oro ir jūrų uostuose pradėta matuoti keliautojų temperatūra, su jais reguliariai susisiekia visuomenės sveikatos pareigūnai.
10. Ir pats pats paskutinis dalykas – jei kartais kelionės metu ar po jos pasijusčiau blogai ar įtarčiau, kad turėjau kontaktą su galimai sergančiu žmogumi – nedelsdama bandyčiau susisiekti su gydytoju dermatovenerologu.
Bet žinodama, kad patekti pas juos daug kur galima tik po keletos mėnesių, nieko nelaukdama belsčiausi į savo puikiosios šeimos gydytojos duris.
Tai tiek. Tikiuosi, kažkam pravers“, – įrašą užbaigė R.Lingienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.