Gatvėje – kova už gyvybę: medikai atgaivino klinikinės mirties ištiktą vyrą

2024 m. birželio 21 d. 14:47
Lrytas.lt
Praėjusį šeštadienį, birželio 15 dieną, Naujojoje Akmenėje, gatvėje susmuko klinikinės mirties ištiktas vyras.
Daugiau nuotraukų (2)
Tačiau po sunkios kovos skubiosios medicinos pagalbos specialistės – Gintarė Pralgauskienė, Violeta Mockuvienė, paramedikai Voldemaras Treigotas ir Virginijus Raugalas vykdydami specializuotos reanimacijos veiksmus atkūrė paciento spontaninę kraujotaką ir kvėpavimą. Šiuo metu vyras intensyviai sveiksta, rašoma Greitosios medicinos pagalbos tarnybos Akmenės teritorinio skyriaus „Facebook“ paskyroje.
„Dėkojame neabejingiems praeiviams už operatyviai iškviestą pagalbą. Taip pat dėkojame Šiaulių filialo dispečerėms Vaidai P. ir Reginai D. už greitai aktyvuotas brigadas bei instrukcijų kvietėjui suteikimą. Taip pat dėkojame Respublikinės Šiaulių ligoninės skubios medicinos pagalbos skyriaus gydytojams ir personalui už profesionalumą. Rezultatas – išgelbėta gyvybė“, – džiaugiamasi socialinio tinklo įraše.
Tokiais atvejais ypač svarbi aplinkinių reakcija. Naujosios Akmenės medikai lrytas.lt anksčiau yra pasakoję, kad vis dažniau žmonės žino, ką daryti ir kaip suteikti pirmąją pagalbą.
„Aišku, kiti galbūt bijo pakenkti žmogui, bet mes visada sakome, kad geriau bandyti gaivinti negu išvis negaivinti žmogaus, nes blogiau, negu jam yra tuo metu, jau nepadarysi“, – pabrėžia medikai.
Žmogaus smegenys išlieka be deguonies apie 4–5 minutes, jeigu jis tiek laiko nekvėpuoja ir vėliau pradedamas gaivinimas, gali atsitikti negrįžtamos pasėkmės.
Jei per pirmas 4–5 minutes žmonės pradėjo krūtinės paspaudimus ir dar tuo labiau, jeigu daro juos kokybiškai, tai ženkliai prisideda prie žmogaus išgyvenimo ir kokybiško jo gyvenimo po atgaivinimo.
Rengia nemokamus pirmosios pagalbos mokymus
Lietuvos Raudonojo Kryžiaus (LRK) atstovė Milda Vibrantytė taip pat pabrėžia, kad pirmosios pagalbos nukentėjusiam suteikimas iki atvykstant medikams išgyvenimo galimybę padidina iki trijų kartų, todėl šių įgūdžių turėjimas – labai svarbus.
LRK inicijuotos apklausos duomenys rodo, jog net 55 proc. lietuvių nežinotų, kaip suteikti pirmąją pagalbą, o 20 proc. Lietuvos žmonių yra atsidūrę situacijoje, kai kitam žmogui ar pačiam prireikia pirmosios pagalbos.
„Matome, kad skleisti žinią apie pirmąją pagalbą yra būtina, nes net 60 proc. staigių mirčių įvyksta artimoje aplinkoje. Tai reiškia, kad dalies staigių mirčių pavyktų išvengti, jeigu šalia esantys žinotų, kaip suteikti pagalbą, ir prireikus imtųsi tokių veiksmų“, – teigia M. Vibrantytė.
LRK atstovė pastebi, jog pirmosios pagalbos mokymai padeda žmonėms būti labiau užtikrintais ir drąsiau imtis veiksmų, kai šalia esančiajam prireikia pirmosios pagalbos. LRK kasmet pirmosios pagalbos įgūdžių ir žinių apmoko apie 9 tūkst. žmonių.
Nuo š.m. birželio 3 d. „Lietuvos draudimas“ vykdo akciją „Pirmoji pagalba“, kurios metu kartu su Lietuvos Raudonuoju Kryžiumi 1000-iui Lietuvos gyventojų dovanoja nemokamas paskaitas apie pirmąją pagalbą. Jų metu LRK specialistai mokys atpažinti nelaimės pobūdį, įvertinti nukentėjusiojo būklę, pasirūpinti savo saugumu.
Paskaitų metu klausytojai galės sužinoti, kaip elgtis asmeniui užspringus, smarkiai kraujuojant, kaip taisyklingai atlikti pradinį suaugusiojo gaivinimą ir naudoti automatinį išorinį defibriliatorių.
Užsiregistruoti į nemokamas paskaitas, kurios šių metų birželio ir liepos mėnesiais vyks 10 Lietuvos miestų, galima čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.