Buvęs legendinės Kauno krepšinio komandos gydytojas prabilo apie dopingą: taisyklės buvo kitos

2024 m. liepos 29 d. 20:48
„Gydytojo profesija – jau praeitis“, – sako „Sodros“ vadovas Kęstutis Čereška. Po daugybės metų darbo farmacijos kompanijoje į valstybinį sektorių pasukęs vyras žada pakeisti su pensijų mokėjimu siejamos institucijos veidą.
Daugiau nuotraukų (3)
Darbas legendinėje krepšinio komandoje
K.Čereška „Žinių radijo“ laidoje „Sveikatos laikas“ pasakojo, kad mokykloje rinkosi tarp dviejų specialybių – fizikos ir medicinos. Pastarasis kelias laimėjo atsitiktinai, nes 17-metis jaunuolis, negalėdamas apsispręsti, metė monetą.
Sovietmečiu Tartu universitete farmokologijos ir sporto medicinos studijas baigęs lietuvis grįžo į gimtinę ir gavo užduotį darbuotis sporto medicinoje – metus buvo moterų krepšinio komandos Kauno „Banga“ gydytoju.
K.Čereška anuomet pasitelkė farmokologines žinias, tačiau nemano, kad cheminiams preparatams vieta sporte.
„Manau, kad sportas turi būti tikras, negali būti paskatintas cheminėmis priemonėmis. Kas dabar vyksta? Iš vienos pusės ieškoma priemonių kūnui suaktyvinti, iš kitos – ieškoma būdų, kaip tas priemones laboratoriškai aptikti žmogaus kūne.
Niekada nebuvau už tai, nors dabar žmonės ir protingiau žiūri. Tuo metu, ypač šitame regione, kontrolės daug nebuvo“, – sakė K.Čereška.
Paklaustas apie dopingo priemonių naudojimą jis pripažino, kad Sovietų Sąjungoje galioji kiti standartai.
„Buvo 1985 metai. Buvo ir dopingas ir antidopinginės kontrolės. Tik tame regione, kuriame mes gyvenome, puikiai prisimename, buvo kitos taisyklės nei normaliame vakarų pasaulyje.
Bet man pasisekė. Treneris, su kuriuo dirbau, mąstė panašiai kaip aš. Jam rezultatų reikėjo, bet teisingomis priemonėmis ir man kankintis neteko“, – patikino K.Čereška.
Vaistai visko neišgydys
Pašnekovas pasakojo, kad ligoninėje dirbo tik studijų laikotarpiu – naktimis budėdavo reanimacijos skyriuje.
K.Čereška galop nutūpė Kauno medicinos instituto farmakologijos katedroje, kur praleido 5 metus.
Laidos vedėja Rima Balanaškienė, taip pat gydytoja, prisiminė, kad praėjusio amžiaus pabaigoje būta kalbų, kad gydytojai terapeutai taps nereikalingi, nes visas ligas išgydys farmacinės priemonės.
„Man tada nebuvo jausmo, kad viską padarys vaistai, – tikino K.Čereška. – Ir dabar galvoju, kad pirmiausia žmogus turi padaryti viską, ką gali, be vaistų.
Gyvenimo būdas, mityba, judesys yra labai svarbu. Prisimenu Tartu universiteto profesoriaus žodžius, kad sportas neprideda metų prie gyvenimo, bet prideda gyvenimą prie metų. Labai gili mintis“.
Iš laboratorijos dingęs spiritas
Anuomet K.Čereškos darbo spintelėje buvo galima rasti ir LSD, morfino, kitų psichotropinių medžiagų, tačiau rimtos apsaugos nebuvo.
Tik radioaktyvios medžiagos buvo saugomos seifuose, kuriems atidaryti buvo būtinas kodas.
Tačiau bendras kontrolės lygis buvo žemas, neprideramas mokslinei laboratorijai.
„Prisiminiau vieną linksmą istoriją. Medžiagų plovimui reikėdavo medicininio spirito. Tam stovėjo 20 litrų talpos stiklinis indas, kuris niekad nesibaigdavo.
Vieną kartą pastebėjome, kad medžiagos nesiskiedžia ir pamatavau, kad ten likę mažiau nei 40 laipsnių.
Pasirodo, mūsų sargas nupildavo spiritą ir įpildavo vandens. Sakėme: „Klausyk, jei išsipili, bent vandens nepilk, nes dabar viską sugadinai“, – su šypsena pasakojo K.Čereška.
Naujas darbas – su prasminga misija
Tačiau K.Čereška išsuko iš mokslinės karjeros kelio. Sako, kad kuriantis nepriklausomai Lietuvos valstybei, stigo finansavimo tyrimams. Todėl vyras pasirinko darbą farmacijos kompanijoje.
„Ne visai taip įsivaizdavau, kaip vėliau gyvenime viskas pasisuko, kitaip svajojau. Maniau, kad dirbdamas kompanijoje galėsiu ir mokslu užsiimti, nes vaistus kurianti bendrovė turi laboratorijas.
Paskui supratau, kokia didelė kompanija ir kaip tie dalykai yra toli vienas nuo kito. Mokslo sritį teko pamiršti“, – pasakojo į rinkodarą ir vadybą pasukęs vyras.
Farmacijos versle K.Čereška nardė beveik 3 dešimtmečius, buvo didmeninės vaistų prekybos įmonės „GlaxoSmithKline Lietuva“ vadovas iki pat jos uždarymo 2021 m.
2023 m. rugsėjį paskelbta, kad K.Čereška laimėjo naujo „Sodros“ vadovo atranką.
Jis pasakojo nedegęs noru grįžti į farmacijos sektorių, o pamačius „Sodros“ darbo skelbimą kilo idėja savo patirtį perkelti į valstybinę įstaigą, nors dėl sėkmės konkurse abejojo.
„Buvau nuoširdžiai įsitikinęs, kad tokioje vietoje yra numatyti savi žmonės, o konkursas yra daugiau pro forma. Dabar matau, kad tai buvo klaidingas manymas“, – sakė K.Čereška.
Vyras pasakojo, kad „Sodros“ misija yra ypatingai prasminga – žmogaus socialinis saugumas visą jo gyvenimą.
„Dar negimęs žmogus jau yra „Sodros“ glėbyje ir taip iki pat paskutinės dienos“, – aiškino K.Čereška.
Jis pripažino, kad vien tik „Sodros“ mokamos pensijos senatvėje neužtenka, todėl vertėtų pasirūpinti alternatyviais pajamų šaltiniais – kaupimu pensijos fonduose.
Kęstutis ČereškaSodradopingas
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.