Apmokėjęs poliklinikos sąskaitą vilnietis suskubo ieškoti teisybės – paslauga per naktį pabrango 141 proc.

2024 m. liepos 5 d. 18:56
Vilniaus Šeškinės poliklinikos pacientą suglumino kone pustrečio karto išaugusi burnos higienos procedūros kaina. Tačiau sveikatos priežiūros įstaiga nurodo, kad gyventojai moka tik už paslaugos savikainą, o staiga padidėjęs įkainis procedūros paklausai įtakos neturėjo – laisvų vietų nėra iki spalio.
Daugiau nuotraukų (5)
Vilnietis Rimas (vardas pakeistas, aut. pastaba) nurodė, kad šių metų birželio pradžioje jam buvo atlikta burnos higiena ir už paslaugą vyras sumokėjo 50,72 euro.
Jis tikino pernai už tą pačią procedūrą mokėjęs 21 eurą.
Vyras kreipėsi į Šeškinės poliklinikos vadovą su prašymu paaiškinti, kodėl per metus burnos higienos procedūra pabrango daugiau nei 138 proc. (lrytas.lt skaičiavimu, Rimo nurodytas brangimas siekė 141 proc.)
Iš atsakymo Rimas sužinojo, kad naujas paslaugos tarifas įsigaliojo šių metų vasario 12 d., atlikus auditą ir perskaičiavus burnos higienos atlikimo savikainą.
Poliklinika: įsigijome brangesnes medžiagas
Lrytas.lt raštu pateiktame komentare Šeškinės poliklinikos atstovai nurodė, kad savo veiklą grindžia galiojančiais teisės aktais.
Pagal juos profesionaliosios burnos higienos atlikimas Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis, t. y. pacientui nemokamai, užtikrinamas vieną kartą per metus 13–18 metų vaikams, o kitiems pacientams paslauga yra mokama.
Pasak Šeškinės poliklinikos atstovų, gyventojai moka už vaistus, odontologines ir kitas medžiagas, taip pat vienkartines priemones, sunaudotas teikiant odontologines paslaugas, atsižvelgiant į šių medžiagų, priemonių kiekį ir jų įsigijimo kainas.
„Taigi, atlikus burnos higieną, Šeškinės poliklinikos pacientams reikia sumokėti tik jos metu sunaudotų medžiagų ir vienkartinių priemonių savikainą. Medžiagas ir priemones įsigyjame viešojo pirkimo būdu. Teikdami paslaugą turime užtikrinti, kad paciento sumokėta suma padengtų poliklinikos patirtas išlaidas, o odontologinių priemonių ir medžiagų kainos pastaruoju metu smarkiai išaugo.
Manome, jog Šeškinės poliklinikos pacientai yra verti geriausio, tad paslaugoms teikti esame įsigiję naujos kartos, taigi ir brangesnių, odontologinių priemonių ir medžiagų, atitinkančių šiuolaikinius kokybės reikalavimus. Šios priemonės ne tik būtinos kokybiškam gydymui ir kitoms paslaugoms, kartu taikomos jos leidžia pasiekti stabilų ir ilgalaikį rezultatą, į kurį mūsų poliklinkoje yra orientuojamasi“, – teigiama Šeškinės poliklinikos komentare.
Jame nurodoma, kad burnos higienos paslauga yra labai paklausi, šiuo metu registracija visiškai užpildyta iki spalio, be to, pacientai registruojami ir į laukimo eilę.
„Paklausa nemažėja jau kelerius metus, o viena iš priežasčių yra ta, kad poliklinikoje naudojamos ypač pažangios odontologinės priemonės, dirba geri specialistai“, – rašoma Šeškinės poliklinikos komentare.
Kaip nurodė įstaiga, 2023 m. suteiktos 12 326 burnos higienistų paslaugos: 6663 profilaktiniai patikrinimai vaikams ir 5690 profesionaliosios burnos higienos paslaugų.
Per pirmąjį šių metų pusmetį Šeškinės poliklinikos burnos higienistai jau suteikė 6775 paslaugas. Tai 2749 profilaktiniai patikrinimai vaikams ir 4044 profesionaliosios burnos higienos paslaugos.
„Šiuo metu vidutinė burnos higienos kaina yra apie 40 eurų. Kaina priklauso nuo paciento dantų skaičiaus, jų būklės, papildomų priemonių (pvz., nuskausminamųjų ar balinamųjų) poreikio“, – paaiškino Šeškinės poliklinikos atstovai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.