Veidas jau buvo mėlynas – netradicinis Jurbarko medikės sprendimas išgelbėjo šašlyku paspringusį vyrą

Skubios pagalbos medikų darbas reikalauja greitos reakcijos, kartais ir netradicinių veiksmų. Nevalia gaišti laiko, kai ant plauko pakimba žmogaus gyvybė.

Jolita Karčiauskaitė, Rasa Šedauskaitė, ir GMP vairuotojai Sigitas Tolpežnias bei Nerijus Zaksas.<br>Soc. tinklo nuotr.
Jolita Karčiauskaitė, Rasa Šedauskaitė, ir GMP vairuotojai Sigitas Tolpežnias bei Nerijus Zaksas.<br>Soc. tinklo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 28, 2024, 6:27 PM

To įrodymas – laimingai pasibaigusi istorija, kuria pasidalijo Greitosios medicinos pagalbos tarnybos (GMPT) Kauno rajono teritorinio skyriaus Jurbarko poskyrio skubiosios medicinos pagalbos slaugos specialistė Jolita Karčiauskaitė.

Medikė pasakojo, kad vieną birželio pavakarę signalas veikti atėjo net dviems medikų brigadoms.

„Supratome, jog kažkam skubiai reikia mūsų pagalbos. Skambinančiojo pranešimas: visiška obstrukcija/užspringo. Jau vykstant į kvietimą dispečerė informavo, kad tai yra 40 metų vyras, kuris yra gaivinamas.

Susisiekus su kitame automobilyje vykusia kolege Rasa, aptarėme kiekvieno komandos nario veiksmus. Nuvykę į kvietimą, radome ant žemės gulintį vyrą su labai ryškia cianoze (odos ir gleivinių pamėlynavimas, – red, pastaba).

Matėsi pavieniai bandymai įkvėpti, tačiau nesėkmingi. Skubiai įvertinome situaciją, kiekvienas komandos narys pradėjo pagalbos teikimo veiksmus pagal aptartą planą“, – rašoma GMPT Kauno rajono teritorinio skyriaus „Facebook“ paskyroje.

„Man teko įvertinti kvėpavimo takų būklę ir praeinamumą, – pasakojimą tęsė J.Karčiauskaitė. – Atvėrus kvėpavimo takus rankomis svetimkūnio visiškai nesimatė.

Nusprendžiau laringoskopo pagalba pamatyti svetimkūnį. Ir man pavyko – tai buvo nemažas šašlyko gabalas. Pabandžiau jį pašalinti Magill žnyplėmis, tačiau svetimkūnis buvo per didelis, tačiau jis kiek pajudėjo.

Tada staigiai priėmiau sprendimą šašlyką bandyti išlupti rankomis. Pavyko!!!

Ištraukus mėsos kąsnį, atlikau įpūtimus Ambu maišu ir įvertinau, kad jie yra efektyvūs. Įvedžiau laringinę kaukę ir pacientas pradėjo kvėpuoti pro ją. Užtikrinome deguonies tiekimą.

Greitai pradėjo mažėti veido cianozė. Tuo tarpu kiti komandos nariai vertino paciento būklę, monitoravo širdies veiklą, buvo pasiruošę bet kokiai situacijos eigai. Džiugu, jog nuo atvykimo iki paciento būklės stabilizavimo užteko vos keleto minučių. Atvykus į Jurbarko ligoninės priėmimo skyrių, pacientas buvo perduotas Intensyvios terapijos skyriaus personalui.

Džiaugiamės, jog grįžus į savo postą, mus aplankė tą dieną budėjusi reanimacijos gydytoja (tą dieną budėjo intensyvios terapijos skyriaus vadovė Vilmantė Sasnauskienė). Reanimatologė specialiai atėjo padėkoti visai komandai už puikiai atliktą darbą ir išgelbėtą gyvybę. Pacientas pilnai atgavo sąmonę, po paros buvo iškeltas iš Intensyvios terapijos skyriaus. Nuostabu buvo dirbti su tokia komanda“, – džiaugėsi J.Karčiauskaitė.

Medikė dėkojo GMPT dispečerei, kuri pagalbą pradėjo teikti jau telefonu, ir kartu dirbusiems kolegoms Rasai Šedauskaite, GMP vairuotojais Sigitu Tolpežniku ir Nerijumi Zaksu.

„Grąžintas gyvenimas – mūsų tikslas kiekvienoje sudėtingoje situacijoje“, – istoriją apibendrino skubiosios medicinos pagalbos slaugos specialistė.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.