Neįtikėtina: atrastas vaistas, kuris gali 5 metais pavėlinti menopauzę ir pratęsti moterų vaisingumą

Rapamicinas – jau daug metų imuniteto slopinimui naudojamas vaistas – gali būti pritaikytas kiaušidžių senėjimui sulėtinti ir yra saugus jaunesnėms moterims, skelbia tyrėjai.

Reprodukcinė sistema<br>Asociatyvinė 123rf nuotr.
Reprodukcinė sistema<br>Asociatyvinė 123rf nuotr.
Gydytojo konsultacija, moteris.<br>Asociatyvinė 123rf nuotr.
Gydytojo konsultacija, moteris.<br>Asociatyvinė 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2024-07-22 19:59

Surinkti duomenys rodo, kad vaistas gali penkeriais metais pailginti moterų vaisingumą ir padėti išlaikyti geresnę sveikatą. Svarbu tai, kad vaistą vartoti yra saugu jaunoms ir sveikoms moterims.

Tyrimas, kuris pasiūlė pakeisti rapamicino naudojimo paskirtį buvo pavadintas „paradigmos pokyčiu“ tiriant menopauzę.

Siekiama įvertinti, ar vaistas gali sulėtinti kiaušidžių senėjimą ir taip atitolinti menopauzę, prailginti vaisingumą ir sumažinti su amžiumi susijusių ligų riziką.

Tyrimą planuojama tęsti, jame iš viso turėtų sudalyvauti daugiau nei 1 tūkst. moterų. Tiesa, kol kas dalyvių ratas reikšmingai mažesnis – prie tyrimo prisijungusios 34 moterys iki 35 metų amžiaus.

Vaistas pailgina gyvenimo trukmę

Tyrimui vadovavo Kolumbijos universiteto Reprodukcinių mokslų profesorė Yousin Suh ir to paties universiteto Reprodukcinės endokrinologijos ir nevaisingumo skyriaus vedėjas Zevas Williamsas.

Y.Suh teigimu, vaistas gali 20 proc. sulėtinti kiaušidžių senėjimą, o moterys nepatirs nė vieno iš 44 šalutinių poveikių, kuriuos gali sukelti rapamicinas – nuo lengvo pykinimo ir galvos skausmo iki aukšto kraujospūdžio ir infekcijų.

Tyrimo metu paaiškėjo, teigiamas rapamicino poveikis – pagerėjo moterų sveikata, atmintis, energijos lygis, odos ir plaukų kokybė.

Kitais tyrimais nustatyta, kad vaistas gali pailginti gyvenimo trukmę 9–14 proc., kartu atgaivindamas imuninę sistemą ir senatvėje nykstančius organus.

„Šio tyrimo – pirmojo žmonijos istorijoje – rezultatai yra labai džiugūs. Tai reiškia, kad žmonės, turintys su amžiumi susijusių vaisingumo problemų, dabar turi vilties, nors anksčiau jos nebuvo“, – sakė Y.Suh.

„Ankstyvieji tyrimo rezultatai reiškia, kad dabar jau turime aiškų šansą pasiekti savo galutinį tikslą: naudojant rapamiciną pailginti kiaušidžių gyvenimo trukmę ir taip atitolinti menopauzę, taip pat pailginti moters gyvenimo trukmę ir pagerinti jos sveikatą bei gyvenimo kokybę“, – pridūrė ji.

Mažiausiai 12 mokslininkų komanda dirba prie tyrimo, kuris iš viso kainuos daugiau nei 1 mln. dolerių (920 tūkst. eurų).

Pasak profesorės, rapamicinas yra gerai ištirtas vaistas, o tai neleidžia abejoti surinktų duomenų tikslumu.

„Tyrimo rezultatai yra tarsi svajonės išsipildymas“, – teigė Y.Suh.

Tai pirmasis tyrimas, kuris taip giliai pažvelgia į kiaušidžių senėjimą ir bando sulėtinti šį procesą. Ankstesni menopauzės tyrimai buvo nukreipti tik į simptominį lygmenį.

„Kiaušidžių senėjimas yra pagrindinis moterų senėjimo veiksnys, – sakė Y.Suh.

Pasak jos, jei į 4-tą gyvenimo dešimtį įkopusios moterys vartos rapamiciną jos iš tikrųjų gali sulėtinti senėjimo procesą.

Kiaušidės kiaušialąstės išsiskiria nuolat: kiekvieną mėnesį moterys netenka apie 50 kiaušinėlių, o ovuliaciją pasiekia tik vienas. Nedidelė savaitinė rapamicino dozė sulėtina kiaušidžių veiklą, todėl jos per mėnesį išskiria tik 15 kiaušinėlių.

Y.Suh ir Z.Williamsas apskaičiavo, kad kiaušidžių senėjimas sulėtėja 20 proc.

Reikalinga nedidelė dozė

Pasak tyrėjų, įrodyta, kad tai vaistas veikia su gyvūnais, o su žmonėmis surinkti duomenys dėl jo saugumo – liko ištirti efektyvumą.

Rapamicinas yra pigus, generinis vaistas, kuris jau plačiai vartojamas. Todėl surinkus įrodymus jį būtų galima greitai pritaikyti naujoms reikmėms.

Ironiška, bet todėl sunku rasti, kas norėtų investuoti į tyrimą. Farmacijos bendrovės neturi motyvacijos, nes nebus galimybės susisemti didelio pelno iš nepatentuoto vaisto.

Klinikinis rapamicino tyrimas su žmonėmis taip pat buvo laikomas neįmanomu, nes prireiktų dešimtmečių, kad būtų galima aptikti bet kokį poveikį ilgaamžiškumui. Tačiau kiaušidės sensta taip greitai, kad vaisto poveikį galima išmatuoti per 6 mėnesius.

Tyrimo dalyvėms skiriama nedidelė rapamicino dozė – 5 mg per savaitę. Palyginimui, po organų transplantacijos gali reikėti su 13 mg per dieną.

Per didelė rapamicino dozė gali visiškai sustabdyti ovuliaciją, be to, dar nežinoma, ar per papildomą laiką, kurį kiaušidės išliks gyvybingos, nepablogės folikulų kokybė; dėl to padidėtų tikimybė, kad kiaušinėliuose atsiras genetinių anomalijų.

Tyrėjai taip pat džiaugėsi, kad dalyvių menstruacijos išliko, kaip įprasta.

„Tai reiškia, kad mes pataikėme su tobulą doze: jei būtume davę per daug, menstruacijos būtų nereguliarios arba nutrūktų“, – sakė Z.Williamsas.

Moterims – didesnė sprendimo laisvė

Išsami tyrimo ataskaita bus pateikta po dvejų metų, o vėliau turėtų prasidėti daug didesnės apimties antrasis tyrimo etapas.

„Mūsų vizija – 30-ies metų ir vyresnės moterys galėtų apsilankyti pas savo šeimos gydytoją, jei nori turėti daugiau laisvės spręsti, kada gimdyti“, – sakė Y.Suh.

Po menopauzės moterys galėtų nustoti vartoti rapamiciną, tačiau dėl platesnės naudos sveikatai, kurią, atrodo, teikia šis vaistas, gali būti verti tęsti jo naudojimą.

Tyrėjų išvadas palankiai įvertino Jennifer Garrison, Pasaulinio reprodukcinės ilgaamžiškumo ir lygybės konsorciumo įkūrėja.

„Šis tyrimas yra nepaprastas ir žymi paradigminį pokytį biomedicininiuose moterų tyrimuose, – sakė ji. – Tai pirmas iš daugelio tyrimų, kurie turi būti atlikti siekiant įtvirtinti idėją, kad galime pailginti kiaušidžių funkciją.

„Iš gautų rezultatų galime daryti išvadą, kad endokrininės kiaušidžių funkcijos išsaugojimas vyresniame amžiuje yra pasiekiamas tikslas“, – konstatavo J.Garrison.

Parengta pagal „The Guardian“ inf.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.