Nuo pirmadienio – svarbūs pokyčiai lankantis pas gydytoją: pokyčiai palies senjorus, nėščias moteris ir visus dirbančius (5)

Liepos pradžia – ne tik atostogų įkarštis, bet ir kalendorinių metų vidurys. Įprasta, kad šis laikas tampa atžyma gausybei naujų įstatymų, o artėjanti liepos 1 d. – ne išimtis. Nuo pirmadienio įsigalioja nauja nedarbingumo pažymėjimo išdavimo tvarka, visoje Lietuvoje bus pradėta įgyvendinti pacientų pavežėjimo paslauga, taip pat atsiras galimybė gauti siuntimą pas gydytoją skubos tvarka.

Vilniaus miesto klinikinė ligoninė<br>Asociatyvinė D.Labučio (ELTA) nuotr.
Vilniaus miesto klinikinė ligoninė<br>Asociatyvinė D.Labučio (ELTA) nuotr.
Antakalnio poliklinika<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Antakalnio poliklinika<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Ką svarbu žinoti apie siuntimus?<br>VLK infografikas
Ką svarbu žinoti apie siuntimus?<br>VLK infografikas
Romainių ligoninė<br>Kauno klinikų nuotr.
Romainių ligoninė<br>Kauno klinikų nuotr.
Antakalnio poliklinika<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Antakalnio poliklinika<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Vilniaus miesto klinikinė ligoninė<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Vilniaus miesto klinikinė ligoninė<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Ligoninė<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ligoninė<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

2024-06-30 10:19, atnaujinta 2024-06-30 10:20

Medicinos sektoriaus pokyčius plačiau apžvelgia naujienų portalas lrytas.lt.

Nauja nedarbingumo pažymėjimo išdavimo tvarka

Bendrosios praktikos slaugytojai ir išplėstinės praktikos slaugytojai nuo liepos 1 d. galės išduoti nedarbingumo pažymėjimą dėl ligos: testu patvirtintos COVID-19 ar gripo virusinės infekcijos arba šeimos narių slaugos ar priežiūros, jiems susirgus COVID-19 ar gripo virusine infekcija, ir šiuos susirgimus patvirtinus testais. Tokius nedarbingumo pažymėjimus slaugytojai galės išduoti ne ilgesniam nei 7 kalendorinių dienų laikui. Ligai tęsiantis ilgiau nei 7 kalendorines dienas, nedarbingumo pažymėjimą išduos pacientą konsultavęs gydytojas.

Akušeriai galės išduoti nėštumo ir gimdymo atostogų pažymėjimus 126 kalendorinėms dienoms (70 kalendorinių dienų iki gimdymo ir 56 kalendorinėms dienoms po gimdymo), suėjus 30 ir daugiau nėštumo savaičių.

Pasak sveikatos ministro Arūno Dulkio, atnaujinta tvarka prisidės prie pacientų srautų subalansavimo ir eilių mažėjimo gydymo įstaigose, atveriant galimybę didinti sveikatos paslaugų prieinamumą ir skirti dėmesį tiems pacientams, kuriems reikia didesnės pagalbos.

Pacientų pavežėjimas – visoje Lietuvoje

Pasiekti gydymo įstaigą ir iš jos grįžti namo, toliau nuo didmiesčių gyvenantiems žmonėms nėra paprasta. Ypač vienišiems, turintiems negalią.

Tokiems pacientams dvidešimtyje Lietuvos savivaldybių nuo pernai teikiama nemokama, pacientų pavežėjimo paslauga. Į ligoninę ir iš jos vežami tie, kuriems reikia atlikti hemodializę ar transplantaciją, taip pat vyresni žmonės, nuo 75-erių metų, turintys negalią.

Nuo liepos 1 d. pacientų pavežėjimo paslauga atsiras visoje Lietuvoje.

Pacientų pavežėjimo paslaugą bus galima užsakyti paskambinus numeriu 1808. Patikrinus, ar žmogus turi teisę į tokią paslaugą, bus skirta transporto priemonė ir suderintas pavežėjimo laikas.

Siuntimas skubos tvarka

Kaip skelbia Valstybinė ligonių kasa (VLK), nuo liepos 1 d. įsigalios dar viena pacientams palanki naujovė – siuntimas skubos tvarka. Tokiame siuntime bus nurodomos siuntimo skubos tvarka priežastys ir jų pagrindimas, vadovaujantis teisės aktuose nurodytais reikalavimais.

Lrytas.lt primena, kad siuntimai pas gydytoją galioja 180 dienų, o siuntimas fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytojo konsultacijai gauti – 60 dienų.

Per siuntimo galiojimo laikotarpį pacientas turi užsiregistruoti arba būti užregistruojamas gydymo įstaigoje sveikatos priežiūros paslaugoms gauti. Siunčiantis gydytojas turi informuoti, kokiose įstaigose teikiama pacientui reikiama konsultacija ir priminti, kad pacientas pats gali pasirinkti specialistą ir gydymo įstaigą.

Už gydytojo specialisto konsultaciją mokėti nereikia, jei su siuntimu pacientas kreipiasi į mediką, dirbantį gydymo įstaigoje, sudariusioje sutartį su teritorine ligonių kasa dėl šių paslaugų apmokėjimo.

Nuo šių metų pradžios slaugytojai gali savarankiškai konsultuoti pacientus, paskirti tyrimus ir vertinti jų rezultatus, aptarti savikontrolės priemones, vaistų vartojimo ypatumus.

Nuo vasario 1 d. įsigaliojo Slaugos praktikos ir akušerijos praktikos įstatymo pakeitimai, kurie įgalino bendrosios praktikos slaugytojus ir akušerius teikti šeimos medicinos paslaugas ir išrašyti siuntimus kito sveikatos priežiūros specialisto konsultacijai. Bendrosios praktikos slaugytojams taip pat suteikta teisė pratęsti gydytojo paskirtą tęstinį lėtinės ligos gydymą, kai paciento sveikatos būklė yra stabili.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.