„Kol kas apsinuodijimo grybais, uogomis šiemet dar neturėjome, dėl maisto – vos keli atvejai, tačiau apsinuodijimai piktnaudžiaujant alkoholiu jau tapo mūsų kasdienybe“, – sako vedėja.
Pasak V. Krušnienės, tenka turėti ir piktybinių atvejų, kai alkoholio padauginę vadinamieji etatiniai jo vartotojai, išsikviečia greitąją medicinos pagalbą, tada juos atveža į Priėmimo – skubios pagalbos skyrių, kur apžiūrėjus tokius pacientus, paaiškėja, kad pavojingos jų sveikatai ar gyvybei būklės vis tik nėra ir kiek prablaivėję pacientai savo kojomis iškeliauja namo.
„Apmaudu, nes už durų nuolat laukia su labai rimtomis sveikatos problemomis susidūrę pacientai. Tas pats alkoholis pridaro ir kitokios žalos – sukelia širdies darbo, kraujotakos sutrikimus, mums tenka pagalbą teikti neblaiviems pacientams su rimtais sužalojimais, traumomis“, – pasakoja Priėmimo – skubios pagalbos skyriaus vedėja.
Gydytoja V. Krušnienė pabrėžia, kad ypač per karščius svarbu atsakingai laikytis higienos reikalavimų ruošiant maistą. Didžiausią apsinuodijimų riziką kelia kiaušiniai, vištiena, žuvis, įvairūs pieno produktai, ypač palaikyti šilumoje, saulės atokaitoje. Infekcinių susirgimų gali lemti ir elementari higienos stoka. Labai atsargiai reikėtų vertinti ir gatvėje, paplūdimiuose pardavinėjamą maistą.
Apsinuodijimo simptomai – vėmimas, galvos skausmas, stiprūs pilvo skausmai, silpnumas, viduriavimas, karščiavimas. Į gydytojus kreiptis reikėtų apsinuodijimo simptomams tęsiantis keletą dienų.
Gydantis namuose, reikėtų gerti daugiau vandens, atvėsintos arbatos su citrinos sultimis, daugiau pagulėti, pagelbėti sau reikėtų ir vartojant virškinimą pagerinančius preparatus.